Realistisch oefenen brandweer
Uitgegeven op 26-01-2011 om 12:43  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Het was afgelopen maandagavond weer bedrijvig op brandweergebied. Niet alleen de korpsen Den Oever en West-Wieringen, maar ook de korpsen uit Slootdorp en Den Helder waren aan het oefenen op Wieringen.



Slootdorp en Den Helder hebben ook het geweldige oefenpand, de voormalige dependance van het Wiringherlant aan de Parklaan, ontdekt.

(Advertentie)


Dit pand leent zich enorm om meerdere slachtoffers te zoeken in grote ruimtes gevuld met rook. Het zal in de nabije toekomst wel vaker gebruikt gaan worden door verschillende korpsen. Zolang de sloophamer z'n werk nog niet gedaan heeft blijft dit een unieke locatie voor oefeningen.




Het korps van Den Oever had in het eigen dorp een oefening met het gaspakkenteam. Dit is een specialistische dicipline van de veiliheidsregio Noord Holland Noord om ongevallen met gevaarlijke stoffen te bestrijden. Hierbij worden pakken gebruikt die bestand zijn tegen de meest agressieve stoffen die je maar bedenken kan. Voor deze dicipline zijn korpsleden van Den Oever, West-Wieringen en de Wieringermeer opgeleid en moeten iedere 2 maanden tenminste 1 keer oefenen. Voor Noord Holland Noord zijn er in totaal 3 voertuigen voor de bestrijding van ongevallen met gevaarlijke stoffen, gestationeerd in Hippolytushoef, Andijk en Castricum. Bij een ongeval in de regio rukken alle 3 de voertuigen uit met het dienstdoende gaspakkenteam.



Het korps West-Wieringen had een geheel andere oefening: een auto moest uitwijken voor een brommer en sloeg over de kop en belande onderaan de dijk van de Qarantaine. De bestuurder was bewusteloos en zat bekneld. De brommer vloog in brand. West-Wieringen had het brandje snel geblust en kon beginnen met het bevrijden van het slachtoffer. Om veilig te kunnen werken wordt er gebruik gemaakt van Stab-Vast. Een systeem met ,,spanbanden'' om een voertuig onbeweeglijk vast te zetten. Vervolgens werden de deuren en de B-stijl met hydraulisch redgereedschap verwijderd en kon het slachtoffer bevrijd worden.
Loonbedrijf De Jongh assisteerde de uitzetploeg met behulp van een mobiele kraan om het wrak van het talud te werpen. Al met al weer een geslaagde oefenavond. Zo hebben de korpsen iedere week weer een andere inzet om de geoefendheid op peil te houden.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 VVTi Dynamic
€ 7.445,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 15.250,-

Algemeen nieuws: