Op stap in Hollands Kroon
Uitgegeven op 11-10-2021 om 10:45  |  link  |  bewaar  |  print

Alle activiteiten in Hollands Kroon zijn gebundeld op deze pagina.
De activiteiten staan in chronologische volgorde.
Dag en datum staan er boven.
Activiteiten kunt u mailen aan bert@wieringernieuws.nl.

Klik hier voor een overzicht van exposities en museazaterdag 16 oktober

(Kinder)theatervoorstelling 'Flat'

OOSTERLAND - Jansen en de Boer spelen in de Michaëlskerk de theatervoorstelling 'Flat'. Een hedendaags muzikaal sprookje over hoe eenzaamheid in tweezaamheid kan veranderen, ook als je bijna honderd bent.

Willem woont in de Wegflat aan de Flatweg. Een flat waar alleen ouderen wonen, waar iedere dag gelijk is aan de dag ervoor of de dag die nog moet komen. Willem moppert heel erg veel. Wat moet hij anders doen de hele dag? Als alles altijd hetzelfde is, ga je vanzelf heel veel mopperen. Wanneer de kamer naast de zijne vrijkomt en er een nieuwe buurvrouw in de Wegflat komt wonen, verandert alles. Plots wil hij niet meer mopperen!Plots kan hij weer lachen. Met de buurvrouw wordt er zelfs heel veel gelachen! Met de buurvrouw wil hij wel dansen, zingen en heeft hij weer zin in alles. Maar het geluk lijkt van korte duur wanneer het samenzijn van de ouderen wordt bedreigd door een naderende verhuizing. Dat kan Willem niet zomaar over z'n kant laten gaan! Toch?

De voorstelling begint om 15:00 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De entree is € 5,00. Kaartverkoop bij de ingang van de kerk.
Meer informatie op www.zininoosterland.nl.
zaterdag 16 oktober

Dieter en Eric van der Westen

OUDESLUIS - Dieter en Eric van der Westen geven een akoestisch duo concert in het Cultuurkerkje Oudesluis, Noorderweg 14a. Dieter zingt en speelt akoestisch gitaar, dobro en mondharmonica. Eric bespeelt de contrabas. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de arrangementen.

De broers spelen verstilde Folkliedjes en swingende Americana van de hand van Dieter van der Westen. Na de theatertournee van afgelopen jaar met de zeskoppige Dieter van der Westen band komen de muzikale broers met een reeks bijzondere duo concerten die in een kleine setting plaatsvinden voor een luisterend theaterpubliek.Americana is de titel van een album van The Offspring (1998) en van Neil Young (Americana, 2012).
Over het algemeen wordt met Americana muziek getypeerd die is afgeleid van authentieke country, folk en blues in een modern jasje. De stijl van de Van der Westens is een mix tussen Mark Knopfler met een twist van een Neil Young. Ze vermengt Americana, Folk en Wereldmuziek. Van verstilde Rootsfolk liedjes tot groovende opzwepende Americana. In duo bezetting brengen Dieter en Eric hun stille liefde voor Americana naar voren in een intieme setting.

Het concert begint om 20:00 uur en de entree is € 12,50 (incl. reservering en koffie/thee bij entree).
Kaarten reserveren via cultuurkerkje.nl.zaterdag 16 t/m zondag 24 oktober

Herfstvakantie in het Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - Op zoek naar een leuk uitje voor in de herfstvakantie? Kom dan naar het Stoommachinemuseum en ontdek de kracht van water en vuur! Het museum is alle dagen onder stoom, de ketel wordt gestookt en de machines komen weer tot leven.

Zelf stoom maken? Dát kan met miniatuurstoommachines en je ontdekt wat stoomkracht doet. Wil je 'hulpstoker' worden en een diploma verdienen? Help dan de stoker het vuur in de ketel brandend te houden. Als de smid op zondag en woensdag aanwezig is in de oude smederij van het gemaal, mag je de grote blaasbalg bedienen en helpen het smidsvuur brandend te houden. Je verdient dan het 'smeeddiploma'. Een leuke speurtocht met zoekopdrachten ligt klaar waarmee je het museum kunt verkennen en bij de 'museumprofessor' mag je gratis deelnemen aan proefjes en experimenten. Kortom, bij het Stoommachinemuseum is van alles te beleven.

Barometer, fietspomp en snelkookpan
Willy Wortels opgelet! Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober demonstreert de 'museumprofessor' allerlei proefjes en experimenten waarbij je mag assisteren. Zo leer je hoe je luchtdruk met een glas en een kartonnetje kunt aantonen en wat een barometer aangeeft als de luchtdruk hoger wordt. Aan de hand van een fietspomp ontdek je wat het verband is tussen volume en druk en met behulp van een soeplepel gevuld met koud water zie je wat condenseren van stoom is. Een snelkookpan met manometer en thermometer, te vergelijken met een stoomketel in het klein, demonstreert het verband tussen temperatuur en druk. Het klinkt allemaal héél ingewikkeld, maar je hoeft echt geen bolleboos te zijn om het te begrijpen. De 'museumprofessor' legt het je graag uit. Aanvang demonstraties zaterdag 23 en zondag 24 oktober om 12, 13, 14 en 15 uur.Het museum aan de Oosterdijk 4 in Medemblik is in de herfstvakantie dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
De toegang is € 9,00 voor volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar en € 6,00 voor kinderen van 5 - 12 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.
Zie ook www.stoommachinemuseum.nl.zaterdag 16 t/m zondag 24 oktober

Herfstvakantie in Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - De herfstvakantie staat in het teken van Halloween en heksen in Kasteel Radboud! Van 16 t/m 22 oktober is er van alles te doen in een gezellig en griezelig versierd kasteel. Met een Kinderheksenworkshop, een Uilenworkshop en drie knutselmiddagen zit jouw vakantie wel goed! Tijdens de herfstvakantie is Kasteel Radboud dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Kinderheksenworkshop
De echte West-Friese heks Sylvia Kuiper geeft zondag 17 oktober Kinderheksenworkshops! In de workshop maak je een magische krachtbuidel. Die helpt je bij een bepaald doel, bijvoorbeeld om beter voor jezelf op te komen. Voor het maken van deze krachtbuidels maken we gebruik van de energie van de maan, de spirituele kracht van kruiden en iets van jezelf.

Uilenworkshops
Dinsdag 19 en donderdag 21 oktober komt de valkenier van Birdlive weer zijn populaire Uilenworkshop geven. Ontmoet deze prachtige dieren in de Ridderzaal en leer alles over hun gewoonten.

Heksenknutselen
Op maandag, woensdag en vrijdag kun je komen knutselen in het museum. Het thema sluit aan op de tentoonstelling 'Heksen!?' die vanaf 2 oktober te zien is. Heksenknutselen is inbegrepen bij het museumbezoek.

Reserveren en kosten
Vooraf reserveren kan alleen via kasteelradboud.nl en is aan te raden wanneer je zeker wil zijn van toegang.
Kinderheksenworkshop: € 14,95 per persoon. Uilenworkshop: € 7,00 per persoon.zaterdag 16 t/m zondag 24 oktober

Oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - In de herfstvakantie strijkt de Oudhollandse kermis weer neer in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Geniet met de hele familie van de gratis kermisattracties uit de jaren 20. Start jij in de tunnelbaan of zwier je liever op de luchtschommel? Hoe hard kun jij slaan op de kop van Jut? En ben je eindelijk uitgedraaid in de carrousel? Dan vind je nog heel veel andere leuke, leerzame en bijzondere activiteiten in het Zuiderzeemuseum.

Kom zwieren, zwaaien en rondjes draaien op de Oudhollandse kermis. Stap in de zwanenzweefmolen of kies een scheepje in de bootjesdraaimolen. Benieuwd naar de toekomst? De waarzegsters ontvangen graag kinderen (tot en met 12 jaar) in hun waarzegwagon. Trek tussendoor? Dan eet je een heerlijke suikerspin of een zak popcorn.


Zwanenzweefmolen - foto Madelon Dielen

Poppenkastvoorstellingen
Kom kijken naar de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam! In de herfstvakantie speelt hij in het Zuiderzeemuseum, van maandag tot en met vrijdag om 12:30, 14:00 en 15:30 uur. Geniet van de speciaal voor het museum geschreven voorstelling De avonturen van Marretje de meeuw, of van het traditionele verhaal van Jan Klaassen en Katrijn. In de weekenden kun je de bewegende poppenkastjurk bewonderen.

De kermis en het museum zijn dagelijks open van 10:00 tot 17:00 uur (op zaterdag 23 oktober ook van 18:00 tot 21:00 uur) en de kermisattracties zijn gratis toegankelijk.
Voor meer informatie: zuiderzeemuseum.nl.zondag 17 oktober

Herfstwandeling

SINT MAARTENSVLOTBRUG - Het Wildrijk is bekend vanwege de vele duizenden boshyacinten die in het voorjaar voor een paarsblauw tapijt zorgen. In het najaar zijn juist de paddenstoelen dominant. Er is een wandeling van een uur uitgezet.

In de herfst, als het nog niet heel koud is maar wel al vochtig door de regen, zie je de paddenstoelen plotseling uit de grond schieten. Ze hebben vaak de mooiste en fantasierijkste namen, zoals vliegenzwammen, elfenbankjes en zwavelkopjes. Je vindt ze alleen of in fraaie heksenkringen, groeiend op oude bomen en tussen de vegetatie. Spannend aan paddenstoelen is ook dat de een eetbaar is en de andere heel erg giftig. Laat ze dus maar gewoon staan.
Talrijke vogels vinden hier hun rust en ook vleermuizen kunnen er goed toeven. Zij hebben hun winterverblijf in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog en in speciaal voor hen opgemaakte kasten aan de bomen. De vijver is misschien wel het meest romantische plekje van het Wildrijk, daar loopt de route ook langs.

Gidsen langs het pad vertellen meer
Langs de route staan verschillende gidsen die korte verhaaltjes vertellen. Ze wijzen je op bijzondere paddenstoelen, planten en dieren waar je zomaar aan voorbij zou lopen en vertellen iets over de ontstaansgeschiedenis van dit bos. Voor het kleine grut is een leuke kabouterroute uitgezet. Maar ook voor oudere kinderen is het Wildrijk een hele leuke plek om kennis te maken met de natuur.

Vertrekpunt is de ingang van het Wildrijk, links tegenover het parkeerterrein aan de Zeeweg
Sint Maartensvlotbrug. Op het parkeerterrein kun je gratis parkeren.
Tussen 11:00 en 15:00 start ieder kwartier een groepje van maximaal 10 personen met een wandeling van ongeveer een uur. Een coronatoegangsbewijs is niet nodig. Reserveren is in verband met corona verplicht en kan op www.landschapnoordholland.nl.zondag 17 oktober

Rembrandt in de Jordaan

WIERINGERWERF - Meesterschrijver en verteller Jacques Hendrix neemt ons mee in een virtuele wandeling door de Jordaan ten tijde van Rembrandt. Deze presentatie begint om 14:30 uur.

De toegang is € 12,50. Reserveringen via reserveringen@decultuurschuur.nl.

Klik hier voor meer activiteiten in de Cultuurschuurzondag 17 oktober

Rondvaart KH44

KOLHORN - Het varende monument ansjovisjol KH44 maakt wekelijks een rondvaart onder zeil op het Kolhornerdiep. Tijdens de reis zal de schipper u vragen hem te helpen met de navigatie en de zeilen. De schipper vertelt over de historie van Kolhorn, haar visserij en natuurlijk over de jol zelf.

De jol is - voor zover bekend - het enige overgebleven vissersschip van de vissersvloot van de voormalige Zuiderzeehaven Kolhorn. De jol heeft tussen 1900 en 1930 gevist op de Zuiderzee.De jol vertrekt om 15:00 uur vanaf haar vaste ligplaats tegenover museum De Turfschuur. Het adres van dit museum is Westfriesedijk 66-B, 1767 CS Kolhorn.
De tocht duurt ongeveer 1,5 uur. Bel 06 5153 5273 of mail contact@kh44.nl om te reserveren.
De kosten zijn € 10,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis. Er kunnen maximaal 10 personen mee.
Meer informatie op www.kh44.nl.

Let op: De zeiltocht kan, bijvoorbeeld vanwege de weersomstandigheden, door de schipper worden afgelast.zondag 17 oktober

Dividivi3

WINKEL - Dividivi3 geeft om 20:00 uur op uitnodiging van de Culturele Stichting Niedorp een concert in de Lucaskerk.

Dividivi3 bestaat uit Rieneke Brink (fluit), Paloma de Beer (hobo) en Ilse Eijsink (klarinet). Zij vormen een eigenwijs blazerstrio dat graag van de gebaande paden afwijkt. Met volle teugen genieten zij van het ontwikkelen en uitvoeren van bijzondere muzikale projecten en concerten, waarbij ze al hun creatieve en artistieke vaardigheden kunnen aanspreken.Het thema van het programma is 'Muzikale genieën', waarbij ze tijdens hun optreden mondeling toelichting geven.
De toegang is € 13,00 en reserveren kan via www.culturelestichtingniedorp.nl.maandag 18 oktober

Borduurwerkgroep

WIERINGEN - Vrouwen van Nu gaan eens in de twee weken van 13:30-17:00 uur op wisselende locaties borduren.

Mooi handwerk is weer hip en trendy. Vooral de oude technieken zijn weer helemaal terug van weggeweest bij zowel jong als oudere generaties vrouwen en mannen. Bij Vrouwen van Nu Wieringen kun je zowel met naald en draad aan het werk als met de haakpen en breinaalden. Een ieder die wil handwerken is welkom. Er is een Handwerkgroep (1x per maand) en een Borduurgroep (1x per 14 dagen).
Om inspiratie op te doen bezoekt de groep vrijblijvend handwerktentoonstellingen en -markten in de eigen provincie maar ook in Drenthe, Overijssel en Friesland.

Houd je van handwerken en ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Vrouwen van Nu Wieringen, neem dan contact op met het secretariaat: vrouwenvannu.wieringen@gmail.com.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.maandag 18 oktober

Informatiebijeenkomst over nieuwe datacenter

HOLLANDS KROON - Microsoft nodigt de inwoners van Hollands Kroon en omgeving uit voor een digitale informatiebijeenkomst waarin het uitleg geeft over het nieuwe datacenter in de regio.

De Provincie Noord Holland heeft een gedoogbeslissing afgegeven voor de bouw van het tweede Microsoft datacenter. Microsoft begint om die reden medio oktober met de voorbereidende bouwwerkzaamheden op de locatie 'Het Venster'.

Graag nodigt Microsoft daarom de buurtbewoners uit om toelichting te geven over de huidige stand van zaken rondom het datacenter. Zo wordt er verteld over wat het datacenter doet, wie er in het datacenter werken en krijgen inwoners de gelegenheid om vragen te stellen aan de medewerkers van Microsoft.

De digitale informatiebijeenkomst vindt plaats van 19:00 tot 20:00 uur.
Via aka.ms/Dcinformatiebijeenkomst kunnen inwoners van Hollands Kroon en omgeving deelnemen aan de bijeenkomst.maandag 18 oktober

Openbare fractievergadering ChristenUnie

ANNA PAULOWNA - De fractie van de ChristenUnie houdt om 20:00 uur haar openbare fractievergadering. Deze vergadering zal fysiek plaatsvinden in het MFA de Ontmoeting aan de Verwachting 1.

In deze fractievergadering worden de onderwerpen Jeugdzorg/WMO en huisvesting van arbeidsmigranten en overige punten van de agenda voor de raadsvergadering van 28 oktober besproken.
Iedereen is van harte welkom! Wil je meepraten of inspreken stuur dan een mail naar fractiecuhk@hollandskroon.christenunie.nl of bel naar Marjon Tolhuis 06 3712 7264.maandag 18 t/m vrijdag 22 oktober
dinsdag 19 oktober

SportNite

WIERINGERWERF - Dat sport en gamen meer gemeen hebben dan je zou denken, bewijst de tweede SportNite in de Zuiderzeehal. Een samenwerking tussen LINK projecten, ECV esports, Team Sportservice en stichting Verantwoord Gamen. De spelen zijn speciaal voor jeugd vanaf 10 jaar.

Wat kunnen de deelnemers verwachten? "Wat we willen doen, is Fortnite een beetje tot leven brengen", vertelt Manon Verblaauw van Team Sportservice. "Dus we toveren de sporthal om tot gave Fortnite-arena's. Daar kunnen de deelnemers het spel in het echt spelen met laserguns, waarbij ze elkaar moeten verslaan. Als je af bent, kun je nog extra punten verdienen die meetellen om te bepalen wie de uiteindelijke SportNite-winnaar wordt. Dan kun je denken aan smartgoals en blazepods."Vier leeftijdsblokken
De jeugdige deelnemers aan SportNite worden verdeeld in vier blokken. De jongsten van 10 tot en met 12 jaar spelen om 9:00 uur. Daarna volgen 13- en 14-jarigen om 11:30 uur en 15-plussers mogen aan de bak om 14:00 uur. Het uurtje lasergamen is voor alle jongeren van het voortgezet onderwijs en zij zijn welkom om 15:00 uur.

Aanmelden op noordhollandactief
Op de website noordhollandactief.nl staat meer informatie en is een directe aanmeldknop te vinden. De kosten bedragen 4 euro, kinderen die onder de Meedoenregeling van de gemeenten vallen, kunnen gratis meedoen en moeten zich daarvoor aanmelden via Manon Verblaauw: mverblaauw@teamsportservice.nl.
De Zuiderzeehal is gevestigd aan de Dokter Tamsmalaan 1 in Wieringerwerf.

Tips en tricks van e-sporter
Een Fortnite-toernooi op locatie is het tweede onderdeel van de SportNite. Katy Stolk van Link projecten licht toe: "Een e-sporter van ECV esports begeleidt het toernooi en alle deelnemers kunnen hem vragen naar zijn tips en tricks om beter te worden in Fortnite. Stichting Verantwoord Gamen is ook aanwezig om ervoor te zorgen dat gamen op een bewuste en verantwoorde manier deel kan worden van het dagelijks leven."dinsdag 19 oktober

Informatie digitale vragen

WIERINGERWERF - Steeds meer dingen van de overheid moet u zelf via het internet regelen. Het aanvragen van een AOW-uitkering, het regelen van zorg of het verlengen van een rijbewijs. Veel mensen vinden dit lastig. Het is dan wel fijn als iemand u hierbij op weg helpt. Daarom is er in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, een informatiepunt voor digitale vragen.

U vindt het informatiepunt in de bibliotheek. Hier kunt u van 10:00-12:00 uur langskomen met uw digitale vragen. Iedereen is zonder afspraak welkom. Een lidmaatschap van de bibliotheek is niet nodig. Een medewerker helpt u graag.
In de bibliotheek kun je ook hulp krijgen om de CoronaCheck-app te downloaden en het coronabewijs te maken.
Als u eenmaal weet hoe het werkt via de computer, is het misschien minder moeilijk dan u eerst dacht
Naast het informatiepunt is er ook een digitaal Pools informatiepunt (Punkt Informacyjny) omdat er veel Poolse arbeidsmigranten in de gemeente wonen en werken.Klik hier voor een overzicht van exposities en museawoensdag 20 oktober

Informatie digitale vragen

ANNA PAULOWNA - Steeds meer dingen van de overheid moet u zelf via het internet regelen. Het aanvragen van een AOW-uitkering, het regelen van zorg of het verlengen van een rijbewijs. Veel mensen vinden dit lastig. Het is dan wel fijn als iemand u hierbij op weg helpt. Daarom is er in MFA De Ontmoeting, De verwachting 13, een informatiepunt voor digitale vragen.

U vindt het informatiepunt in de bibliotheek. Hier kunt u van 10:00-12:00 uur langskomen met uw digitale vragen. Iedereen is zonder afspraak welkom. Een lidmaatschap van de bibliotheek is niet nodig. Een medewerker helpt u graag.
In de bibliotheek kun je ook hulp krijgen om de CoronaCheck-app te downloaden en het coronabewijs te maken.
Als u eenmaal weet hoe het werkt via de computer, is het misschien minder moeilijk dan u eerst dacht
Naast het informatiepunt is er ook een digitaal Pools informatiepunt (Punkt Informacyjny) omdat er veel Poolse arbeidsmigranten in de gemeente wonen en werken.woensdag 20 oktober

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand oktober is de start bij de leemput op Vatrop. Er worden afwisselende rondjes over Vatrop, Stroe, Den Oever en Oosterland gelopen.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.woensdag 20 oktober

Wandelen in het Robbenoordbos

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling in het Robbenoordbos.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur bij de parkeerplaats ' t Wierholt aan de Sluisgatweg. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.woensdag 20 oktober

Fietsmiddag

ANNA PAULOWNA - Vrouwen van Nu gaan iedere woensdagmiddag in de even weken fietsen. De route is in onderling overleg.

Leden kunnen hier zonder aanmelden aan deelnemen. Een fietstocht is ongeveer 30 km met een tussenstop voor koffie of thee.
Start om 13:30 uur vanaf het parkeerterrein bij de sportvelden van Kleine Sluis.

Meer informatie: vrouwenvannu.nl/anna-paulowna.woensdag 20 oktober

Openbare fractievergadering Senioren Hollands Kroon

ANNA PAULOWNA - De openbare fractievergadering van Senioren Hollands Kroon vindt plaats van 19:30-21:30 uur in het MFA, De Verwachting 1.

Insprekers dienen zich te melden bij de factiesecretaris Peter C. Meijer en het onderwerp aan te geven: 0227-503559 of meijerpc@quicknet.nl.

De agenda omvat vooral de agenda van de raadsvergadering van 28 oktober.woensdag 20 oktober

Openbare fractievergadering PvdA

ANNA PAULOWNA - De PvdA Hollands Kroon houdt een openbare fractievergadering in MFA De Ontmoeting, De Verwachting 1. De aanvang is 20:00 uur.

Belangstellenden en insprekers zijn van harte welkom. Verzoek om zich bij aankomst melden (06 51 37 01 26) i.v.m. het openen van de deur en aan insprekers om zich van tevoren aan te melden: 06 5137 0126 of pvdahollandskroon@ziggo.nl. Naast lopende zaken en actuele onderwerpen wordt de raadsagenda van 28 oktober besproken.

Op woensdag 27 oktober is er een openbare fractievergadering over de begrotingwoensdag 20 oktober

Openbare fractievergadering VVD

NIEUWE NIEDORP - De fractie van VVD Hollands Kroon vergadert om 20:00 uur. De vergadering vindt in het Dorpshuis Prins Maurits, Dorpsstraat 79.

Indien u als geïnteresseerde aan het overleg wilt deelnemen wordt u verzocht dit te melden bij de secretaris van de fractie via petraborst@hollandskroon.nl.

In de fractievergadering wordt de agenda voor de raadsvergadering van 28 oktober besproken. De agenda bestaan onder andere een extra krediet voor Zwembad De Rijd, de locatieanalyse van de 14 huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten en de inkoopstrategie Jeugdzorg en WMO.

Wilt u een ander onderwerp bij de fractie onder de aandacht brengen kan dat uiteraard ook.woensdag 20 oktober

Openbare fractievergadering CDA

ANNA PAULOWNA - De fractie van CDA Hollands Kroon vergadert om 20:00 uur in MFA de Ontmoeting.

In de fractievergadering wordt de agenda voor de raadsvergadering van 28 oktober besproken. Naar verwachting komen o.a. de provinciale locatie analyse grootschalige huisvesting tijdelijke medewerkers, krediet renovatie zwembad De Rijd (aanvullend) en (gewijzigde) voortzetting van de samenwerking met Incluzio (jeugdzorg en WMO) aan de orde.

In het fractieoverleg zal ook de behandeling van de begroting op 4 november a.s. aan de orde komen.
Ook als u met de fractie over andere onderwerpen wilt spreken bent u van harte welkom. U kunt uiteraard ook op andere wijze onderwerpen bij de fractie onder de aandacht brengen.woensdag 20 oktober

Atlantic Wall

WESTERLAND - Wieringer Gerard Numeijer vertelt om 20:00 uur in café Waddenzee, Westerlanderweg 47 over de Atlantic Wall. Gasten zijn welkom.

Gerard Numeijer heeft begin 2019 het 'Air-war Museum' opgericht, gelegen aan het Molenveld in Hippolytushoef. Er lagen al verschillende onderdelen in het pand van geallieerde en Duitse vliegtuigen uit de tweede wereldoorlog. Ondertussen is er een enorm netwerk opgebouwd om zijn museum nog meer inhoud te kunnen geven.


Atlantic Wall

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.donderdag 21 oktober

Repair Café

MIDDENMEER - Wat doe je met een broodrooster dat defect is of een koffiezetapparaat dat water lekt? Weggooien? Nee liever niet! Bij het Repair Café draait het om repareren. Je vindt er gereedschap, deskundige vrijwilligers om allerlei reparaties uit te voeren en een heleboel gezelligheid.Elke derde donderdag van de maand is het Repair Café in het Posthuis, Poststraat 16, geopend van 9:30 tot 11:30 uur. Het vrijwilligersteam probeert dan uw kapotte spullen te repareren. Mechanisch of elektrisch, speelgoed, ontbrekende schroeven enz. De koffie staat klaar.donderdag 21 oktober

Inloopspreekuur digitale hulp

MIDDENMEER - Inwoners van Hollands Kroon met vragen of problemen op digitaal gebied kunnen terecht op het gratis tweewekelijkse Inloopspreekuur Digitale Hulp in Middenmeer.

Het inloopspreekuur vindt plaats op de donderdag in de even weken van 10:00 tot 11:30 uur in de Schilderszaal van wijksteunpunt De Kroon, Kroonwaard 1 te Middenmeer. Het spreekuur is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.Het Inloopspreekuur Digitale Hulp is een initiatief van Stichting Present Hollands Kroon, www.presenthollandskroon.nl.donderdag 21 oktober

Groene Warmte campagne

't VELD - Uw energiegebruik verminderen levert veel op. Zoals een lagere energierekening, meer wooncomfort én een beter klimaat. Maar hoe pakt u dat aan, wat kost het, wat levert financieel op en zijn er subsidies? Wilt u het weten? Kom dan vooral langs tijdens de duurzaamheidstour. De campagne Groene Warmte staat van 10:00-16:00 uur in het winkelgebied aan de Rijderstraat. Kom langs en laat u informeren over energiebesparing, kosten, gemeentelijke plannen en meer.Overstappen naar groene warmte is een goed idee, maar hoe pakt u het aan? De gemeente ondersteunt alle inwoners bij deze overstap. Mensen met een koopwoning én huurders. Door te informeren over techniek en financiering, inwoners samen te brengen en te helpen. Onder andere met gratis energiescans voor 2.000 inwoners. Deelnemers krijgen een persoonlijk bespaaradvies. U kunt zich daarvoor aanmelden tijdens de tour en via duurzaam.hollandskroon.nl

De mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket is aanwezig. Daar zijn vele verduurzamingsmaatregelen te zien. Ontdek hoeveel geluid een warmtepomp maakt of hoe een zonnepaneel er van dichtbij uitziet. Op de andere data zijn we er met de Hollands Kroon Mobiel. Daar zijn deze voorbeelden niet te zien.donderdag 21 oktober

Soos in Dorpshuis Hippo

HIPPOLYTUSHOEF - Iedere donderdag van 13:00 tot 17:00 uur is er Soos in Dorpshuis Hippo, Kerkhofsteeg 2-4.

Een kaartje leggen, een partijtje biljarten en darten. Het is natuurlijk ook prima om even een bakkie te doen en een praatje te maken.
Het dorpshuis heft geen entree en wil het zo laagdrempelig mogelijk houden, iedereen is welkom.

Alle activiteiten in het dorpshuis zijn na te lezen op dorpshuis-hippolytushoef.nl.donderdag 21 oktober

Matchgroep het kookcafé

DEN OEVER - Matchgroep het kookcafé Wonen Plus Welzijn Doet & Ontmoet Hollands Kroon is een mooie activiteit van Wonen Plus Welzijn in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

Heerlijk eten met elkaar waarbij we op verschillende vlakken ondersteuning bieden. Sociaal, ontmoeting, nieuwe mensen leren kennen, gezondheid, boodschappen doen, koken, financiën etc.
Na aanmelding zal er een intake plaatsvinden om te kijken of het kookcafé iets voor jou zou kunnen zijn.
Het kookcafé is vooral gericht op jongeren met een ondersteuningsvraag.
Wekelijks op donderdag van 17:00 uur tot 19:30 uur in het Vikingschip in den Oever.

Voor meer informatie en/of intake kunt u contact opnemen met Anja de Jong-Kempeneers , 06 8281 9173.donderdag 21 oktober

Bingo

DEN OEVER - Er is om 19:30 uur een bingoavond in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

Er worden 10 rondjes gespeeld, waaronder een bakkersronde, slagersronde, rolladeronde en geldronde en levensmiddelenronde. Verder zijn er nog vele andere leuke prijzen. Een boekje voor 10 rondjes kost € 4,50. De zaal gaat om 19:00 uur open en de start is om 19:30 uur.

De volgende data zijn 4 en 18 november, 2 en 16 december (kerstbingo)vrijdag 22 oktober

Matchgroep De Tuin

Een gezellige plek waar men actief bezig kan zijn

ANNA PAULOWNA - Er is van alles te doen met de Matchgroep bij Volkstuinvereniging Anna Paulowna, zowel in het tuintje als in de verblijfsruimte: het landje bewerken, zaaien en oogsten en even lekker in 't zonnetje zitten aan de picknicktafel. Ook in de verblijfsruimte kan van alles ondernomen worden en zijn er volop activiteiten, zoals koken, gereedschap opknappen of een creatieve activiteit. Je kunt er ook gewoon de gezelligheid van elkaar opzoeken onder 't drinken van een kop thee uit eigen tuin!

Het gaat om de Match!
Met elkaar wordt gekeken welke activiteiten gedaan kunnen worden en wie wat wil gaan doen. Naar eigen mogelijkheden en interesse en wat bij jou past. De sfeer is ontspannen en informeel. Er is geen vast programma maar wel een fijne structuur en ondersteuning. De Matchgroep is er voor mensen die het fijn vinden middels activiteiten samen bezig te zijn.

Matchgroep De Tuin is er verder iedere vrijdagmiddag van 13:30 uur tot 16:00 uur bij volkstuinvereniging 'Anna Paulowna' aan de Molenvaart 142 B, 1761 AM
te Anna Paulowna.
Voor aanmelding en meer informatie over de Matchgroep De Tuin kunt u contact opnemen met Anja de Jong 06- 82819173.
Servicepunt Anna Paulowna: Tel.: 0223 535826 - Mail: annapaulowna@wonenpluswelzijn.nl. Bereikbaar: ma t/m vrij 9:00 -12:00 uur.vrijdag 22 oktober

Groene Warmte campagne

DEN OEVER - Uw energiegebruik verminderen levert veel op. Zoals een lagere energierekening, meer wooncomfort én een beter klimaat. Maar hoe pakt u dat aan, wat kost het, wat levert financieel op en zijn er subsidies? Wilt u het weten? Kom dan vooral langs tijdens de duurzaamheidstour. De campagne Groene Warmte staat van 14:00-16:00 uur in de supermarkt aan de Havenweg. Kom langs en laat u informeren over energiebesparing, kosten, gemeentelijke plannen en meer.Overstappen naar groene warmte is een goed idee, maar hoe pakt u het aan? De gemeente ondersteunt alle inwoners bij deze overstap. Mensen met een koopwoning én huurders. Door te informeren over techniek en financiering, inwoners samen te brengen en te helpen. Onder andere met gratis energiescans voor 2.000 inwoners. Deelnemers krijgen een persoonlijk bespaaradvies. U kunt zich daarvoor aanmelden tijdens de tour en via duurzaam.hollandskroon.nlzaterdag 23 oktober


Bent u een visliefhebber? En kan de vis u niet vers genoeg zijn? Kom dan naar de ZeeVerse Vismarkt in Den Oever. De markt is van 8:30 tot 12:00 uur open.
Bestellen kan via de webshop of via info@versevis.nl.
U vindt op de markt behalve vis ook Hero, de groenteman uit Opperdoes. Hij verkoopt groenten die hij milieubewust heeft geteeld. Verder gerookte vis van Vis via Vrienden, smaakvolle wijnen van Bodega Wijnimport en streekproducten waaronder kaas van Uit eigen streek.zaterdag 23 oktober

Vogelexcursie

Trekvogels op Balgzand

DEN HELDER - Balgzand is een belangrijk kruispunt van vogeltrekwegen. Vogels zoals de kanoet en de bonte strandloper trekken twee keer per jaar duizenden kilometers. Veel van de vogels die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom 'steltlopers' genoemd. Op Balgzand houden zij een tussenstop om uit te rusten en vooral om hun voorraad vet aan te vullen. Velen blijven zelfs de hele winter. Ze vinden er een overvloed aan voedsel wanneer het laag water is. Rust, ongestoord kunnen eten en zo min mogelijk energieverbruik door opvliegen is van levensbelang. Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie kunnen 10 liefhebbers samen met een gids toch een bezoek brengen.


Steltlopers op Balgzand - foto Joke Huijser-Spekken

Fietsen of wandelen?
In samenspraak met de excursiedeelnemers wordt er gelopen of gefietst van het startpunt naar het schor waar de meeste vogels zitten. De wandeling (of fietstocht) heen en terug is bijna 5 kilometer. Onderweg wordt gestopt bij een uitkijkpunt, boven op de dijk. Hier heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van het Kooyhoekschor. Het is hoog water en veel vogels hebben zich verzameld op deze belangrijke rustplek.
Er is een telescoop beschikbaar. Heb je een verrekijker, neem die dan mee. En vergeet je fototoestel niet.
In verband met corona gaat een kleine groep van maximaal 10 personen op pad. Zo kan 1,5 meter afstand worden gehouden.

De excursie is van 9:15 tot 11:45 uur. Vertrekpunt is Informatiepunt 't Kuitje, Oostoeverweg 80, Den Helder.
Kosten: Volwassenen € 7,00 en kinderen € 3,00. Beschermers € 4,00 en kinderen van beschermers € 2,00. Reserveren is in verband met corona verplicht.
Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl.zaterdag 23 oktober

Teambuildingmiddag

WIERINGERWAARD - Léonne Zuurbier geeft in Art Café Hollands Kroon aan de Waardpolderhoofdweg 3 een teambuildingmiddag.

Hoe leuk is het om samen met je vriend/vriendin, familie, buurvrouw of collega in een paar gezellige uurtjes samen één groot schilderij te maken.
We starten met een korte kennismaking met koffie/thee en gebak. Hierna krijgen alle deelnemers een pen en papier. Op dit papier schrijf je 3 eigenschappen van degene waarmee je samen gaat schilderen. Je noemt het niet op en houdt het voorlopig geheim.
Daarna gaan jullie samen aan de slag om wat op papier staat vorm te geven op een groot doek (120x80cm). Dit is een mooi formaat voor boven de bank.In de pauze is het tijd voor een hapje en een drankje. Hierna gaan we weer verder en gaandeweg komen jullie tot een mooi eindresultaat.
Hilariteit, discussie en al wat niet de revue passeert nemen we op de koop toe

Deelname kost € 20,00. Opgeven kan via lggzuurbier@gmail.com of 06 2908 1620.

Wilt u meer informatie of op de hoogte blijven van actuele workshops volg dan Art Café Hollands Kroon op Facebook.zaterdag 23 oktober

(Kinder)theatervoorstelling 'Pfff'

OOSTERLAND - Theatergroep Graasland speelt in de Michaëlskerk de theatervoorstelling 'Pfff'.

Een beeldend en absurdistisch verhaal over een oververhit dorpje dat sinds kort aan zee ligt. Op een koude dag van 37 graden Celsius wordt het dorpje Middels door de burgemeester omgedoopt tot Inmiddels aan Zee. Het strand is nog nooit zo dichtbij geweest en nu er toch geen winters meer bestaan, is het dubbel lang genieten in de zomer. Geen wolkje aan de lucht. Er zijn nieuwe buren komen wonen naast de gebroeders Janssen.Vluchtelingen, Inuit zo gaat het gerucht... Meneer van Tiggelen voelt zich als een vis in het water. Letterlijk! Er beginnen namelijk al kieuwen achter zijn oren te groeien en tussen zijn tenen zitten vliezen. Iedereen zweet, iedereen zwemt, iedereen zit onder de zonnebrand factor 70. Iedereen viert de zomer, maar hoe leuk is eeuwige zomer? Ondertussen hoopt het plastic zich op het strand op. Het dreigt een monster te worden. Het beweegt, het sluipt, het kruipt langzaam het kleine dorpje in. Waar is het nou toch mis gegaan? Kunnen de bewoners van Inmiddels aan Zee er iets aan doen?

De voorstelling begint om 15:00 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De entree is € 5,00. Kaartverkoop bij de ingang van de kerk.
Meer informatie op www.zininoosterland.nl.
zaterdag 23 oktober

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Buurtvereniging Noordervenne houdt een klaverjascompetitie in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg 2-4.

Er worden 8 avonden gespeeld, waarvan de laatste een vrije avond is, die niet mee telt voor de competitie.
Van de 8 avonden tellen er 7 mee voor de competitie. Je mag er 2 missen of de 2 slechtste worden weggestreept bij 7 x deelname.
Je mag altijd komen kaarten en als je 5x of meer aanwezig bent geweest, dan doe je automatisch met de competitie mee.
Op elke avond zijn er mooie dagprijzen en een verloting. Aanvang kaarten 19:30 uur.
Verdere info: A. de Vries, tel. 0227-591879/06 1203 8080 of A. van Bodegom, tel. 0227-593391/06 2040 7420.
Ook Buurtvereniging Noordervenne houdt zich aan de horecaregels omtrent corona, die in het dorpshuis gelden.

Data volgende klaverjasavonden: 6 en 27 november 2021, 15 januari, 12 februari, 12 maart en 9 april 2022 (vrije avond en uitreiking prijzen competitie).zaterdag 23 oktober

Tribute to Bob Dylan

WIERINGERWERF - Bob Dylan, de legendarische singer songwriter, is dit jaar 80 jaar geworden Om dit te vieren tourt een groep bekende muzikanten onder de naam Dylan 80 door Nederland met een programma met bekende en onbekende songs van deze legendarische muzikant. De band treedt om 20:00 uur op in de Cultuurschuur, Loggersplein 1.

Naast onbekende liedjes uit zijn beginperiode als troubadour worden natuurlijk ook bekende songs als Knockin' on Heaven's Door, Like a Rolling Stone, Forever Young.


Robert Smit: gitaar en zang, Willem Schoone: gitaar, basgitaar, mondharmonica en zang, Victor Posch: saxofoon, dwarsfluit en zang, Nout Ingenhousz Drum

Kaarten à € 15,00 kunnen in de voorverkoop worden gereserveerd via een mail naar info@dekunstmacht.nl / 06 1323 0949, contant (en graag gepast) te betalen aan de kassa. Tevens wordt bij de ingang gevraagd om een QR-code, papieren vaccinatie of Coronacheck.

Klik hier voor meer activiteiten in de Cultuurschuurzaterdag 23 oktober

Hans Dulfer

MEDEMBLIK - Je kunt met Hans Dulfer een heerlijk avondje funky music beleven in de Bonifaciuskerk, Kerkplein 9. Hij speelt om 20:30 uur met een succesvolle formatie, waaronder de virtuoze gitarist Jerome Hol.

De immer opzwepend opererende en bekende saxofonist met een genadeloze sound 'speelt zich al 65 jaar een slag in de rondte'. Met een onvoorstelbare leeftijd van 80 jaar speelt hij nog het liefst live en met niet aflatende energie.

Hans Dulfer is een begrip
Als één van de meest veelzijdige Nederlandse musici volgt hij de nieuwste trends maar blijft een typische jazzmusicus... met veel succes, o.a. in Japan, en gelauwerd met o.a. de Wessel Ilcken Prijs (1969), de Bird Award van het North Sea Jazz Fesitval (1993) en de Amsterdamse Andreaspenning (2015).De wekelijkse concerten van zijn jazzband, jarenlang in café Alto en daarna in de Bulldog Palace, zijn een begrip in het Amsterdamse nachtleven. Hij had jarenlang radioprogramma's voor VPRO en BNR, schreef columns in o.a. Oor en NRC, publiceerde twee boeken en speelde in films en series. Hans Dulfer is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (!) en bewoont een molen in Noord-Holland uit 1576.

De entree is € 17,50. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bonifaciusmedemblik.nl of per mail: bonifaciusmedemblik@gmail.com.


zondag 24 oktober

Paddo Rit

ANNA PAULOWNA - Motorclub MIOS organiseert de jaarlijkse Paddo Rit.

De start is als vanouds bij het clubhuis van MIOS, Zoutpad 1 in Anna Paulowna. Deelnemers beginnen met de soep om 12:00 uur, start van de rit tot 12:45 uur.
zondag 24 oktober

Paddenstoelenexcursie

Wildrijk ideaal voor paddenstoelen!

SINT MAARTENSZEE - Wildrijk is een ideale plek om paddenstoelen te zien. Door het vele dode hout dat er ligt en de vochtige bodem komen hier veel verschillende soorten voor. Je vindt ze alleen of in fraaie heksenkringen, groeiend op oude bomen en tussen de vegetatie. Het is goed zoeken, maar de gids weet vast al waar je fraaie exemplaren kunt vinden.

In de herfst, als het nog niet heel koud is maar wel al vochtig door de regen, dan zie je plotseling de paddenstoelen uit de grond schieten. Dat kan zomaar heel snel gaan.
Paddenstoelen hebben vaak de mooiste en fantasierijkste namen, zoals bijvoorbeeld vliegenzwammen, elfenbankjes en zwavelkopjes. De aardappelbovist komt veel voor in het Wildrijk en soms vind je een exemplaar waar een kostgangersboleet bovenop groeit. Spannend aan paddenstoelen is ook dat de een eetbaar is en de andere heel erg giftig. Laat ze dus maar gewoon staan.


Vliegenzwam - foto Henk van Bruggen

Opruimers in de natuur
Bovenal zijn paddenstoelen belangrijke opruimers in de natuur. Als in de herfst planten afsterven en bomen hun blad laten vallen verwerken de paddenstoelen, samen met bacteriën en bodemdiertjes, al dit afval tot nieuwe voedingsstoffen. In het voorjaar maken de bomen en planten hier weer gretig gebruik van. Een onmisbare schakel in deze kringloop dus.

De excursie is van 13:30 tot 15:00 uur. Vertrekpunt is de ingang van het Wildrijk tegenover het parkeerterrein aan de Zeeweg in Sint Maartenszee.
Kosten: Volwassenen € 7,00 en kinderen € 3,00. Beschermers € 4,00 en kinderen van beschermers € 2,00. Reserveren is in verband met corona verplicht. Kinderen zijn van harte welkom.
Als je van fotograferen houdt, neem je fototoestel dan mee, paddenstoelen zijn vaak heel fotogeniek!
Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl.zondag 24 oktober

Familiefilm Kruimeltje en de strijd om de Goudmijn

WIERINGERWERF - Het Filmhuis in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, vertoont de Nederlandse familiefilm uit 2020 Kruimeltje en de strijd om de Goudmijn.

Het personage Kruimeltje is gebaseerd op het jeugdboek van Chris van Abkoude, maar de film Kruimeltje en de strijd om de Goudmijn betreft een nieuw verhaal, geschreven door Christine Linneweever en Tijs van Marle. Tegelijk met de film is ook het gelijknamige boek verschenen.Kruimeltje woont met zijn ouders in een villa. Zijn vader heeft de villa gekocht met het goud dat hij in Amerika had gevonden. Kruimeltje verveelt zich echter op het platteland en komt regelmatig in de problemen. Hij besluit om met zijn hond Moor weg te lopen. Dan wordt hij ontvoerd door Lefty, die zo de eigendomspapieren van de goudmijn in handen wil krijgen.

Deze film is Nederlands gesproken en geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
De zaal gaat om 14:45 uur open en de film begint om 15:00 uur. De entree bedraagt € 4,00, inclusief limonade en wat lekkers.
Reserveringen via filmhuiscultuurschuur@gmail.com.

Klik hier voor meer activiteiten in de Cultuurschuurzondag 24 oktober

Rondvaart KH44

KOLHORN - Het varende monument ansjovisjol KH44 maakt wekelijks een rondvaart onder zeil op het Kolhornerdiep. Tijdens de reis zal de schipper u vragen hem te helpen met de navigatie en de zeilen. De schipper vertelt over de historie van Kolhorn, haar visserij en natuurlijk over de jol zelf.

De jol is - voor zover bekend - het enige overgebleven vissersschip van de vissersvloot van de voormalige Zuiderzeehaven Kolhorn. De jol heeft tussen 1900 en 1930 gevist op de Zuiderzee.De jol vertrekt om 15:00 uur vanaf haar vaste ligplaats tegenover museum De Turfschuur. Het adres van dit museum is Westfriesedijk 66-B, 1767 CS Kolhorn.
De tocht duurt ongeveer 1,5 uur. Bel 06 5153 5273 of mail contact@kh44.nl om te reserveren.
De kosten zijn € 10,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis. Er kunnen maximaal 10 personen mee.
Meer informatie op www.kh44.nl.

Let op: De zeiltocht kan, bijvoorbeeld vanwege de weersomstandigheden, door de schipper worden afgelast.zondag 24 oktober

Kroonconcert The Wheelbarrowband

HIPPOLYTUSHOEF - The Wheelbarrowband geeft een Kroonconcert met Ierse muziek bij kaarslicht in de Hippolytuskerk.

The Wheelbarrowband is opgericht in 'The Irish Cottage' in Oude Niedorp. Rondom deze pub wonen enkele goede muzikanten met dezelfde passie voor Keltische muziek. Samen met de uitstekend zingende eigenaar van de pub werd de band geformeerd. Vóór een repetitie stapelden de bandleden hun muziekinstrumenten in een wheelbarrow (kruiwagen) en rolden die de pub in. En zo is de naam van de groep ontstaan.
De folkband bestaat uit de muzikanten van het eerste uur: Carl Grootjes diverse fluiten, bodhrán en cornemuse (doedelzak) Ron Bakker zang, gitaar en mondorgel, Paul Moes zang en bodhrán Bert Ootjers op de contrabas en de bevlogen Nicolaas Snel op viool.

De band speelt allerlei soorten Ierse en Schotse songs, nu eens vierstemmig, dan eens doorspekt met humor. Maar ook actuelere liedjes zijn bij hen in goede handen. Solozanger Paul, alias The Singing Landlord, heeft zijn heldere tenorstem ongetwijfeld geërfd van zijn grootvader Jules Moes. Jules vertolkte grote rollen in de Europese operahuizen. Natuurlijk laten ook de instrumentalisten hun paradepaardjes los: de swingende jigs en reels.De Wheelbarrowband staat garant voor een optreden met sfeer en gezelligheid door de juiste mix van bekende en minder bekende nummers en de leuke praatjes tussendoor. Hun veelzijdigheid hebben de bandleden de afgelopen tijd bewezen met vele optredens op festivals, in kerkjes en restaurants en bij festiviteiten in The Irish Cottage.

Het concert begint om 15:30 uur. De toegangsprijs is € 17,50, inclusief een consumptie in de pauze. Kaarten voor deze gezellige Ierse middag kunt u bestellen
via www.dekroonconcerten.nl of per telefoon bij Gideon van Beek: 0227-720204.

Bekijk de complete concertagenda op www.dekroonconcerten.nlmaandag 25 oktober

Leeskring Wieringer Vrouwen

WIERINGEN - De leeskring van Wieringer Vrouwen bespreekt om 9:30 uur onder het genot van een kopje koffie ten huize van Tiny Miedema op Stroe het boek De val van Thomas G. van Nelleke Noordervliet.

Uitgever Thomas G. heeft een controversieel boek uitgegeven waarover in de media veel ophef ontstaat, kort daarna overlijdt hij en gaat een onderzoeksjournalist uitzoeken wat er precies gebeurd is.

De leeskring komt 1 keer per zes weken bij een van de leden thuis bijeen om een door hun gelezen boek te bespreken. Eens per jaar worden door een klein comité de boeken voor het komende seizoen geselecteerd. Dit zijn recente boeken van voornamelijk Nederlandse auteurs. Lees je graag en wil je je aansluiten bij de leeskring, neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.maandag 25 oktober

Handwerkgroep

WIERINGEN - Vrouwen van Nu gaan iedere laatste maandag van de maand van 14:00-16:00 uur op wisselende locaties vrij handwerken. De kosten zijn € 1,00 voor de gastvrouw.

Bij Vrouwen van Nu Wieringen kun je zowel met naald en draad aan het werk als met de haakpen en breinaalden. Een ieder die wil handwerken is welkom. Er is een Handwerkgroep (1x per maand) en een Borduurgroep (1x per 14 dagen).
Om inspiratie op te doen bezoekt de groep vrijblijvend handwerktentoonstellingen en -markten in de eigen provincie maar ook in Drenthe, Overijssel en Friesland.

Houd je van handwerken en ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Vrouwen van Nu Wieringen, neem dan contact op met het secretariaat: vrouwenvannu.wieringen@gmail.com.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.dinsdag 26 oktober

Cursus Muzikale Basis Vorming

WIERINGERWERF - Na anderhalf jaar mag het eindelijk weer. De Musiekschool start weer met de cursus 'Muzikale Basis Vorming' voor kinderen van 6 t/m 8 jaar in de Cultuurschuur, Loggersplein 1.

Wat gaan we allemaal op de cursus doen?
Liedjes zingen, met ritme experimenteren, luisteren naar en ervaren wat muziek met je doet, bewegen op muziek en welke verschillende muziekstijlen er zijn,

Heb je ook zin om kennis te maken verschillende instrumenten, verschillende soorten muziek en gezellig samen te zingen en te bewegen? Schrijf je dan snel in voor deze leuke interactieve cursus!

De cursus bestaat uit 8 lessen van 45 minuten. De kosten zijn € 45,00
De overige data zijn: 2, 9, 16, 23 en 30 november en 7 en 14 december 2021.
Docente is Karin van der Veen.

Meer informatie en inschrijven decultuurschuur.nl of muziekschooldecultuurschuur@gmail.com.dinsdag 26 oktober

Webinar Omgaan met trauma

Hoe herken je een trauma? Wat is het en welke behandeling is mogelijk? Wat kun je zelf doen? En wat kun je als naaste doen om iemand te ondersteunen? GGZ Noord-Holland-Noord organiseert een webinar over omgaan met trauma.

Maaike Weber, GZ-psycholoog bij GGZ NHN vertelt meer over het onderwerp. Ervaringsdeskundige Dieuwke van Diepen gaat in op haar eigen ervaring met trauma en wat haar geholpen heeft. U krijgt informatie over wat u zelf kunt doen en welke behandelvormen mogelijk zijn. Ook naasten krijgen praktische tips hoe het beste om te gaan met iemand die met de gevolgen van trauma te maken heeft.

De webinar is van 19:30-20:45 uur. U kunt zich aanmelden via www.ggz-nhn.nl.
Na aanmelding krijgt u via e-mail een link van ons toegestuurd om het webinar te volgen. Tijdens het webinar is er een livechat waarin u vragen kunt stellen.


Voor wie?
De webinars van GGZ NHN zijn bedoeld voor alle geïnteresseerden. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen met klachten, familieleden en naastbetrokkenen of cliënten zijn, maar ook mensen die vanuit hun professie of opleiding geïnteresseerd zijn in het onderwerp.
U bent van harte welkom deel te nemen!Klik hier voor een overzicht van exposities en museawoensdag 27 oktober

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand oktober is de start bij de leemput op Vatrop. Er worden afwisselende rondjes over Vatrop, Stroe, Den Oever en Oosterland gelopen.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.woensdag 27 oktober

Wandelen over Westerklief

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling over Westerklief.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur vanaf de parkeerplaats bij de ALDI in Hippolytushoef. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.woensdag 27 oktober

Online meditatie

HIPPOLYTUSHOEF - Sungrab Leen, Monnik in het Tibetaans Boeddhisme, geeft een on line open meditatiebijeenkomst.

Ervaring is niet nodig. We leren elke week weer bij.
De bijeenkomst bestaat uit de filosofie van mediteren, uitleg van verschillende vormen en gezamenlijk meditaties beoefenen.

Vooraf ontvangt u op uw e-mailadres de eenvoudige zoom inlogcode voor de bijeenkomst.
U kunt deze aanvragen door een e-mail te sturen naar windhorse37@gmail.com.
De meditatie bijeenkomst is van 19:00-20:30 uur. Een vrijwillige bijdrage is welkom.woensdag 27 oktober

Digitale bijeenkomst over kerkgebouwen

Denk mee over de toekomst van kerkgebouwen in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON - Hoe ziet de toekomst van de kerkgebouwen er in onze gemeente uit? Welke ontwikkelingen vinden er plaats rondom de kerkgebouwen in Hollands Kroon? Hoe kijkt u hier als inwoner van onze gemeente tegenaan? Deze en vele andere vragen staan centraal bij het maken van een visie op kerkgebouwen.

Een visie is een document waarin de gemeente allerlei informatie over de kerkgebouwen verzamelt en waarin ze samen kijkt naar de toekomst van deze gebouwen. Uw stem als inwoner is in dit proces enorm belangrijk. U wordt dan ook van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een digitale kennismaking. De bijeenkomst is van 19:30 tot 20:30 uur. U kunt zich aanmelden door het aanmeldformulier op www.hollandskroon.nl in te vullen.

'De Kerkvernieuwers'
De gemeente heeft Ankie Petersen en Sander Ummelen van het platform 'De Kerkvernieuwers' ingeschakeld. Tijdens de digitale bijeenkomst vertellen zij welke stappen er gezet worden en hoe u als inwoner een bijdrage kan leveren aan de visie voor onze kerkgebouwen. Alle inwoners van Hollands Kroon die betrokken zijn, of zich betrokken voelen, bij de kerkgebouwen in onze gemeente zijn van harte welkom om deel te nemen. Dit geldt uiteraard ook voor alle beheerders en eigenaren van de kerkgebouwen.woensdag 27 oktober

Jaarvergadering handbalvereniging Tonegido

HIPPOLYTUSOEF - Handbalvereniging Tonegido houdt om 19:30 uur haar algemene ledenvergadering in de Toko op het sportveld aan de Belterlaan.

Agenda:

1. Opening door de voorzitter
2. Vaststellen notulen algemene ledenvergadering d.d. 14 oktober 2019
3. Jaarverslag van de secretaris
4. Jaarverslag van de jeugdcommissie
5 .Verlag kascontrolecommissie, benoeming nieuwe kascontrolecommissie
6. Vaststelling jaarrekening 2019 / 2020 en 2020 / 2021
7. Vaststelling begroting 2019 / 2020 en 2020 / 2021
8. Bestuursbeleid / bestuursverkiezing:
- Arjan Slaghekke is aftredend en herkiesbaar.
- Mariska Schouten is aftredend en herkiesbaar.
- Yvette Cornelisse is tussentijds afgetreden.
- Petra Lont is tussentijds afgetreden.
- Maikel Baars is bereid gevonden om algemeen bestuurslid te worden.
9. Uitreiking attentie trouwe leden
Pauze
10. Verslag Sponsorcommissie
11. Rondvraag
12. Sluiting

Alle leden zijn van harte welkom!woensdag 27 oktober

Openbare fractievergadering PvdA

ANNA PAULOWNA - De PvdA Hollands Kroon houdt een openbare fractievergadering in MFA De Ontmoeting, De Verwachting 1. De aanvang is 20:00 uur.

Belangstellenden en insprekers zijn van harte welkom. Verzoek om zich bij aankomst melden (06 51 37 01 26) i.v.m. het openen van de deur en aan insprekers om zich van tevoren aan te melden: 06 5137 0126 of pvdahollandskroon@ziggo.nl. Naast lopende zaken en actuele onderwerpen wordt de raadsagenda van 4 november (begroting) besproken.donderdag 28 oktober

Bijeenkomst 'Op weg naar de gezondste gemeente'

Alle partijen op gebied van gezondheid denken en praten over aanpak

ANNA PAULOWNA - Hoe word je de gezondste gemeente van Nederland? Die vraag staat centraal in de gelijknamige bijeenkomst. Het draait niet alleen om sportclubs. Gezondheid is veel meer dan dat. Maatschappelijke organisaties, onderwijs en bedrijven zijn ook nodig om de slag te slaan richting een gezondere samenleving. Om elkaar te vinden en dat doel te bereiken verzorgt Team Sportservice vanuit het Sportakkoord een bijeenkomst voor al deze partijen.

Allerlei organisaties die zich bezighouden met gezondheid kunnen aansluiten. Bregje Sinnema van Team Sportservice: "Natuurlijk is de 'sportclub van de toekomst' een van de onderwerpen in deze bijeenkomst. Hoe ziet die eruit? Waar liggen kansen? Maar dat geldt ook voor andere partijen, zoals therapeuten, diëtisten, het onderwijs en het bedrijfsleven dat zich richt op gezondheid. Waar kunnen zij hun expertise inzetten om een veel gezondere samenleving te maken?"Hoe te professionaliseren
Peter Sprenger (foto) leidt de gesprekken. Hij praat met de deelnemers over de kansen die er zijn. Sprenger is voorzitter van de Nederlandse Volleybalbond en momenteel bezig om verenigingen te laten zien hoe ze zich kunnen professionaliseren.

Samen sta je sterker
Buurtsportcoach Bregje Sinnema licht de inhoud toe: "We hopen dat de deelnemers geïnspireerd worden door het verhaal van Peter en de succesverhalen die er al zijn uit de lokale Sportakkoorden. We zouden zo graag zien dat er meer samenwerkingen ontstaan met organisaties uit de omgeving. Want samen sta je zoveel sterker en kun je zoveel meer bereiken."

Snelheid en een lach
Daarna gaat iedereen in groepen uiteen en aan de slag met Start2Create, dat een heel andere manier van kijken naar oplossingen hanteert. Een soort omdenken. Interactie, snelheid, energie en lach staan garant voor deze manier om anders te denken.

Hulp met budget
"Het doel is om in elke gemeente duurzame netwerken te maken, die zelfstandig acties ondernemen en dat voor langere tijd kunnen volhouden. Ook willen we nog meer duidelijk maken dat Sportakkoorden er zijn om je te helpen. Niet alleen met informatie, maar ook met budget. Dat is nog te weinig duidelijk blijkbaar", aldus de buurtsportcoach.

De bijeenkomst is van 17:45-20:30 uur in de Keijzershoff in Anna Paulowna voor organisaties uit Anna Paulowna en voormalig Wieringen. Deelname is gratis.
Aanmelden kan op de site van het lokale Sportakkoord.

Op dinsdag 2 november is er een bijeenkomst in de Cultuurschuur in Wieringerwerfdonderdag 28 oktober

Klaverjassen

WIERINGERWERF - Dorpsvereniging De Ruimte organiseert een klaverjasavond in De Cultuurschuur, Loggersplein 1.

Om 19:30 wordt er gestart. Er worden 4 potten klaverjas gespeeld aan maximaal 6 tafels.
Er wordt gespeeld met losse maat en zonder mes op tafel.
Iedereen is welkom. Entree € 2,50 voor leden en € 3,50 voor niet leden.donderdag 28 oktober

Scapinoballet

WIERINGEN - De Theaterclub van Wieringer Vrouwen bezoekt de voorstelling 'Casablanca' van het Scapinoballet in theater De Kampanje in Den Helder. De aanvang is 20:15 uur.

Informatie over de theaterbezoekgroep bij Boukje Nieuwenhuizen: ☎ 0227-511510 / boukje@famnieuwenhuizen.nl.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.vrijdag 29 oktober

Groene Warmte campagne

SLOOTDORP - Uw energiegebruik verminderen levert veel op. Zoals een lagere energierekening, meer wooncomfort én een beter klimaat. Maar hoe pakt u dat aan, wat kost het, wat levert financieel op en zijn er subsidies? Wilt u het weten? Kom dan vooral langs tijdens de duurzaamheidstour. De campagne Groene Warmte staat van 10:30-12:30 uur in het winkelcentrum aan de Brink. Kom langs en laat u informeren over energiebesparing, kosten, gemeentelijke plannen en meer.Overstappen naar groene warmte is een goed idee, maar hoe pakt u het aan? De gemeente ondersteunt alle inwoners bij deze overstap. Mensen met een koopwoning én huurders. Door te informeren over techniek en financiering, inwoners samen te brengen en te helpen. Onder andere met gratis energiescans voor 2.000 inwoners. Deelnemers krijgen een persoonlijk bespaaradvies. U kunt zich daarvoor aanmelden tijdens de tour en via duurzaam.hollandskroon.nlvrijdag 29 oktober

Groene Warmte campagne

OUDE NIEDORP - Uw energiegebruik verminderen levert veel op. Zoals een lagere energierekening, meer wooncomfort én een beter klimaat. Maar hoe pakt u dat aan, wat kost het, wat levert financieel op en zijn er subsidies? Wilt u het weten? Kom dan vooral langs tijdens de duurzaamheidstour. De campagne Groene Warmte staat van 14:00-16:00 uur op de Kruising Zuiderweg / Dorpsstraat. Kom langs en laat u informeren over energiebesparing, kosten, gemeentelijke plannen en meer.Overstappen naar groene warmte is een goed idee, maar hoe pakt u het aan? De gemeente ondersteunt alle inwoners bij deze overstap. Mensen met een koopwoning én huurders. Door te informeren over techniek en financiering, inwoners samen te brengen en te helpen. Onder andere met gratis energiescans voor 2.000 inwoners. Deelnemers krijgen een persoonlijk bespaaradvies. U kunt zich daarvoor aanmelden tijdens de tour en via duurzaam.hollandskroon.nlvrijdag 29 oktober

Ontmoetingsdiner in de Oude school

WIERINGERWAARD - Elke laatste vrijdag van de maand is er een ontmoetingsdiner in dorpshuis de Oude School, Populierenlaan 23a. Het is bedoeld voor mensen die vaak alleen eten en het gezellig vinden om eens samen met anderen te eten en mensen die gezellig anderen willen ontmoeten. Ook gezinnen, waarvoor het soms niet makkelijk is om gezellig uit eten te gaan, zijn van harte welkom.

Het drie gangendiner is van 17:00 tot 20:00 uur. Deelname kost € 7,50 euro per persoon inclusief een drankje. Kinderen tot 12 jaar kunnen voor € 5,00 aanschuiven.
De werkgroep ontmoetingsdiner zoekt nog meer vrijwilligers, misschien een professionele kok en wat sponsoren.
Wilt u komen eten of helpen, dan kunt u zich aanmelden via ontmoetingsdinerww@gmail.com of telefonisch bij Annie Luik: 06 5570 0701.
U kunt ook het online contactformulier invullen.vrijdag 29 oktober

Try Out musical Beauty and the Beast

De Thalia Teens spelen de musical Beauty and the Beast in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

Voor deze voorstelling hebben de Thalia Teens flink uitgepakt om de echte Disney sfeer op het podium te kunnen creëren. Zo zijn er prachtige, handgemaakte kostuums en een spectaculair decor. Ook kregen de Teens een dansworkshop van musicalster Marcel Visscher, die zelf in beide versies van Beauty and the Beast van Stage entertainment speelde. Hij ging met de Teens aan de slag met het nummer 'Kom erin' het grote shownummer van de musical en was onder de indruk van de snelheid waarmee de groep de dans oppikte.

Wilt u het eindresultaat zien van deze prachtige musical, dat kan!
De voorstelling begint om 19:30 uur. Kaarten kosten € 10,00 en zijn te bestellen via www.thalia-hollandskroon.nl.
vrijdag 29 oktober

Eenakter La Musica

ANNA PAULOWNA - Elsie de Brauw en Délano van den Berg spelen om 20:00 uur de eenakter La Musica in Johanna's Bos Theater.

Een man en een vrouw ontmoeten elkaar in de lobby van een hotel. Ooit hebben ze in dat hotel enige tijd samen gewoond. Vandaag hebben ze hun scheidingspapieren ondertekend. Hij en zij praten de hele nacht. La Musica wordt gespeeld door acteurs Elsie de Brauw en Délano van den Berg.

Tijdens het repeteren van de voorstelling Meeuw leren de twee spelers elkaar in 2017 kennen. Er ontstaat een duurzame liefdevolle verbinding die ze op het toneel exploreren vanuit de gezamenlijke zoektocht naar het onconventionele.

Johanna's Bos Theater is aan de Lotweg 42 in Anna Paulowna. De toegang is € 12,50.

De voorstelling is uitverkochtzaterdag 30 oktober

Oud papier

WIERINGEN - Vanaf 8:00 uur wordt oud papier ingezameld op heel Wieringen.zaterdag 30 oktober

Cursus Muziek voor Peuters

WIERINGERMEER - Voor alle peuters die van muziek en bewegen houden, het mag eindelijk weer. Vandaag start de Muziekschool weer met de cursus 'Muziek voor Peuters' voor kinderen van 2 t/m 4 jaar samen met een (groot)ouder in de Cultuurschuur, Loggerplein 1.

Wat gaan we allemaal op deze cursus doen?
We gaan samen zingen, dansen en spelen op instrumentjes. Dat doen we met spelmateriaal die aansluit bij de belevingswereld van het kind. De gezellige lessen worden al gauw dierbare wekelijkse momenten waarin je je kindje vanuit jouw veilige nabijheid ziet genieten en leren. Muziek staat centraal maar in de lessen worden ook de motorische, sociaal-emotionele en taal/spraakontwikkeling gestimuleerd.

Heb je ook zin om samen met je (klein)kind mee te doen? Meld je dan aan!
De cursus bestaat uit 8 lessen van 45 minuten, van 9:00 tot 9:45 uur. De kosten zijn € 45,00. Docente is Dianne Manneveld.
De overige data zijn: 6, 13, 20 en 27 november en 4, 11 en 18 december.

Meer informatie en inschrijven: decultuurschuur.nl/muziekschool of muziekschooldecultuurschuur@gmail.com.zaterdag 30 oktober

Lunchwandeling

ANNA PAULOWNA - Atletiekvereniging DOKEV organiseert vanaf de Poldertuin een lunchwandeling of wandeltraining. Hier kan iedereen aan meedoen, fit of minder fit.

De start is om 12:00 uur. Opgave vooraf is niet nodig. Neem je eigen lunch mee. De wandeling duurt een uurtje en zo nodig worden er onderweg rustpunten gebruikt.
De trainingen vindt plaats zijn onder begeleiding van een fysiotherapeute.
Meer informatie bij fysiotherapeute Bianca Huiberts (06 5319 8275).zaterdag 30 oktober

Ledendag De Detector Amateur

WIERINGEN - Vereniging De Detector Amateur houdt haar ledendag op Wieringen. Ze hebben de beschikking over een aantal grote, nog niet eerder afgezochte velden (± 21 ha). Op deze velden worden prijspenningen verstopt waar prachtige prijzen mee zijn te winnen. Wie weet zijn er ook nog andere leuke interessante objecten te vinden.

Op Wieringen zijn de afgelopen jaren diverse schatten uit de Vikingtijd gevonden. Schatten waar een zoeker van droomt. Deze dag is De Detector Amateur te gast bij Manege 'De Wironruiters' aan de Lonjeweg 1 in Hippolytushoef. Je kunt hier ook terecht voor determinaties van je vondsten. Uiteraard zijn er diverse dealers van metaaldetectoren aanwezig waar je de nieuwste detectors, accessoires en boeken kunt bekijken. In de manege is bovendien een testbaan ingericht waar detectors kunnen worden getest en waar de kinderwedstrijd gehouden wordt. Voor een kop koffie, drankje en hapje kun je terecht in de kantine van de manege.Programma
08:30 u: Zaal open en inschrijving ledendag
09:45 u: Opening door de voorzitter
10:00 u: 1e zoekwedstrijd
13:00 u: Kinderwedstrijd t/m 12 jaar
14:00 u: 2e zoekwedstrijd
16:30 u: Prijsuitreiking

Er zijn diverse mooie prijzen te winnen waaronder metaaldetectoren en accessoires. Een actueel overzicht van de prijzen zal op www.detectoramateur.nl en Facebookworden geplubiceerd.

Er wordt gezocht op een maïsland en weilanden. Het is belangrijk dat na het maken van een gat, het gat ook weer wordt dichtgemaakt. Neem het gevonden afval (ijzer) mee en lever dit in voor een gratis lotnummer. Op de velden lopen mensen van het activiteitenteam (herkenbaar aan de gekleurde hesjes). Houd je aan de instructies van het activiteitenteam.

Deelname zoekwedstrijden
• Prijs leden € 15,00 p.p. Gezinsleden van betalende DDA-leden betalen € 15,00 p.p.
• Prijs niet leden € 25,00 p.p. Opgave (en betaling) als nieuw lid op ledendag is mogelijk.

Voorinschrijving is noodzakelijk via is.gd.zaterdag 30 oktober

Workshop Acryl gieten

WIERINGERWAARD - Léonne Zuurbier geeft in Art Café Hollands Kroon aan de Waardpolderhoofdweg 3 een workshop Acryl gieten.

Maak kennis met de wondere wereld van acrylic pouring. In 2,5 uur tijd maakt u met gebruik van diverse additieven een prachtig kunstwerk. De workshop is inclusief materialen, hapje en drankje. Schorten en handschoenen zijn aanwezig.

De workshop is van 14:00-16:30 uur. Deelname kost € 35,00. Opgeven kan via lggzuurbier@gmail.com of 06 2908 1620.

Wilt u meer informatie of op de hoogte blijven van actuele workshops volg dan Art Café Hollands Kroon op Facebook.zaterdag 30 oktober

Première musical Beauty and the Beast

De Thalia Teens spelen de musical Beauty and the Beast in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

Voor deze voorstelling hebben de Thalia Teens flink uitgepakt om de echte Disney sfeer op het podium te kunnen creëren. Zo zijn er prachtige, handgemaakte kostuums en een spectaculair decor. Ook kregen de Teens een dansworkshop van musicalster Marcel Visscher, die zelf in beide versies van Beauty and the Beast van Stage entertainment speelde. Hij ging met de Teens aan de slag met het nummer 'Kom erin' het grote shownummer van de musical en was onder de indruk van de snelheid waarmee de groep de dans oppikte.

Wilt u het eindresultaat zien van deze prachtige musical, dat kan!
De voorstelling begint om 19:30 uur. Kaarten kosten € 13,50 en zijn te bestellen via www.thalia-hollandskroon.nl.
zaterdag 30 oktober

Niels van der Gulik: Ode aan Ramses Shaffy

WIERINGERWERF - Niels van der Gulik brengt in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, vergezeld door drie topmuzikanten een hartverwarmende en zeer muzikale ode aan Ramses Shaffy.

Zo'n dertien jaar geleden kwam Niels van der Gulik zijn grote held Ramses Shaffy tegen toen een vriend van hem een tulp naar Ramses wilde vernoemen.
Al snel kwam Ramses regelmatig langs in de polder en gingen Niels graag naar Amsterdam om samen met hem de grachten op te gaan.Nu, tien jaar na Shaffys dood, blikt Niels terug op deze periode. Van de momenten samen achter de sjoelbak tot aan de muzikale Ramses-avonden die Niels verzorgde. Met Ramses op de eerste rij, uiteraard voorzien van zijn wijntje en peuk!

In 'Ik blijf hier!' zingt Niels bekend en minder bekend werk van Shaffy en net als toen komen liederen als 'De een wil de ander' of 'Zing, vecht, bid', weer helemaal tot leven.

De aanvang is 20:00 uur en de toegang is € 17,50. Reserveringen via reserveringen@decultuurschuur.nl.

Klik hier voor meer activiteiten in de Cultuurschuur
zaterdag 30 oktober

Nacht van de Nacht

DEN HELDER - In het schemer wandelen, prikkelt zintuigen die je normaal wat minder gebruikt. Het gevoel, de reuk en vooral het geluid maken deze nachtelijke wandeling bijzonder. Je ontdekt tijdens deze excursie hoe mooi de nacht is.

De excursie vindt plaats tijdens de Nacht van de Nacht. Een moment waarin je samen met de gids stilstaat bij de hoeveelheid licht die er 's nachts in ons land te zien is.


Foto Ronald van Wijk

Nederland is één van de lichtste landen ter wereld. Denk aan de vele verlichte gebouwen, reclameborden en straatverlichting. Kan dat niet een beetje dimmen? Duisternis hoort bij de natuur en is belangrijk voor de dieren. Kortom, plekken waar het nog donker is 's nachts, zoals in de duinen rondom Den Helder moeten gekoesterd worden.

De excursie is van 21:00 tot 22:30 uur. Vertrekpunt is Parkeerplaats Partycentrum Duinoord, Jan Verfailleweg 622, Den Helder.
Kosten: Volwassenen € 7,00 en kinderen € 3,00. Beschermers € 4,00 en kinderen van beschermers € 2,00. Reserveren is in verband met corona verplicht.
Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl.zondag 31 oktober

Paddenstoelenexcursie

Paddenstoelen zoeken in de Donkere duinen
DEN HELDER - Ga mee met deze herfstwandeling door de mooie Donkere Duinen. Onderweg gaan we op zoek naar paddenstoelen, in de herfst zien we er vaak veel meer omdat de bosbodem steeds kaler wordt. Ze dragen de meest bijzondere en fantasierijke namen, zoals bijvoorbeeld vliegenzwammen, honingzwam, elfenbankjes en zwavelkopjes.

In de eerste plaats zijn paddenstoelen belangrijke opruimers in de natuur. Als in de herfst planten afsterven en bomen hun blad laten vallen verwerken de paddenstoelen, samen met bacteriën en bodemdiertjes, al dit afval tot nieuwe voedingsstoffen. In het voorjaar maken de bomen en planten hier weer gretig gebruik van. Een onmisbare schakel in deze kringloop.


Grote parasolzwam - foto Jeanine Hamers

De excursie is van 13:30 tot 15:00 uur. Vertrekpunt is parkeerplaats De Helderse Vallei, De Helderse Vallei 9-11 in Den Helder.
Kosten: Volwassenen € 7,00 en kinderen € 3,00. Beschermers € 4,00 en kinderen van beschermers € 2,00. Reserveren is in verband met corona verplicht. Kinderen zijn van harte welkom.
Als je van fotograferen houdt, neem je fototoestel dan mee, paddenstoelen zijn vaak heel fotogeniek!
Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl.zondag 31 oktober

Matinee musical Beauty and the Beast

De Thalia Teens spelen de musical Beauty and the Beast in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

Voor deze voorstelling hebben de Thalia Teens flink uitgepakt om de echte Disney sfeer op het podium te kunnen creëren. Zo zijn er prachtige, handgemaakte kostuums en een spectaculair decor. Ook kregen de Teens een dansworkshop van musicalster Marcel Visscher, die zelf in beide versies van Beauty and the Beast van Stage entertainment speelde. Hij ging met de Teens aan de slag met het nummer 'Kom erin' het grote shownummer van de musical en was onder de indruk van de snelheid waarmee de groep de dans oppikte.

Wilt u het eindresultaat zien van deze prachtige musical, dat kan!
De voorstelling begint om 14:00 uur. Kaarten kosten € 13,50 en zijn te bestellen via www.thalia-hollandskroon.nl.
zondag 31 oktober

Film Intouchables

WIERINGERWAARD - Filmhuis De Oude School, Populierenlaan 23a, vertoont de film Intouchables.

Als gevolg van een ongeval tijdens het paragliding moet Philippe, een rijke aristocraat, op zoek naar iemand om hem te helpen in het huis. Hij neemt Driss in dienst, een jongeman uit de voorsteden die net uit de gevangenis komt. Kortom, de minst geschikte persoon voor de job. Samen zullen ze een middenweg moeten vinden tussen Vivaldi en Earth Wind and Fire, tussen het kostuum en het trainingspak...De film begint om 14:00 uur en de entree is € 5,00
Tijdens de pauze en na de voorstelling is er koffie en fris te koop voor € 1,00. Ook een wijntje of een biertje is mogelijk, kosten hiervan bedragen € 1,50.
Je kunt een kaartje kopen via filmclub-de-oude-school.myonline.store en direct betalen. Bestellen kan ook per mail via majo.borst@gmail.com majo.borst@gmail.com of telefonisch op 06 1177 4800. Coronatoegangsbewijs en legitimatie zijn verplicht.

Kijk voor de volledige filmagenda op filmclub-de-oude-school.myonline.storezondag 31 oktober

Rondvaart KH44

KOLHORN - Het varende monument ansjovisjol KH44 maakt wekelijks een rondvaart onder zeil op het Kolhornerdiep. Tijdens de reis zal de schipper u vragen hem te helpen met de navigatie en de zeilen. De schipper vertelt over de historie van Kolhorn, haar visserij en natuurlijk over de jol zelf.

De jol is - voor zover bekend - het enige overgebleven vissersschip van de vissersvloot van de voormalige Zuiderzeehaven Kolhorn. De jol heeft tussen 1900 en 1930 gevist op de Zuiderzee.De jol vertrekt om 15:00 uur vanaf haar vaste ligplaats tegenover museum De Turfschuur. Het adres van dit museum is Westfriesedijk 66-B, 1767 CS Kolhorn.
De tocht duurt ongeveer 1,5 uur. Bel 06 5153 5273 of mail contact@kh44.nl om te reserveren.
De kosten zijn € 10,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis. Er kunnen maximaal 10 personen mee.
Meer informatie op www.kh44.nl.

Let op: De zeiltocht kan, bijvoorbeeld vanwege de weersomstandigheden, door de schipper worden afgelast.maandag 1 november

Muzieklessen voor basisschool-jeugd

WIERINGERWAARD - Muziekvereniging Wieringerwaard start weer met 'Spelen met Muziek'. Op een speelse wijze maken de kinderen kennis met het maken van muziek. De lessen zijn bedoeld voor kinderen van de groepen 3 t/m 6 van een basisschool.

Docente Wilma Beers neemt de kinderen mee in de wereld van muziek, bewegen, zingen en genieten.
Spelen met Muziek bestaat uit 8 wekelijkse lessen op de maandagmiddag in Dorpshuis De Oude School, Populierenlaan 23a in Wieringerwaard. De kosten bedragen € 30,00 per kind.
Inschrijven is mogelijk via www.muziekverenigingwieringerwaard.nl. Hier staat ook meer informatie vermeld.
dinsdag 2 november

Bingo

DEN OEVER - De Wieringer Activiteiten Vereniging houdt een bingo. Die is dit keer niet in Kapellehof, maar in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

De aanvang is 14:00 uur. De bus rijdt ook weer. Graag een dag van te voren opgeven bij Nel Boogaard, tel. 0227-592551.

Op 21 december is er een Kerstbingo, plaats en tijd worden nog bekend gemaakt in de nieuwsbrief.dinsdag 2 november

Bijeenkomst 'Op weg naar de gezondste gemeente'

Alle partijen op gebied van gezondheid denken en praten over aanpak

WIERINGERWERF - Hoe word je de gezondste gemeente van Nederland? Die vraag staat centraal in de gelijknamige bijeenkomst. Het draait niet alleen om sportclubs. Gezondheid is veel meer dan dat. Maatschappelijke organisaties, onderwijs en bedrijven zijn ook nodig om de slag te slaan richting een gezondere samenleving. Om elkaar te vinden en dat doel te bereiken verzorgt Team Sportservice vanuit het Sportakkoord een bijeenkomst voor al deze partijen.

Allerlei organisaties die zich bezighouden met gezondheid kunnen aansluiten. Bregje Sinnema van Team Sportservice: "Natuurlijk is de 'sportclub van de toekomst' een van de onderwerpen in deze bijeenkomst. Hoe ziet die eruit? Waar liggen kansen? Maar dat geldt ook voor andere partijen, zoals therapeuten, diëtisten, het onderwijs en het bedrijfsleven dat zich richt op gezondheid. Waar kunnen zij hun expertise inzetten om een veel gezondere samenleving te maken?"Hoe te professionaliseren
Peter Sprenger (foto) leidt de gesprekken. Hij praat met de deelnemers over de kansen die er zijn. Sprenger is voorzitter van de Nederlandse Volleybalbond en momenteel bezig om verenigingen te laten zien hoe ze zich kunnen professionaliseren.

Samen sta je sterker
Buurtsportcoach Bregje Sinnema licht de inhoud toe: "We hopen dat de deelnemers geïnspireerd worden door het verhaal van Peter en de succesverhalen die er al zijn uit de lokale Sportakkoorden. We zouden zo graag zien dat er meer samenwerkingen ontstaan met organisaties uit de omgeving. Want samen sta je zoveel sterker en kun je zoveel meer bereiken."

Snelheid en een lach
Daarna gaat iedereen in groepen uiteen en aan de slag met Start2Create, dat een heel andere manier van kijken naar oplossingen hanteert. Een soort omdenken. Interactie, snelheid, energie en lach staan garant voor deze manier om anders te denken.

Hulp met budget
"Het doel is om in elke gemeente duurzame netwerken te maken, die zelfstandig acties ondernemen en dat voor langere tijd kunnen volhouden. Ook willen we nog meer duidelijk maken dat Sportakkoorden er zijn om je te helpen. Niet alleen met informatie, maar ook met budget. Dat is nog te weinig duidelijk blijkbaar", aldus de buurtsportcoach.

De bijeenkomst is van 17:45-20:30 uur in de Cultuurschuur in Wieringerwerf voor organisaties uit Wieringerwerf en Niedorp. Deelname is gratis.
Aanmelden kan op de site van het lokale Sportakkoord.Klik hier voor een overzicht van exposities en museawoensdag 3 november

Ontbijt voor werkende mantelzorgers

HOLLANDS KROON/NIEUWE NIEDORP - Een op de vier medewerkers is mantelzorger. Dat niet alle mantelzorgers in een organisatie bekend zijn, komt vaak omdat mantelzorgers niet durven te vertellen dat ze mantelzorger zijn. Uit angst voor hun baan. Maar het is juist belangrijk om te laten weten dat je mantelzorger bent. Daarom zet het Mantelzorgcentrum op de Dag van de Mantelzorg werkende mantelzorgers extra in de spotlights. Alle werkende mantelzorgers zijn vanaf 8:00 uur van harte welkom om te ontbijten in Eetcafé Nieuwe Niedorp aan Zee. Aanmelden is wel noodzakelijk.

Marianne Weel, organisator van de Dag van de Mantelzorg en consulent bij het Mantelzorgcentrum ziet graag dat werkende mantelzorgers uit de schaduw stappen en laten weten dat zij mantelzorger zijn. Ze hoopt dat het ontbijt de drempel wat verlaagt. Marianne: "Het is juist belangrijk om je leidinggevende, of een naaste collega, te vertellen wat er thuis speelt. Op die manier krijg je niet alleen meer begrip, maar kun je samen kijken naar oplossingen. Je kunt bijvoorbeeld je uren meer flexibel inzetten, wat veel mantelzorgers al meer rust geeft."


Foto Pexels.com

Alle werkende mantelzorgers, die in gemeente Hollands Kroon werken of wonen, mogen aanschuiven bij het ontbijt in Eetcafé Nieuwe Niedorp aan Zee, Dorpsstraat 77 in Nieuwe Niedorp. Het ontbijt begint om 8:00 uur en is rond 9:30 uur afgelopen. Aanmelden is verplicht en kan via info@mantelzorgcentrum.nl. Het ontbijt is gratis voor werkende mantelzorgers die in gemeente Hollands Kroon werken of wonen.

Het Mantelzorgcentrum, expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, organiseert ieder jaar de Dag van de Mantelzorg. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de positie van mantelzorgers en tegelijk mantelzorgers te verwennen.woensdag 3 november

Groene Warmte campagne

NIEUWE NIEDORP - Uw energiegebruik verminderen levert veel op. Zoals een lagere energierekening, meer wooncomfort én een beter klimaat. Maar hoe pakt u dat aan, wat kost het, wat levert financieel op en zijn er subsidies? Wilt u het weten? Kom dan vooral langs tijdens de duurzaamheidstour. De campagne Groene Warmte staat van 10:00-16:00 uur in het winkelcentrum aan de Trambaan. Kom langs en laat u informeren over energiebesparing, kosten, gemeentelijke plannen en meer.Overstappen naar groene warmte is een goed idee, maar hoe pakt u het aan? De gemeente ondersteunt alle inwoners bij deze overstap. Mensen met een koopwoning én huurders. Door te informeren over techniek en financiering, inwoners samen te brengen en te helpen. Onder andere met gratis energiescans voor 2.000 inwoners. Deelnemers krijgen een persoonlijk bespaaradvies. U kunt zich daarvoor aanmelden tijdens de tour en via duurzaam.hollandskroon.nl

De mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket is aanwezig. Daar zijn vele verduurzamingsmaatregelen te zien. Ontdek hoeveel geluid een warmtepomp maakt of hoe een zonnepaneel er van dichtbij uitziet. Op de andere data zijn we er met de Hollands Kroon Mobiel. Daar zijn deze voorbeelden niet te zien.woensdag 3 november

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand november is de start op het Kerkpkein (tegenover nummer 6) in Hippolytushoef. Er wordt een rondje door en rond het dorp gelopen, onder meer over Ooster- en Westerklief, langs de Waddenzee, Elft, Noordburen en meer.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.woensdag 3 november

Wandelen in het Robbenoordbos

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling in het Robbenoordbos.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur bij de parkeerplaats ' t Wierholt aan de Sluisgatweg. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.woensdag 3 november

Fietsmiddag

ANNA PAULOWNA - Vrouwen van Nu gaan iedere woensdagmiddag in de even weken fietsen. De route is in onderling overleg.

Leden kunnen hier zonder aanmelden aan deelnemen. Een fietstocht is ongeveer 30 km met een tussenstop voor koffie of thee.
Start om 13:30 uur vanaf het parkeerterrein bij de sportvelden van Kleine Sluis.

Meer informatie: vrouwenvannu.nl/anna-paulowna.donderdag 4 november

Brei- en haakcafé

HIPPOLYTUSHOEF - In het brei- en haakcafé proberen deelnemers een gezellige ochtend met elkaar te hebben met als gezamenlijke hobby haken en breien. Een maal in de vier weken wordt op donderdagmorgen van 9:30 tot 11:30 uur in de benedenzaal van Dorpshuis Hippo, Kerkhofsteeg 2-4, gehaakt en gebreid.

Leeftijd speelt geen rol en aanmelden mag, maar hoeft niet. Doel is dat mensen elkaar inspireren, kennis delen en van elkaar leren.
Er is vaak een thema; denk aan kerstballen breien, vogeltjes in het voorjaar, kippen met Pasen maar ook dekentjes, stola's, knuffels, sokken, enz.
De kosten zijn € 5,00, inclusief koffie of thee. Vaccinatie- of testbewijs wordt gevraagd voor een veilige omgeving voor de deelneemsters. Hopelijk kan deze regel snel opgeheven worden.

Meer informatie bij Alie Kool, alie.kool@hotmail.com.donderdag 4 november

Inloopspreekuur digitale hulp

MIDDENMEER - Inwoners van Hollands Kroon met vragen of problemen op digitaal gebied kunnen terecht op het gratis tweewekelijkse Inloopspreekuur Digitale Hulp in Middenmeer.

Het inloopspreekuur vindt plaats op de donderdag in de even weken van 10:00 tot 11:30 uur in de Schilderszaal van wijksteunpunt De Kroon, Kroonwaard 1 te Middenmeer. Het spreekuur is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.Het Inloopspreekuur Digitale Hulp is een initiatief van Stichting Present Hollands Kroon, www.presenthollandskroon.nl.donderdag 4 november

Bingo

DEN OEVER - Er is om 19:30 uur een bingoavond in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

Er worden 10 rondjes gespeeld, waaronder een bakkersronde, slagersronde, rolladeronde en geldronde en levensmiddelenronde. Verder zijn er nog vele andere leuke prijzen. Een boekje voor 10 rondjes kost € 4,50. De zaal gaat om 19:00 uur open en de start is om 19:30 uur.

De volgende data zijn 18 november, 2 en 16 december (kerstbingo)zaterdag 6 november

Natuurwerkdag Kruiszwin

ANNA PAULOWNA - Maak kennis met de natuur op het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Het Kruiszwin in Anna Paulowna is een spannend wandelgebied waar altijd veel te zien is, ook de ijsvogel komt er graag.

Bij hevige regenval dient het Kruiszwin als waterberging en lopen de laagste delen onder water. Je gaat boompjes en struiken verwijderen om de bijzondere plantengroei in dit natuurgebied weer de ruimte te geven. De werkzaamheden zijn van 9:00-15:00 uur.
Doe je ook mee? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie en meld je aan. Een coronatoegangsbewijs is niet nodig.


Foto Koos Leek

Biodiversiteit
Dit jaar staat alles in het teken van biodiversiteit. De klussen zijn erop gericht om natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, ook als je geen ervaring hebt met klussen in de natuur, bij elke klus is een locatieleider aanwezig aan wie je vragen kunt stellen. Het is een mooie manier om kennis te maken met het werken in de buitenlucht, iets te doen voor natuur in jouw omgeving en nieuwe mensen te ontmoeten.zaterdag 6 november

Natuurwerkdag Dijkgatbos

WIERINGERMEER - Doe mee aan de Natuurwerkdag om de natuur in jouw omgeving te helpen. Vrijwilligers gaan vandaag in het Dijkgatbos bosranden snoeien voor meer biodiversiteit.

Het werk bestaat uit boompjes/struiken verwijderen en een takkenril maken.
Locatieleider Mikal Folkertsma: "Tijdens de natuurwerkdag gaan we aan de slag om een bosrand te maken. Op een aantal plekken in het Dijkgatbos is de overgang tussen het bos en de kruidenrijke graslanden eromheen nog vrij hard. Door (jonge) bomen weg te zagen komt er ruimte voor lagere struiken en planten. Dit is belangrijk voor verschillende soorten (broed)vogels en insecten. We werken dus heel concreet aan het verhogen van de biodiversiteit!"

Er wordt van 10:00-16:00 uur gewerkt. Verzamelen bij de meest noordelijke ingang van het Dijkgatbos. Parkeren kan bij het monument 'Gat in de Dijk' of op de grote parkeerplaats (vanaf daar circa 10 min lopen). Koffie & thee aanwezig, lunch zelf meenemen. Trek stevige schoenen of laarzen aan en neem regenkleding mee. Het werk is geschikt voor iedereen die lichamelijk in goede conditie is. Ook kinderen vanaf circa 9 jaar zijn (onder begeleiding van een volwassene) welkom om mee te helpen. Aanmelden kan via www.natuurwerkdag.nl.


Foto Marleen Adema

Tot 1930 was de Wieringermeerpolder nog een groot meer tussen de kop van Noord-Holland en het eiland Wieringen. Nu vind je er 2 mooie bosgebieden. Het Robbenoordbos en het Dijkgatbos. Het Dijkgatbos is het een halfopenbos gebied wat ligt op de trekroute van veel bijzondere vogels. De Dijkgatsweide verbindt Dijkgatbos verbonden met het Robbenoordbos.

De Natuurwerkdag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en wordt ondersteund door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.
Ook de provincie Noord-Holland steunt via het programma Betrekken bij Groen vrijwilligers in Noord-Holland. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan het onderhoud van (natuur)gebieden en de vergroting van de biodiversiteit. Ook diverse gemeenteraden zijn uitgenodigd om natuurwerkdaglocaties te bezoeken.
zaterdag 6 november

Pim & Pom en de beestenbende

WIERINGERWERF - Wie kent ze niet?! Pim de ondeugende en Pom de wijze kat, de twee vrienden zijn onafscheidelijk. Pim & Pom beleven samen met hun buurkind een muzikaal, interactief en leerzaam avontuur in de Theaterzaal van de Cultuurschuur, Loggersplein 1.

Wat is er gebeurd? Wat een bende van brokjes! Buurkind is nieuwsgierig en gaat samen met het publiek op onderzoek uit. Wat er gebeurd is lijkt wel heel erg op een eerder avontuur van Pim & Pom.'Zullen we een grapje uithalen? ' Dat doen de twee het allerliefst!
'De koe zegt BOE! De Kip zegt TOK! De honden gaan los in hun hondenhok. Het vogeltje PIEPT en het varken KNORT! Zo ken je elk dier in zijn soort! '

Deze voorstelling voor peuters begint om 11:00 uur en duurt een uur. De toegang is € 7,50.
Na afloop van de voorstelling is er een meet & greet met Pim & Pom.
Reserveringen via reserveringen@decultuurschuur.nl.

Klik hier voor meer activiteiten in de Cultuurschuurzaterdag 6 november

Film Irma la Douce

WIERINGERWERF - Het Filmhuis in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, vertoont de filmklassieker Irma la Douce van regisseur van Billy Wilder.

Irma la Douce is een Amerikaanse komische/romantische film uit 1963 met in de hoofdrollen Jack Lemmon en Shirley MacLaine.
De film is gebaseerd op de gelijknamige musical van Marguerite Monnot. Hoewel de film zelf geen musical is, leverde hij André Previn wel een Academy Award op voor beste muziek.In de bioscoop was de film een grote hit en bracht in het eerste jaar meer dan 11 miljoen dollar op. Er was een Oscarnominatie voor Shirley MacLaine voor haar hoofdrol en André Previn kreeg een Oscar voor zijn muziek voor de film.

De zaal gaat om 13:30 uur open, de film begint om 14:00 uur. De entree bedraagt € 5,00.
Reserveringen via filmhuiscultuurschuur@gmail.com.

Klik hier voor meer activiteiten in de Cultuurschuurzaterdag 6 november

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Buurtvereniging Noordervenne houdt een klaverjascompetitie in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg 2-4.

Er worden 8 avonden gespeeld, waarvan de laatste een vrije avond is, die niet mee telt voor de competitie.
Van de 8 avonden tellen er 7 mee voor de competitie. Je mag er 2 missen of de 2 slechtste worden weggestreept bij 7 x deelname.
Je mag altijd komen kaarten en als je 5x of meer aanwezig bent geweest, dan doe je automatisch met de competitie mee.
Op elke avond zijn er mooie dagprijzen en een verloting. Aanvang kaarten 19:30 uur.
Verdere info: A. de Vries, tel. 0227-591879/06 1203 8080 of A. van Bodegom, tel. 0227-593391/06 2040 7420.
Ook Buurtvereniging Noordervenne houdt zich aan de horecaregels omtrent corona, die in het dorpshuis gelden.

Data volgende klaverjasavonden: 27 november 2021, 15 januari, 12 februari, 12 maart en 9 april 2022 (vrije avond en uitreiking prijzen competitie).

WIERINGEN - De gezamenlijke Horeca organiseert na een jaar zonder weer de Horeca Estafette.

De inschrijving is op donderdag 14 oktober vanaf 20:00 uur, dit keer alleen in Café de Kasteleen! Het inschrijfgeld is € 15,00 p.p. Je kunt alleen contant betalen en niet pinnen.

Er kunnen teams ingeschreven worden van 6 of 7 personen, met de leeftijd van 18+. Wijzigingen in de teams na inschrijving is dit jaar niet meer mogelijk.

Deelnemers dienen met hun team een half uur van ten voren aanwezig te zijn in het café waar zij beginnen. Dit i.v.m. de QR code controle, na deze controle krijg je een bandje om, welke in ieder café geldig is.zaterdag 6 november

Nienke Staal

OUDESLUIS - Zangeres en liedschrijver Nienke Staal zal het publiek doen verwonderen in het Cultuurkerkje Oudesluis, Noorderweg 14a. Ze zingt fonkelnieuwe liedjes en wordt begeleid door gitarist Ronald Glim.

Nienke schrijft sinds 2015 haar eigen liedjes, waarbij ze zichzelf begeleidt op piano. Haar teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Engels. Ze gaan over verlies, heimwee en liefde, maar ook over haar vier prachtige dochters die ze liefkozend 'My little monsters' noemt.Nienke en Ronald spelen de nummers van de nieuwe EP 'Terug' en andere nummers.
Het concert begint om 20:00 uur en de entree is € 10,00 (incl. reservering en koffie/thee bij entree).
Kaarten reserveren via cultuurkerkje.nl.zaterdag 6 november

Bietenbal

NIEUWE NIEDORP - De Dorstige Biet houdt om 20:00 uur haar traditionele Bietenbal in dorpshuis Prins Maurits, Dorpsstraat 79.

De Dorstige Biet is een vereniging die als doel heeft om de leden de gelegenheid te geven om een zo zwaar mogelijke voederbiet telen. Dit kan zowel in de volle grond, als in een pot voor de minder ruim behuisde teler.Het hoogtepunt van het jaar is het traditionele Bietenbal in dorpshuis Prins Maurits. Waar dan de prijswinnaars van de verschillende categorieën, jeugd, dames, verschillende rayonnen, potcompetitie en natuurlijk de 'officieuze' Wereldkampioen bietentelen bekend wordt gemaakt.

Zie ook dedorstigebiet.nl.Heb je boeken die je aan de boekenmarkt wilt schenken? Breng dan je boeken op dinsdag of vrijdag tussen 18:30 en 20:00 naar dorpshuis De Oude School, Populierenlaan 23a, Wieringerwaard.

Voor meer informatie: 0224-223459 of 0223-532414maandag 8 november

Borduurwerkgroep

WIERINGEN - Vrouwen van Nu gaan eens in de twee weken van 13:30-17:00 uur op wisselende locaties borduren.

Mooi handwerk is weer hip en trendy. Vooral de oude technieken zijn weer helemaal terug van weggeweest bij zowel jong als oudere generaties vrouwen en mannen. Bij Vrouwen van Nu Wieringen kun je zowel met naald en draad aan het werk als met de haakpen en breinaalden. Een ieder die wil handwerken is welkom. Er is een Handwerkgroep (1x per maand) en een Borduurgroep (1x per 14 dagen).
Om inspiratie op te doen bezoekt de groep vrijblijvend handwerktentoonstellingen en -markten in de eigen provincie maar ook in Drenthe, Overijssel en Friesland.

Houd je van handwerken en ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Vrouwen van Nu Wieringen, neem dan contact op met het secretariaat: vrouwenvannu.wieringen@gmail.com.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.maandag 8 november

Lezing Marica van der Meer

HIPPOLYTUSHOEF - De Wieringer Vrouwen ontvangen wereldfietser en fotograaf Marica van der Meer in Dorpshuis Hippo, Kerkhofsteeg 2-4. Zij vertelt aan de hand van prachtig beeldmateriaal over haar 15 maanden durende fietstocht.

De fietstocht van Marica van der Meer begon in Antwerpen.Daar stapte zij aan boord van een cargoschip, dat haar naar Zuid-Amerika bracht. Vanuit Uruguay via Bolivia en Amazonegebied dwars door het continent gedwaald, tot ze in Suriname uitkwam. Het Caribisch gebied overgestoken door met zeilers mee te liften. Op 17 eilanden gefietst. Via Cuba naar Miami en vanuit Florida de Verenigde Staten doorgefietst naar Los Angeles. Daarna werd ook zij geconfronteerd met het Coronavirus en moest haar reis beëindigen.Over deze reis heeft Marica een boek uitgebracht: 'Dwaalspoor'. Dit boek kan in de pauze gekocht worden, de prijs is € 24,99.
De aanvang is 20:00 uur. Entree voor leden € 5,00 en voor gasten € 10,00 inclusief een kopje koffie/thee bij binnenkomst en een drankje in de pauze.
Neemt voor alle zekerheid uw telefoon of papier met QR-code mee, want op dit moment is nog niet bekend hoe de maatregelen zijn.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.


Klik hier voor een overzicht van exposities en museawoensdag 10 november

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand November is de start op het Kerkpkein (tegenover nummer 6) in Hippolytushoef. Er wordt een rondje door en rond het dorp gelopen, onder meer over Ooster- en Westerklief, langs de Waddenzee, Elft, Noordburen en meer.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.woensdag 10 november

Wandelen in het Robbenoordbos

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling in het Robbenoordbos.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur bij de parkeerplaats ' t Wierholt aan de Sluisgatweg. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.donderdag 11 november

Groene Warmte campagne

WIERINGERWERF - Uw energiegebruik verminderen levert veel op. Zoals een lagere energierekening, meer wooncomfort én een beter klimaat. Maar hoe pakt u dat aan, wat kost het, wat levert financieel op en zijn er subsidies? Wilt u het weten? Kom dan vooral langs tijdens de duurzaamheidstour. De campagne Groene Warmte staat van 10:00-16:00 uur in het winkelcentrum aan de Terpstraat. Kom langs en laat u informeren over energiebesparing, kosten, gemeentelijke plannen en meer.Overstappen naar groene warmte is een goed idee, maar hoe pakt u het aan? De gemeente ondersteunt alle inwoners bij deze overstap. Mensen met een koopwoning én huurders. Door te informeren over techniek en financiering, inwoners samen te brengen en te helpen. Onder andere met gratis energiescans voor 2.000 inwoners. Deelnemers krijgen een persoonlijk bespaaradvies. U kunt zich daarvoor aanmelden tijdens de tour en via duurzaam.hollandskroon.nl

De mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket is aanwezig. Daar zijn vele verduurzamingsmaatregelen te zien. Ontdek hoeveel geluid een warmtepomp maakt of hoe een zonnepaneel er van dichtbij uitziet. Op de andere data zijn we er met de Hollands Kroon Mobiel. Daar zijn deze voorbeelden niet te zien.donderdag 11 november

Mascha Lapien

MIDDENMEER - Mascha Lapien geeft om 14:00 uur een lezing voor Vrouwen van Nu in de Meerbaak.

Mascha Lapien, ontrommelcoach, heeft een passie voor opruimen en een fascinatie voor
de relatie die we hebben met onze spullen.

Meer informatie: vrouwenvannu.nl/wieringermeer.vrijdag 12 november

Ontmoetingsdiner

MEDDENMEER - Vandaag is er een Ontmoetingsdiner voor mensen die (bijna) altijd alleen eten en voor mensen die, om wat voor reden dan ook, niet in de gelegenheid zijn om buiten de deur te eten. Het diner is van 18:00 uur tot 20:00 uur in de Meerbaak, Professor ter Veenweg.

De kosten voor het diner zijn € 5,-.
Er kunnen maar 28 gasten worden geplaatst. Daarom dient u zich van tevoren op te geven. Dit kan bij Marjan Lettinga 0227-581492, Trudy van Arkel 0227-823136 of bij Anneke Zuidhof 0227-577223.
U hoeft beslist geen antwoordapparaat in te spreken, die luisteren wij niet af, gewoon nog een keertje bellen. Ook kunt u aangeven of u een dieet hebt en of u vervoersproblemen heeft.

Wij houden ons aan de regels van het RIVM en gaan er van uit dat de gasten gevaccineerd zijn.

Op vrijdag 19 november is er een Ontmoetingsdiner in Ons Centrum in Wieringerwerfvrijdag 12 november

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De data van de volgende klaverjasavonden zijn 26 november, 10 en 24 december, 7 en 21 januari, 4 en 18 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april (prijsuitreiking)zaterdag 13 november

Oud papier

WIERINGEN - Vanaf 8:00 uur wordt oud papier ingezameld op heel Wieringen.zaterdag 13 november

Lunchwandeling

ANNA PAULOWNA - Atletiekvereniging DOKEV organiseert vanaf de Poldertuin een lunchwandeling of wandeltraining. Hier kan iedereen aan meedoen, fit of minder fit.

De start is om 12:00 uur. Opgave vooraf is niet nodig. Neem je eigen lunch mee. De wandeling duurt een uurtje en zo nodig worden er onderweg rustpunten gebruikt.
De trainingen vindt plaats zijn onder begeleiding van een fysiotherapeute.
Meer informatie bij fysiotherapeute Bianca Huiberts (06 5319 8275).zondag 14 november

Dijkgatboscross

WIERINGERWERF - Atletiek Vereniging Wieringermeer organiseert de Dijkgatboscross in het Dijkgatbos aan de Noorderdijkweg.

Starttijden:
10:00 uur - 1.000 meter: Jongens en Meisjes tot en met 9 jaar
10:10 uur - 1.500 meter: Jongens en Meisjes 10 - 11 - 12 jaar
10:20 uur - 2.000 meter: Jongens en Meisjes 13 - 14 - 15 jaar
10:35 uur - 4.000 meter: Jongens en Meisjes 16 - 17 - 18 - 19 jaar
11:20 uur - 6.000 meter: Dames crosscircuit en Trimloop Heren
12:00 uur - 10.000 meter: Mannen crosscircuit en Trimloop DamesInschrijving:
Inschrijven vanaf 9:00 uur in het groepsgebouw op de Snippenweide. Voorinschrijving kan via crosscircuit.nl.

De startnummers kunnen vanaf 9:00 uur worden opgehaald bij het wedstrijdsecretariaat in de groepsruimte.
De start is bij de parkeerplaatsen van het Dijkgatbos en finish van de cross is op de Snippenwei. Het volledige parkoers bestaat uit gras en bospaden.
Toiletten en douchegelegenheid in het groepsonderkomen op de Snippenwei.

De Dijgatboscross is een onderdeel van het All4Running Crosscircuit.maandag 15 november

Online bijeenkomst Mijn kind verdwijnt in sociale media en/of gamen

GGD Hollands Noorden organiseert de online bijeenkomst met Laurens Veltman Mijn kind verdwijnt in sociale media en/of gamen. Voor ouders/opvoeders van kinderen die online actief zijn.

Tijdens deze online bijeenkomst koppelt Laurens Veltman zijn persoonlijke ervaringen op het gebied van gameverslaving aan zijn werk als psycholoog. Hij neemt je mee in de digitale belevingswereld van kinderen/jongeren, om van daaruit aan te sluiten, in contact te komen en bij te sturen. Je krijgt praktische handvatten die je kunt inzetten om in contact te komen met kinderen/jongeren over sociale media en games.

De online bijeenkomst is van 20:00-21:15 uur en is gratis. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.ggdhn.nl.

Van 5 t/m12 november 2021 is de landelijke Week van de Mediawijsheid en staat in het teken van Samen Sociaal Online. Samen Sociaal Online is de uitnodiging om het gesprek met elkaar aan te gaan. Rond de Week van de Mediawijsheid worden door het hele land activiteiten georganiseerd.

Vragen over opvoeden?
Als je naar aanleiding van deze online bijeenkomst vragen hebt kun je bellen met GGD HN, telefoon 088-01 00 550 voor het maken van een (online) afspraak met een opvoedadviseur. Mailen kan ook via positiefopvoeden@ggdhollandsnoorden.nl. Meer informatie over opvoeden is te vinden op www.positiefopvoeden.nl en www.ggdhollandsnoorden.nl.

Deze bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in de regio Alkmaar, Kop van Noord-Holland en West-Friesland en de GGD Hollands Noorden.


Klik hier voor een overzicht van exposities en museawoensdag 17 november

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand November is de start op het Kerkpkein (tegenover nummer 6) in Hippolytushoef. Er wordt een rondje door en rond het dorp gelopen, onder meer over Ooster- en Westerklief, langs de Waddenzee, Elft, Noordburen en meer.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.woensdag 17 november

Wandelen in het Robbenoordbos

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling in het Robbenoordbos.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur bij de parkeerplaats ' t Wierholt aan de Sluisgatweg. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.woensdag 17 november

Boekbespreking met schrijfster José Kruijer

WESTERLAND - Schrijfster José Kruijer houdt op uitnodiging van Vrouwen van Nu Wieringen om 20:00 uur een boekbespreking in café Waddenzee, Westerlanderweg 47. Gasten zijn welkom.

José Kruijer schreef o.a. de romans 'Verzwegen' en 'Manzilla'. José is een echte juf, naast haar inzet voor 'haar' kinderen in de klas is ze moeder en echtgenote. Als hobby zond ze jarenlang slagzinnen in en daarmee won ze vele prijzen en cadeaus. In 2017 debuteerde ze met haar roman 'Verzwegen' en in 2018 werd de roman 'Manzilla' genomineerd voor de beste Nederlandse vrouwenthriller.

De entree is € 7,00 voor leden en € 10,00 voor gasten, inclusief koffie/thee en consumptie in de pauze. QR code en legitimatie meenemen.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.donderdag 18 november

Repair Café

MIDDENMEER - Wat doe je met een broodrooster dat defect is of een koffiezetapparaat dat water lekt? Weggooien? Nee liever niet! Bij het Repair Café draait het om repareren. Je vindt er gereedschap, deskundige vrijwilligers om allerlei reparaties uit te voeren en een heleboel gezelligheid.Elke derde donderdag van de maand is het Repair Café in het Posthuis, Poststraat 16, geopend van 9:30 tot 11:30 uur. Het vrijwilligersteam probeert dan uw kapotte spullen te repareren. Mechanisch of elektrisch, speelgoed, ontbrekende schroeven enz. De koffie staat klaar.donderdag 18 november

Inloopspreekuur digitale hulp

MIDDENMEER - Inwoners van Hollands Kroon met vragen of problemen op digitaal gebied kunnen terecht op het gratis tweewekelijkse Inloopspreekuur Digitale Hulp in Middenmeer.

Het inloopspreekuur vindt plaats op de donderdag in de even weken van 10:00 tot 11:30 uur in de Schilderszaal van wijksteunpunt De Kroon, Kroonwaard 1 te Middenmeer. Het spreekuur is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.Het Inloopspreekuur Digitale Hulp is een initiatief van Stichting Present Hollands Kroon, www.presenthollandskroon.nl.donderdag 18 november

Bingo

DEN OEVER - Er is om 19:30 uur een bingoavond in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

Er worden 10 rondjes gespeeld, waaronder een bakkersronde, slagersronde, rolladeronde en geldronde en levensmiddelenronde. Verder zijn er nog vele andere leuke prijzen. Een boekje voor 10 rondjes kost € 4,50. De zaal gaat om 19:00 uur open en de start is om 19:30 uur.

De volgende data zijn 2 en 16 december (kerstbingo)vrijdag 19 november

Oud papier

ANNA PAULOWNA - Leden van Atletiekvereniging Dokev zamelen vanaf 17:30 uur oud papier in.vrijdag 19 november

Ontmoetingsdiner

WIERINGERWERF - Vandaag is er een Ontmoetingsdiner voor mensen die (bijna) altijd alleen eten en voor mensen die, om wat voor reden dan ook, niet in de gelegenheid zijn om buiten de deur te eten. Het diner is van 18:00 uur tot 20:00 uur in Ons Centrum, naast de kerk aan de Terpstraat 40.

De kosten voor het diner zijn € 5,-.
Er kunnen maar 28 gasten worden geplaatst. Daarom dient u zich van tevoren op te geven. Dit kan bij Marjan Lettinga 0227-581492, Trudy van Arkel 0227-823136 of bij Anneke Zuidhof 0227-577223.
U hoeft beslist geen antwoordapparaat in te spreken, die luisteren wij niet af, gewoon nog een keertje bellen. Ook kunt u aangeven of u een dieet hebt en of u vervoersproblemen heeft.

Wij houden ons aan de regels van het RIVM en gaan er van uit dat de gasten gevaccineerd zijn.vrijdag 19 november


Keezen

WIERINGERWERF - Dorpsvereniging de Ruimte organiseert een gezellige keezavond in de Cultuurschuur, Loggersplein 1.

Deelnemers spelen deze avond 4 ronden. Er zijn 10 tafels beschikbaar. Vol is vol!
Er wordt gespeeld in vaste koppels die u zelf kunt bepalen. Bent u alleen dan wordt geprobeerd u te koppelen, maar dat is geen zekerheid.
Er zijn leuke prijzen te winnen!

Aanvang: 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur). Kosten: € 2,50 per persoon voor leden en € 3,50 per persoon voor niet leden.zaterdag 20 november

Oud papier

HARINGHUIZEN - Vanaf 13:30 uur wordt oud papier ingezameld in Haringhuizen.zondag 21 november

Joris Linssen

WIERINGERWERF - Joris Linssen met band. Matinee in de theaterzaal van de Cultuurschuur, Loggersplein 1, aanvang 15:00 uur.

Gezellige muziek uit warme streken. Een uitstekende opwarmer in deze donkere dagen.De toegang is € 17,50. Reserveringen via reserveringen@decultuurschuur.nl.

Klik hier voor meer activiteiten in de Cultuurschuurzondag 21 november

Chimaera trio

WINKEL - Het Chimaera trio geeft om 20:00 uur op uitnodiging van de Culturele Stichting Niedorp een concert in de Lucaskerk.

Het Chimaera trio, bestaande uit Annemiek de Bruin (klarinet), Irene Kok (cello) en Laurens de Man (piano), brengt de mooiste Duitse Romantiek in klein formaat!
Het trio profileert zich als ambassadeur van de interessante en ongebruikelijke combinatie van een blazer, een strijker en een toetseninstrument. De samensmelting van de klanken van deze drie totaal verschillende instrumenten zorgt voor een bijzonder kleurenpalet, waarmee het trio zich weet te onderscheiden.In dit een uur durende programma worden werken van Johannes Brahms, Clara Schumann-Wieck en Robert Schumann ten gehore gebracht.
De toegang is € 13,00 en reserveren kan via www.culturelestichtingniedorp.nl.maandag 22 november

Borduurwerkgroep

WIERINGEN - Vrouwen van Nu gaan eens in de twee weken van 13:30-17:00 uur op wisselende locaties borduren.

Mooi handwerk is weer hip en trendy. Vooral de oude technieken zijn weer helemaal terug van weggeweest bij zowel jong als oudere generaties vrouwen en mannen. Bij Vrouwen van Nu Wieringen kun je zowel met naald en draad aan het werk als met de haakpen en breinaalden. Een ieder die wil handwerken is welkom. Er is een Handwerkgroep (1x per maand) en een Borduurgroep (1x per 14 dagen).
Om inspiratie op te doen bezoekt de groep vrijblijvend handwerktentoonstellingen en -markten in de eigen provincie maar ook in Drenthe, Overijssel en Friesland.

Houd je van handwerken en ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Vrouwen van Nu Wieringen, neem dan contact op met het secretariaat: vrouwenvannu.wieringen@gmail.com.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.dinsdag 23 november

Henk Dillerop

BREEZAND - Henk Dillerop spreekt voor Vrouwen van Nu in de zaal van de SamenVaart, Molenvaart 421.

Gevangenisdirecteur Henk Dillerop is dichter en beeldend kunstenaar. Hij heeft het pad bewandeld van 'kleinzoon tot opa' en van 'rechercheur tot gevangenisdirecteur'.
Naast het schrijven van gedichten is Henk Dillerop ook actief als gastspreker.
De lezing begint om 13:45 uur.

Meer informatie: vrouwenvannu.nl/anna-paulowna.Klik hier voor een overzicht van exposities en museawoensdag 24 november

Groene Warmte campagne

HIPPOLYTUSHOEF - Uw energiegebruik verminderen levert veel op. Zoals een lagere energierekening, meer wooncomfort én een beter klimaat. Maar hoe pakt u dat aan, wat kost het, wat levert financieel op en zijn er subsidies? Wilt u het weten? Kom dan vooral langs tijdens de duurzaamheidstour. De campagne Groene Warmte staat van 10:00-16:00 uur in het winkelcentrum aan de Hoofdstraat. Kom langs en laat u informeren over energiebesparing, kosten, gemeentelijke plannen en meer.Overstappen naar groene warmte is een goed idee, maar hoe pakt u het aan? De gemeente ondersteunt alle inwoners bij deze overstap. Mensen met een koopwoning én huurders. Door te informeren over techniek en financiering, inwoners samen te brengen en te helpen. Onder andere met gratis energiescans voor 2.000 inwoners. Deelnemers krijgen een persoonlijk bespaaradvies. U kunt zich daarvoor aanmelden tijdens de tour en via duurzaam.hollandskroon.nl

De mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket is aanwezig. Daar zijn vele verduurzamingsmaatregelen te zien. Ontdek hoeveel geluid een warmtepomp maakt of hoe een zonnepaneel er van dichtbij uitziet. Op de andere data zijn we er met de Hollands Kroon Mobiel. Daar zijn deze voorbeelden niet te zien.woensdag 24 november

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand November is de start op het Kerkpkein (tegenover nummer 6) in Hippolytushoef. Er wordt een rondje door en rond het dorp gelopen, onder meer over Ooster- en Westerklief, langs de Waddenzee, Elft, Noordburen en meer.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.woensdag 24 november

Wandelen in het Robbenoordbos

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling in het Robbenoordbos.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur bij de parkeerplaats ' t Wierholt aan de Sluisgatweg. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.vrijdag 26 november

Ontmoetingsdiner in de Oude school

WIERINGERWAARD - Elke laatste vrijdag van de maand is er een ontmoetingsdiner in dorpshuis de Oude School, Populierenlaan 23a. Het is bedoeld voor mensen die vaak alleen eten en het gezellig vinden om eens samen met anderen te eten en mensen die gezellig anderen willen ontmoeten. Ook gezinnen, waarvoor het soms niet makkelijk is om gezellig uit eten te gaan, zijn van harte welkom.

Het drie gangendiner is van 17:00 tot 20:00 uur. Deelname kost € 7,50 euro per persoon inclusief een drankje. Kinderen tot 12 jaar kunnen voor € 5,00 aanschuiven.
De werkgroep ontmoetingsdiner zoekt nog meer vrijwilligers, misschien een professionele kok en wat sponsoren.
Wilt u komen eten of helpen, dan kunt u zich aanmelden via ontmoetingsdinerww@gmail.com of telefonisch bij Annie Luik: 06 5570 0701.
U kunt ook het online contactformulier invullen.vrijdag 26 november

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De data van de volgende klaverjasavonden zijn 10 en 24 december, 7 en 21 januari, 4 en 18 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april (prijsuitreiking)zaterdag 27 november

Oud papier

WIERINGEN - Vanaf 8:00 uur wordt oud papier ingezameld op heel Wieringen.zaterdag 27 november

Lunchwandeling

ANNA PAULOWNA - Atletiekvereniging DOKEV organiseert vanaf de Poldertuin een lunchwandeling of wandeltraining. Hier kan iedereen aan meedoen, fit of minder fit.

De start is om 12:00 uur. Opgave vooraf is niet nodig. Neem je eigen lunch mee. De wandeling duurt een uurtje en zo nodig worden er onderweg rustpunten gebruikt.
De trainingen vindt plaats zijn onder begeleiding van een fysiotherapeute.
Meer informatie bij fysiotherapeute Bianca Huiberts (06 5319 8275).zaterdag 27 november

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Buurtvereniging Noordervenne houdt een klaverjascompetitie in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg 2-4.

Er worden 8 avonden gespeeld, waarvan de laatste een vrije avond is, die niet mee telt voor de competitie.
Van de 8 avonden tellen er 7 mee voor de competitie. Je mag er 2 missen of de 2 slechtste worden weggestreept bij 7 x deelname.
Je mag altijd komen kaarten en als je 5x of meer aanwezig bent geweest, dan doe je automatisch met de competitie mee.
Op elke avond zijn er mooie dagprijzen en een verloting. Aanvang kaarten 19:30 uur.
Verdere info: A. de Vries, tel. 0227-591879/06 1203 8080 of A. van Bodegom, tel. 0227-593391/06 2040 7420.
Buurtvereniging Noordervenne houdt zich aan de horecaregels omtrent corona, die in het dorpshuis gelden.

Data volgende klaverjasavonden: 15 januari, 12 februari, 12 maart en 9 april 2022 (vrije avond en uitreiking prijzen competitie).zaterdag 27 november

Status Quo Forever

De beste Status Quo Tribute van Europa

NIEUWE NIEDORP - Status Quo Forever verzorgt in Prins Maurits, Dorpsstraat 79, een optreden met de energie en rauwheid waar Status Quo om bekend staat, maar waar ook de harmonieuze samenzang/gitaarspel van frontmannen Rossi/Parfitt eer wordt aangedaan. Alle grote hits zullen te horen zijn.

Inmiddels heeft Status Quo Forever al op talloze podia bewezen dat de belofte zeker wordt waargemaakt. Quo fans roemen de energie, het enthousiasme en de perfectie waarmee de nummers worden gebracht.Volgens eigen zeggen brengt het hun terug naar de hoogtijdagen van Status Quo, eind jaren zestig tot begin jaren tachtig (de zogenaamde Frantic Four periode). Ook het publiek wat niet heel erg bekend is met de nalatenschap van Status Quo wordt verrast door het grote aantal hits en de toegankelijkheid van de minder bekende nummers.

Het optreden begint om 21:00 uur en duurt tot middernacht. Kaarten kosten € 17,50 aan de deur en € 13,50 in de voorverkoop. Kaarten kunnen besteld worden via www.sportcafe-niedorphal.nl.zondag 28 november

Kinderfilm Iep

WIERINGERWAARD - Filmhuis De Oude School, Populierenlaan 23a, vertoont de Nederlands gesproken film Iep voor kinderen van de basisschool.

Iep! vertelt het verhaal van Viegeltje, een wezen dat lijkt op een klein meisje. Viegeltje heeft echter in plaats van armen vleugels. De vogelwachter Warre vindt haar en neemt Viegeltje mee naar huis. Warre en zijn vrouw Tine besluiten Viegeltje op te voeden als een gewoon meisje. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje en op een dag vliegt ze weg. Ze wil naar het Zuiden met de andere vogels.De film begint om 14:00 uur en de entree is € 2,50, inclusief limonade en wat lekkers.
Je kunt een kaartje kopen via filmclub-de-oude-school.myonline.store en direct betalen. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Je kunt meerdere kaartjes bestellen, maar dan dient er per kaartje te worden ingevuld voor wie het kaartje is. De kaartjes liggen klaar in het Filmhuis een half uur voor de voorstelling van start gaat.

Kijk voor de volledige filmagenda op filmclub-de-oude-school.myonline.storezondag 28 november

Jeugdfilm Waar is het grote boek van Sinterklaas?

WIERINGERWERF - Het Filmhuis in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, vertoont de Nederlandse jeugdfilm Waar is het grote boek van Sinterklaas?.

Guus Blik, de eigenaar van de grootste speelgoedfabriek van het land, vindt het belachelijk dat Sinterklaas speelgoed 'gratis weggeeft' aan de kinderen. Hij steelt het boek van Sinterklaas en hierdoor dreigt pakjesavond in het water te vallen.Ten einde raad vraagt de Sint aan de Kerstman of hij zijn boek mag lenen, maar dan blijkt dat Guus ook op de Noordpool heeft toegeslagen! Lukt het Sinterklaas om samen met de Kerstman beide feestdagen te redden?

Deze film is Nederlands gesproken en geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
De zaal gaat om 14:45 uur open en de film begint om 15:00 uur. De entree bedraagt € 4,00, inclusief limonade en wat lekkers.
Reserveringen via filmhuiscultuurschuur@gmail.com.

Klik hier voor meer activiteiten in de Cultuurschuurzondag 28 november

Huijnen & Hopman

HIPPOLYTUSHOEF - Het duo Huijnen & Hopman (viool en accordeon) geeft een Kroonconcert bij kaarslicht in de Hippolytuskerk.

Deze twee roodharige godinnen maken van ieder concert een beleving: meeslepende muziek, afgewisseld met persoonlijke verhalen. Ze creëren een intieme setting. De klankkleuren van de combinatie viool en accordeon zijn ongeëvenaard. Volksmuziek uit de Balkan, Duitse romantiek, Argentijnse tango en zigeunermuziek; ze maken er altijd een eigen karakteristieke versie van. Hun stijl is zowel expressief, virtuoos en swingend, als speels en intiem.Het concert begint om 15:30 uur. Het bestuur van de Stichting Kulturele Aktiviteiten Hippolytuskerk heeft besloten dat de Kroonconcerten alleen toegankelijk zijn met een coronatoegangsbewijs.
De toegangsprijs is € 17,50, inclusief een consumptie in de pauze.
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via het bestelformulier op www.dekroonconcerten.nl of per telefoon bij Gideon van Beek: 0227-720204.

Bekijk de complete concertagenda op www.dekroonconcerten.nlmaandag 29 november

Handwerkgroep

WIERINGEN - Vrouwen van Nu gaan iedere laatste maandag van de maand van 14:00-16:00 uur op wisselende locaties vrij handwerken. De kosten zijn € 1,00 voor de gastvrouw.

Bij Vrouwen van Nu Wieringen kun je zowel met naald en draad aan het werk als met de haakpen en breinaalden. Een ieder die wil handwerken is welkom. Er is een Handwerkgroep (1x per maand) en een Borduurgroep (1x per 14 dagen).
Om inspiratie op te doen bezoekt de groep vrijblijvend handwerktentoonstellingen en -markten in de eigen provincie maar ook in Drenthe, Overijssel en Friesland.

Houd je van handwerken en ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden bij Vrouwen van Nu Wieringen, neem dan contact op met het secretariaat: vrouwenvannu.wieringen@gmail.com.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.Klik hier voor een overzicht van exposities en museawoensdag 1 december

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand december is de start bij Dorpshuis 't Skrale End in Westerland. Er wordt een rondje door Westerland en het buitengebied gelopen. Het Lutjestrand, de haven van De Haukes en Noorderbuurt, er valt altijd wat te zien en te bespreken.woensdag 1 december

Wandelen in het Robbenoordbos

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling in het Robbenoordbos.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur bij de parkeerplaats ' t Wierholt aan de Sluisgatweg. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.Klik hier voor een overzicht van exposities en museadonderdag 2 december

Brei- en haakcafé

HIPPOLYTUSHOEF - In het brei- en haakcafé proberen deelnemers een gezellige ochtend met elkaar te hebben met als gezamenlijke hobby haken en breien. Een maal in de vier weken wordt op donderdagmorgen van 9:30 tot 11:30 uur in de benedenzaal van Dorpshuis Hippo, Kerkhofsteeg 2-4, gehaakt en gebreid.

Leeftijd speelt geen rol en aanmelden mag, maar hoeft niet. Doel is dat mensen elkaar inspireren, kennis delen en van elkaar leren.
Er is vaak een thema; denk aan kerstballen breien, vogeltjes in het voorjaar, kippen met Pasen maar ook dekentjes, stola's, knuffels, sokken, enz.
De kosten zijn € 5,00, inclusief koffie of thee. Vaccinatie- of testbewijs wordt gevraagd voor een veilige omgeving voor de deelneemsters. Hopelijk kan deze regel snel opgeheven worden.

Meer informatie bij Alie Kool, alie.kool@hotmail.com.donderdag 2 december

Inloopspreekuur digitale hulp

MIDDENMEER - Inwoners van Hollands Kroon met vragen of problemen op digitaal gebied kunnen terecht op het gratis tweewekelijkse Inloopspreekuur Digitale Hulp in Middenmeer.

Het inloopspreekuur vindt plaats op de donderdag in de even weken van 10:00 tot 11:30 uur in de Schilderszaal van wijksteunpunt De Kroon, Kroonwaard 1 te Middenmeer. Het spreekuur is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.Het Inloopspreekuur Digitale Hulp is een initiatief van Stichting Present Hollands Kroon, www.presenthollandskroon.nl.donderdag 2 december

Bingo

DEN OEVER - Er is een bingoavond in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

Er worden 10 rondjes gespeeld, waaronder een bakkersronde, slagersronde, rolladeronde en geldronde en levensmiddelenronde. Verder zijn er nog vele andere leuke prijzen. Een boekje voor 10 rondjes kost € 4,50. De zaal gaat om 19:00 uur open en de start is om 19:30 uur.

De volgende datum is 16 december (kerstbingo)zondag 5 december

Robbenoordbosloop

WIERINGERWERF - Atletiekvereniging Wieringermeer organiseert een trimloop voor leden en niet-leden door het Robbenoordbos.

Deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 2,5, 5, 7,5, 10, 12,5 en 15 km km. Voor de jeugd is een afstand van 1 km uitgezet.
De afstand die gelopen kan worden wordt gecombineerd door routes van 1, 2,5 en 5 km.
Je kunt naar eigen keuze een route kiezen en de afstand volbrengen.
De start is om 10:00 uur.De inschrijfkosten zijn € 2,50. Voor eigen leden is deelname gratis! Na afloop gratis koffie/thee.
De start is parkeerplaats bij het bos aan de Sluitgatweg, recreatiegebied 't Wierholt.
Inschrijven is ter plekke bij de AVW-caravan bij de start.woensdag 8 december

Groene Warmte campagne

BREEZAND - Uw energiegebruik verminderen levert veel op. Zoals een lagere energierekening, meer wooncomfort én een beter klimaat. Maar hoe pakt u dat aan, wat kost het, wat levert financieel op en zijn er subsidies? Wilt u het weten? Kom dan vooral langs tijdens de duurzaamheidstour. De campagne Groene Warmte staat van 10:00-16:00 uur in het winkelcentrum aan het Ceresplein. Kom langs en laat u informeren over energiebesparing, kosten, gemeentelijke plannen en meer.Overstappen naar groene warmte is een goed idee, maar hoe pakt u het aan? De gemeente ondersteunt alle inwoners bij deze overstap. Mensen met een koopwoning én huurders. Door te informeren over techniek en financiering, inwoners samen te brengen en te helpen. Onder andere met gratis energiescans voor 2.000 inwoners. Deelnemers krijgen een persoonlijk bespaaradvies. U kunt zich daarvoor aanmelden tijdens de tour en via duurzaam.hollandskroon.nl

De mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket is aanwezig. Daar zijn vele verduurzamingsmaatregelen te zien. Ontdek hoeveel geluid een warmtepomp maakt of hoe een zonnepaneel er van dichtbij uitziet. Op de andere data zijn we er met de Hollands Kroon Mobiel. Daar zijn deze voorbeelden niet te zien.woensdag 8 december

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand december is de start bij Dorpshuis 't Skrale End in Westerland. Er wordt een rondje door Westerland en het buitengebied gelopen. Het Lutjestrand, de haven van De Haukes en Noorderbuurt, er valt altijd wat te zien en te bespreken.woensdag 8 december

Wandelen in het Robbenoordbos

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling in het Robbenoordbos.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur bij de parkeerplaats ' t Wierholt aan de Sluisgatweg. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.vrijdag 10 december

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De data van de volgende klaverjasavonden zijn 24 december, 7 en 21 januari, 4 en 18 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april (prijsuitreiking)zaterdag 11 december

Oud papier

WIERINGEN - Vanaf 8:00 uur wordt oud papier ingezameld op heel Wieringen.zaterdag 11 december

Lunchwandeling

ANNA PAULOWNA - Atletiekvereniging DOKEV organiseert vanaf de Poldertuin een lunchwandeling of wandeltraining. Hier kan iedereen aan meedoen, fit of minder fit.

De start is om 12:00 uur. Opgave vooraf is niet nodig. Neem je eigen lunch mee. De wandeling duurt een uurtje en zo nodig worden er onderweg rustpunten gebruikt.
De trainingen vindt plaats zijn onder begeleiding van een fysiotherapeute.
Meer informatie bij fysiotherapeute Bianca Huiberts (06 5319 8275).zaterdag 11 december

Ernst Jansz

OUDESLUIS - Ernst Jansz zingt door hem vertaalde songs van Bob Dylan in het Cultuurkerkje Oudesluis, Noorderweg 14a.

Dit jaar werd Bob Dylan 80 jaar. In 2016 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Velen waagden zich aan het vertalen van zijn teksten. Ernst Jansz was een de weinigen die daarin slaagde. De meesten kennen Ernst Jansz van de band Doe Maar. Ouderen herinneren hem van de legendarische hippieband CCC Inc. Anderen zagen en hoorden hem met Boudewijn de Groot en Bram Vermeulen. Met hen toerde hij jaren door de lage landen. Zijn optreden in het Cultuurkerkje heeft niet alleen te maken voorgaande successen maar ook met Bob Dylan die een rode draad is in Ernst Jansz' muziekleven.Dylan is mogelijk de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon dat geen gelijke kent. Velen hebben zich gewaagd aan het vertalen van de soms mysterieuze teksten die Dylan schreef. Slechts enkelen slaagden daarin.
Iemand die zich goed kan inleven in de psyche van een idool is ervaringsdeskundige Ernst Jansz zelf. Hordes flauwvallende meisjes die uitkeken naar hem. Waanzinnige taferelen bij Doe Maar optredens. Jansz heeft het allemaal meegemaakt, net als Dylan. Van jongs af aan werd Ernst Jansz geïnspireerd door Dylan.
In de jaren 2008-2009 vertaalde Jansz twaalf teksten van Dylan. Aan een goede vriend deelde hij dit in brieven. Het werk werd gebundeld in een boek. Hij beschreef zijn twijfels, zijn enthousiasme en zijn zoektocht naar achtergronden. Dit boek kreeg de titel Dromen van Johanna, evenals de gelijknamige cd, de dvd en de theatertournee.
Het werd geen Nobelprijs, maar Jansz' cd kreeg wel een Edison-nominatie.

Het concert begint om 20:00 uur en de entree is € 20,00. Kaarten reserveren via cultuurkerkje.nl.Klik hier voor een overzicht van exposities en museawoensdag 15 december

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand december is de start bij Dorpshuis 't Skrale End in Westerland. Er wordt een rondje door Westerland en het buitengebied gelopen. Het Lutjestrand, de haven van De Haukes en Noorderbuurt, er valt altijd wat te zien en te bespreken.woensdag 15 december

Wandelen in het Robbenoordbos

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling in het Robbenoordbos.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur bij de parkeerplaats ' t Wierholt aan de Sluisgatweg. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.woensdag 15 december

Kerstviering

HIPPOLYTUSHOEF - Vouwen van Nu Wieringen viert om 20:00 uur kerstfeest in de Hippolytuskerk.

De sfeervolle Kerstviering met mooie kerstverhalen en samenzang, wordt verzorgd door het Museumkoor.

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl/wieringen.donderdag 16 december

Repair Café

MIDDENMEER - Wat doe je met een broodrooster dat defect is of een koffiezetapparaat dat water lekt? Weggooien? Nee liever niet! Bij het Repair Café draait het om repareren. Je vindt er gereedschap, deskundige vrijwilligers om allerlei reparaties uit te voeren en een heleboel gezelligheid.Elke derde donderdag van de maand is het Repair Café in het Posthuis, Poststraat 16, geopend van 9:30 tot 11:30 uur. Het vrijwilligersteam probeert dan uw kapotte spullen te repareren. Mechanisch of elektrisch, speelgoed, ontbrekende schroeven enz. De koffie staat klaar.donderdag 16 december

Inloopspreekuur digitale hulp

MIDDENMEER - Inwoners van Hollands Kroon met vragen of problemen op digitaal gebied kunnen terecht op het gratis tweewekelijkse Inloopspreekuur Digitale Hulp in Middenmeer.

Het inloopspreekuur vindt plaats op de donderdag in de even weken van 10:00 tot 11:30 uur in de Schilderszaal van wijksteunpunt De Kroon, Kroonwaard 1 te Middenmeer. Het spreekuur is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.Het Inloopspreekuur Digitale Hulp is een initiatief van Stichting Present Hollands Kroon, www.presenthollandskroon.nl.donderdag 16 december

Kerstbingo

DEN OEVER - Er is een Kerstbingo in het Vikingschip, Robbenoordstraat 11a.

Er worden 10 rondjes gespeeld, waaronder een bakkersronde, slagersronde, rolladeronde en geldronde en levensmiddelenronde. Verder zijn er nog vele andere leuke prijzen. Een boekje voor 10 rondjes kost € 4,50. De zaal gaat om 19:00 uur open en de start is om 19:30 uur.zaterdag 18 december

Oud papier

HARINGHUIZEN - Vanaf 13:30 uur wordt oud papier ingezameld in Haringhuizen.zondag 19 december

Film The Bridges of Madison County

WIERINGERWAARD - Filmhuis De Oude School, Populierenlaan 23a, vertoont de film The Bridges of Madison County.

De fotograaf Robert Kincaid vraagt de weg bij de boerderij van huisvrouw Francesca Johnson, wiens echtgenoot en kinderen niet aanwezig zijn. De details van de vier dagen durende romance houdt Francesca bij in een dagboek, welke na haar dood door haar kinderen wordt gevonden.De film begint om 14:00 uur en de entree is € 5,00.
Tijdens de pauze en na de voorstelling is er koffie en fris te koop voor € 1,00. Ook een wijntje of een biertje is mogelijk, kosten hiervan bedragen € 1,50.
Je kunt een kaartje kopen via filmclub-de-oude-school.myonline.store en direct betalen. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Je kunt meerdere kaartjes bestellen, maar dan dient er per kaartje te worden ingevuld voor wie het kaartje is. De kaartjes liggen klaar in het Filmhuis een half uur voor de voorstelling van start gaat.

Kijk voor de volledige filmagenda op filmclub-de-oude-school.myonline.storezondag 19 december

Nederlands Saxofoon Octet

WINKEL - Het Nederlands Saxofoon Octet geeft om 20:00 uur op uitnodiging van de Culturele Stichting Niedorp een concert in de Lucaskerk.

Het Nederlands Saxofoon Octet speelt vanavond op de sopraan-, alt-, tenor- en bariton saxofoon hun nieuwste programma 'Een Nieuwe Wereld', waarin ze Dvoráks 9e symfonie Uit de nieuwe Wereld spelen. Ook spelen ze twee nieuwe, speciaal voor het octet geschreven werken van Orkun Ağır en Sarah Neutkens.De acht musici vormen op de saxofoons een homogeniteit. Zij hebben een zeer breed repertoire opgebouwd met een assortiment aan nuances.
De toegang is € 13,00 en reserveren kan via www.culturelestichtingniedorp.nl.Klik hier voor een overzicht van exposities en museawoensdag 22 december

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand december is de start bij Dorpshuis 't Skrale End in Westerland. Er wordt een rondje door Westerland en het buitengebied gelopen. Het Lutjestrand, de haven van De Haukes en Noorderbuurt, er valt altijd wat te zien en te bespreken.woensdag 22 december

Wandelen in het Robbenoordbos

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling in het Robbenoordbos.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur bij de parkeerplaats ' t Wierholt aan de Sluisgatweg. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.vrijdag 24 december

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De data van de volgende klaverjasavonden zijn 7 en 21 januari, 4 en 18 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april (prijsuitreiking)Klik hier voor een overzicht van exposities en museawoensdag 29 december

Wandelen op Wieringen

WIERINGEN - Kom in beweging en in contact tijdens het wandelen op Wieringen met Vrouwen van Nu. Wekelijks wandelt de groep op de woensdagmiddag over Wieringen.

Niet alleen de routes zijn elke week weer anders, ook de natuur laat zich steeds weer anders zien en het is bovenal gezellig om met elkaar te wandelen en te genieten van de omgeving. Het Wieringer ommetje is op Wieringen ook een bekend gezegde. Er kan gekozen worden uit twee afstanden, een korte route van 3 à 4 km en een lange route van 5 à 6 km. Er wordt gestart om 13:30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. In de maand december is de start bij Dorpshuis 't Skrale End in Westerland. Er wordt een rondje door Westerland en het buitengebied gelopen. Het Lutjestrand, de haven van De Haukes en Noorderbuurt, er valt altijd wat te zien en te bespreken.woensdag 29 december

Wandelen in het Robbenoordbos

WIERINGEN - De Wandel- en fietsclub van Wieringer Vrouwen maakt een wandeling in het Robbenoordbos.

De route is ongeveer 6 km lang. Start om 13:30 uur bij de parkeerplaats ' t Wierholt aan de Sluisgatweg. Heb je zin om mee te wandelen? Neem dan contact op met Boukje Nieuwenhuizen, tel. 0227-511510, e-mail boukje@famnieuwenhuizen.nl, of meld je aan bij de startplaats.
Wil je wel graag wandelen met een groepje maar vind je deze afstand te lang? Neem dan contact op met Diet Rezelman, tel. 0227-591552. Zij lopen op woensdagmiddag een korter rondje in Hippolytushoef.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.vrijdag 7 januari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De data van de volgende klaverjasavonden zijn 21 januari, 4 en 18 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april (prijsuitreiking)zondag 9 januari

Lions Kale Takkenloop

WIERINGERMEER - Na één jaar afwezigheid vanwege corona, wordt in 2022 de traditie voortgezet: een stevige winterwandeling door de bossen van de Wieringermeer: de Lions Kale Takkenloop.

De Lions hebben twee routes voor u uitgezet: een route van 9 kilometer en eentje van 17 kilometer voor de doorgewinterde wandelaars.
Meer informatie over bijvoorbeeld de wijze van inschrijving volgt.
Zie ook www.wieringermeer.lions.nl.zaterdag 15 januari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Buurtvereniging Noordervenne houdt een klaverjascompetitie in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg 2-4.

Er worden 8 avonden gespeeld, waarvan de laatste een vrije avond is, die niet mee telt voor de competitie.
Van de 8 avonden tellen er 7 mee voor de competitie. Je mag er 2 missen of de 2 slechtste worden weggestreept bij 7 x deelname.
Je mag altijd komen kaarten en als je 5x of meer aanwezig bent geweest, dan doe je automatisch met de competitie mee.
Op elke avond zijn er mooie dagprijzen en een verloting. Aanvang kaarten 19:30 uur.
Verdere info: A. de Vries, tel. 0227-591879/06 1203 8080 of A. van Bodegom, tel. 0227-593391/06 2040 7420.
Buurtvereniging Noordervenne houdt zich aan de horecaregels omtrent corona, die in het dorpshuis gelden.

Data volgende klaverjasavonden: 12 februari, 12 maart en 9 april (vrije avond en uitreiking prijzen competitie).zondag 16 januari

Blue Grass Boogiemen

WINKEL - De Blue Grass Boogiemen geven om 20:00 uur op uitnodiging van de Culturele Stichting Niedorp een concert in de Lucaskerk.

De Blue Grass Boogiemen hebben wat te vieren. Al 25 jaar brengen ze 'High-Energy Bluegrass at its Finest'.Robert-Jan Kanis, Arnold Lasseur, Aart Schroevers en Bart van Strien toerden de afgelopen vijfentwintig jaar niet enkel door Nederland, maar door heel Europa en Amerika. Ze deelden de podia met diverse groten uit de bluegrass- en countrymuziek en brachten reeds vier albums uit.
De toegang is € 13,00 en reserveren kan via www.culturelestichtingniedorp.nl.dinsdag 18 januari

Jaarvergadering Vrouwen van Nu

BREEZAND - Vrouwen van Nu houdt haar jaarvergadering in de zaal van de SamenVaart, Molenvaart 421, haar vertelvoorstelling 'De derde naam'.

De jaarvergadering begint om 13:45 uur. Gast is burgemeester Rian van Dam.

Meer informatie: vrouwenvannu.nl/anna-paulowna.vrijdag 21 januari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De data van de volgende klaverjasavonden zijn 4 en 18 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april (prijsuitreiking)zondag 23 januari

Dianto Reed Quintet

HIPPOLYTUSHOEF - Het Dianto Reed Quintet geeft een Kroonconcert bij kaarslicht in de Hippolytuskerk.

Deze vijf jonge Spaanse musici (hobo, fagot, klarinet, basklarinet en saxofoon) presenteren een programma waarin natuur, circus en tango op een speelse manier met elkaar verbonden worden. Flexibiliteit in hun spel, uitstekend teamwork, alles uit het hoofd gespeeld en voorzien van een boeiende theatrale choreografie, dit alles maakten hen tot winnaar van het Grachtenfestival Concours 2021 en het Storioni Festival 2021. Een concert vol energie en contrasten dat u gaat verrassen!Het concert begint om 15:30 uur. Het bestuur van de Stichting Kulturele Aktiviteiten Hippolytuskerk heeft besloten dat de Kroonconcerten alleen toegankelijk zijn met een coronatoegangsbewijs.
De toegangsprijs is € 17,50, inclusief een consumptie in de pauze.
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via het bestelformulier op www.dekroonconcerten.nl of per telefoon bij Gideon van Beek: 0227-720204.

Bekijk de complete concertagenda op www.dekroonconcerten.nlzondag 30 januari

Film Whiplash

WIERINGERWAARD - Filmhuis De Oude School, Populierenlaan 23a, vertoont de film Whiplash.

Andrew is een veelbelovende 19-jarige drummer die studeert aan een conservatorium in Manhattan. Hij wil echter niet zomaar een muzikant zijn. Achtervolgd door de mislukte carrière van zijn vader, die schrijver was, en de angst dat het wel eens genetisch kan zijn, droomt hij ervan om de top te bereiken. Vastbesloten om niet in de voetsporen van zijn vader te treden, oefent hij dagelijks tot zijn handen bloeden. De druk wordt nog groter als hij wordt uitgekozen om in de schoolband te spelen onder leiding van de beruchte muziekleraar Terence Fletcher.De film begint om 14:00 uur en de entree is € 5,00.
Tijdens de pauze en na de voorstelling is er koffie en fris te koop voor € 1,00. Ook een wijntje of een biertje is mogelijk, kosten hiervan bedragen € 1,50.
Je kunt een kaartje kopen via filmclub-de-oude-school.myonline.store en direct betalen. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Je kunt meerdere kaartjes bestellen, maar dan dient er per kaartje te worden ingevuld voor wie het kaartje is. De kaartjes liggen klaar in het Filmhuis een half uur voor de voorstelling van start gaat.

Kijk voor de volledige filmagenda op filmclub-de-oude-school.myonline.storevrijdag 4 februari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De data van de volgende klaverjasavonden zijn op 18 februari, 4 en 18 maart, 1 en 15 april (prijsuitreiking)zaterdag 12 februari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Buurtvereniging Noordervenne houdt een klaverjascompetitie in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg 2-4.

Er worden 8 avonden gespeeld, waarvan de laatste een vrije avond is, die niet mee telt voor de competitie.
Van de 8 avonden tellen er 7 mee voor de competitie. Je mag er 2 missen of de 2 slechtste worden weggestreept bij 7 x deelname.
Je mag altijd komen kaarten en als je 5x of meer aanwezig bent geweest, dan doe je automatisch met de competitie mee.
Op elke avond zijn er mooie dagprijzen en een verloting. Aanvang kaarten 19:30 uur.
Verdere info: A. de Vries, tel. 0227-591879/06 1203 8080 of A. van Bodegom, tel. 0227-593391/06 2040 7420.
Buurtvereniging Noordervenne houdt zich aan de horecaregels omtrent corona, die in het dorpshuis gelden.

Data volgende klaverjasavonden: 12 maart en 9 april (vrije avond en uitreiking prijzen competitie).dinsdag 15 februari

De derde naam

BREEZAND - Anne van Delft geeft voor Vrouwen van Nu in de zaal van de SamenVaart, Molenvaart 421, haar vertelvoorstelling 'De derde naam'.

De derde naam is een vertelvoorstelling over de zoektocht naar je echte naam. Anne van Delft is haar leven lang vertelster en heeft een sterke, eigen stijl. Grote verhalen van oude volkeren of kleine verhalen van gewone mensen brengt zij met haar eigenzinnige, persoonlijke stem dichtbij.

Het verhaal De derde naam vindt zijn wortels in een indiaanse vertelling. De eerste naam krijg je van je ouders, de tweede verdien je met iets dat je goed kan, de derde naam vertelt wie je werkelijk bent. Maar... die naam moet je zelf kiezen. Hoe doe je dat?
In dit tijdperk van fakenews gaat Anne op zoek naar haar ware naam. Onderweg vraagt ze het aan wijze schildpadden en boze godinnen, mythologische helden en dagelijkse uitblinkers. Maar niemand kan helpen, de keuze is aan haar! Ze groeit als vrouw, maar haar naam krimpt. Anneke, Anne, An. Wat blijft er van haar over als zij geen mooie derde naam vindt?
Een intiem portret over de veranderende betekenis van wie je bent. Aanstekelijk en humoristisch verteld.

De vertelvoorstelling begint om 13:45 uur.

Meer informatie: vrouwenvannu.nl/anna-paulowna.vrijdag 18 februari

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De data van de volgende klaverjasavonden zijn op 4 en 18 maart, 1 en 15 april (prijsuitreiking)zondag 20 februari

Quatro Ventos

WINKEL - Fadokwartet Quatro Ventos geeft om 20:00 uur op uitnodiging van de Culturele Stichting Niedorp een concert in de Lucaskerk.

De Portugese zanger en gitarist Emanuel Pessanha is al twintig jaar de voorman van het ijzersterke fadokwartet Quatro Ventos.Om te laten zien dat fado veel meer is dan alleen een Portugees muziekgenre, brengt de groep in 'Fado Mundo' een verrassende selectie Portugese versies van liedjes uit alle windstreken, eh... uit quatro ventos dus.
De toegang is € 15,00 en reserveren kan via www.culturelestichtingniedorp.nl.zondag 27 februari

Film Still Alice

WIERINGERWAARD - Filmhuis De Oude School, Populierenlaan 23a, vertoont de film Still Alice.

Alice Howland (Julianne Moore) is een 50-jarige docent taalkunde aan de Columbia-universiteit in New York. Op het toppunt van haar carrière krijgt ze te maken met het verval van haar geheugen. Ze wordt gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer en moet als sterke onafhankelijke vrouw zien om te gaan met de gevolgen van deze diagnose die haar leven drastisch zal veranderen.De film begint om 14:00 uur en de entree is € 5,00.
Tijdens de pauze en na de voorstelling is er koffie en fris te koop voor € 1,00. Ook een wijntje of een biertje is mogelijk, kosten hiervan bedragen € 1,50.
Je kunt een kaartje kopen via filmclub-de-oude-school.myonline.store en direct betalen. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Je kunt meerdere kaartjes bestellen, maar dan dient er per kaartje te worden ingevuld voor wie het kaartje is. De kaartjes liggen klaar in het Filmhuis een half uur voor de voorstelling van start gaat.

Kijk voor de volledige filmagenda op filmclub-de-oude-school.myonline.storezondag 27 februari

Jacob Olie Trio

HIPPOLYTUSHOEF - Het Jacob Olie Trio geeft een Kroonconcert bij kaarslicht in de Hippolytuskerk.

Dit jeugdige pianotrio (viool, cello en piano) is gloednieuw, maar de drie leden zijn doorgewinterde topmusici, die op gedreven wijze hun muziek ten gehore brengen. Genoemd naar de Amsterdamse fotograaf Jacob Olie spelen zij zoals hij fotografeerde: met een oog en een oor voor schoonheid, compositie en waarachtig samenspel. In het programma 'Folk Sounds' brengen zij muziek uit verschillende streken, van Anton Arenski, Frank Martin, en van Antonín Dvořák diens beroemde Dumky trio.Het concert begint om 15:30 uur. Het bestuur van de Stichting Kulturele Aktiviteiten Hippolytuskerk heeft besloten dat de Kroonconcerten alleen toegankelijk zijn met een coronatoegangsbewijs.
De toegangsprijs is € 17,50, inclusief een consumptie in de pauze.
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via het bestelformulier op www.dekroonconcerten.nl of per telefoon bij Gideon van Beek: 0227-720204.

Bekijk de complete concertagenda op www.dekroonconcerten.nldonderdag 3, vrijdag 4, zaterdag 5, zondag 6 en maandag 7 maart

Lentetuin

BREEZAND - De Lentetuin op het sportcomplex ZAP, Ceresplein 1, is de mooiste overdekte bloemenshow van Nederland en vormt jaarlijks de aftrap van het voorjaar. Prachtige tulpen, narcissen, lelies, hyacinten, krokussen, calla´s en andere bijzondere bloeiende bolgewassen zijn ieder jaar te zien op de Lentetuin. In vijf dagen tijd genieten zo'n 20.000 bezoekers van dit kleurrijke spektakel.Aangrenzend aan de prachtige bolbloemenshow vindt u aansluitend tevens een rijk gevulde beursvloer met Voorjaarsbeurs Expo en Agrivakbeurs. Op de Voorjaarsbeurs kan de bezoeker zich laten inspireren door een breed scala aan artikelen voor eigen huis en tuin. Uiteraard is er ook een restaurant voor koffie met wat lekkers of een grotere maaltijd en voor de kleintjes is er het gezellige 'kindertuintje' waar zij kunnen meedoen met verschillende activiteiten. Kortom: de ingrediënten voor een heerlijk dagje uit!

Openingstijden van 10:00 - 19:00 uur. Toegang € 7,50 voor volwassenen en & euro; 3,50 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar (kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen).
Voor dit bedrag kunt u een bezoek brengen aan de Bloementuin, de Voorjaarsbeurs Expo en de Agri Vakbeurs.
Kaarten zijn online verkrijgbaar via lentetuin.nl.vrijdag 4 maart

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De data van de volgende klaverjasavonden zijn op 18 maart, 1 en 15 april (prijsuitreiking)zaterdag 12 maart

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Buurtvereniging Noordervenne houdt een klaverjascompetitie in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg 2-4.

Er worden 8 avonden gespeeld, waarvan de laatste een vrije avond is, die niet mee telt voor de competitie.
Van de 8 avonden tellen er 7 mee voor de competitie. Je mag er 2 missen of de 2 slechtste worden weggestreept bij 7 x deelname.
Je mag altijd komen kaarten en als je 5x of meer aanwezig bent geweest, dan doe je automatisch met de competitie mee.
Op elke avond zijn er mooie dagprijzen en een verloting. Aanvang kaarten 19:30 uur.
Verdere info: A. de Vries, tel. 0227-591879/06 1203 8080 of A. van Bodegom, tel. 0227-593391/06 2040 7420.
Buurtvereniging Noordervenne houdt zich aan de horecaregels omtrent corona, die in het dorpshuis gelden.

De laatste klaverjasavond is op 9 april. Dat is een vrije avond en dan worden de prijzen van de competitie uigereikt.vrijdag 18 maart

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De data van de volgende klaverjasavonden zijn 1 en 15 april (prijsuitreiking)zondag 20 maart

Micheline Van Hautem en Erwin van Ligten

WINKEL - Micheline Van Hautem en Erwin van Ligten geven om 20:00 uur op uitnodiging van de Culturele Stichting Niedorp een concert in de Lucaskerk.

Al elf jaar lang vormen de Vlaamse zangeres Micheline Van Hautem en topgitarist Erwin van Ligten een geweldig muzikaal paar. Ze gaan naar de kern van een lied en dagen elkaar uit. Dat deden ze al met Jacques Brel, nu doen ze het met Ramses Shaffy.In 'Zing, Vecht, Huil, Bid... ' wordt het repertoire van Nederlands meest kleurrijke chansonnier in een vrouwelijk jasje gestoken. De 'Shaffy Cantate', 'Het Is Stil In Amsterdam', 'Sammy', 'Laat Me', ze komen allemaal voorbij, afgewisseld met verhalen over Ramses' roemruchte leven.
De toegang is € 15,00 en reserveren kan via www.culturelestichtingniedorp.nl.donderdag 24 maart

Piekeren kun je afleren

BREEZAND - Psycholoog Maurice Topper gaat in op piekeren bij Vrouwen van Nu in de zaal van de SamenVaart, Molenvaart 421, haar vertelvoorstelling 'De derde naam'.

'Piekeren kun je afleren' is zijn devies. Psycholoog Topper geeft voorbeelden van piekergedachten en manieren om piekeren te verminderen.

De bijeenkomst begint om 19:45 uur.

Meer informatie: vrouwenvannu.nl/anna-paulowna.zondag 27 maart

Kinderfilm Brother Bear

WIERINGERWAARD - Filmhuis De Oude School, Populierenlaan 23a, vertoont de Nederlands gesproken film Brother Bear voor kinderen van de basisschool.

Lang, heel lang geleden, aan het einde van de ijstijd waren er eens drie broers. Toen de oudste gedood werd tijdens de jacht op een beer, nam de jongste, Kenai, wraak op dit dier. Voor straf veranderden de Goden hem zelf in een beer. Kenai leert de dierenwereld nu op een heel andere manier kennen en raakt bevriend met het jonge grizzly beertje Koda, die hem leert wat de echte betekenis van broederschap is.De film begint om 14:00 uur en de entree is € 2,50, inclusief limonade en wat lekkers.
Je kunt een kaartje kopen via filmclub-de-oude-school.myonline.store en direct betalen. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Je kunt meerdere kaartjes bestellen, maar dan dient er per kaartje te worden ingevuld voor wie het kaartje is. De kaartjes liggen klaar in het Filmhuis een half uur voor de voorstelling van start gaat.

Kijk voor de volledige filmagenda op filmclub-de-oude-school.myonline.storezondag 27 maart

Lucie de Saint Vincent

HIPPOLYTUSHOEF - Pianiste Lucie de Saint Vincent geeft een Kroonconcert bij kaarslicht in de Hippolytuskerk.

Alleen al haar naam is uitnodigend! Laat u meevoeren naar de sfeer van een 'Salon de Musique' rond 1900, de Parijse salons waar de beau monde en verlichte geesten elkaar troffen - les Salons des Lumières. Luister naar muziek van vrouwelijke componisten, allen uit de Franse high society. Stel u elegante dames in de mooie jurken van die tijd voor, heerlijke parfums, kaarslicht, een goed glas wijn, en geniet van deze fantastische fortepianiste!Het concert begint om 15:30 uur. Het bestuur van de Stichting Kulturele Aktiviteiten Hippolytuskerk heeft besloten dat de Kroonconcerten alleen toegankelijk zijn met een coronatoegangsbewijs.
De toegangsprijs is € 17,50, inclusief een consumptie in de pauze.
Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via het bestelformulier op www.dekroonconcerten.nl of per telefoon bij Gideon van Beek: 0227-720204.vrijdag 1 april

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Deelnemers strijden ook mee in de competitie. Daarvoor tellen de tien hoogst behaalde resultaten. Aanmelden kan voor aanvang aan de zaal.

De laatste klaverjasavond is op 15 april, dan is ook de prijsuitreikingwoensdag 6 april

Jeu de Boules

ANNA PAULOWNA - Vrouwen van Nu speelt vanaf 13:30 uur Jeu de Boules op het Kleine Sluis sportcomplex.

De eigen bijdrage is € 7,50.

Meer informatie: vrouwenvannu.nl/anna-paulowna.zaterdag 9 april

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - Buurtvereniging Noordervenne houdt een vrije klaverjasavond in Dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg 2-4.

Er zijn mooie dagprijzen en een verloting. Ook worden de prijzen van de voorbije competitie uigereikt. Aanvang kaarten 19:30 uur.
Verdere info: A. de Vries, tel. 0227-591879/06 1203 8080 of A. van Bodegom, tel. 0227-593391/06 2040 7420.
Buurtvereniging Noordervenne houdt zich aan de horecaregels omtrent corona, die in het dorpshuis gelden.maandag 11 april

Marc Vrolijk

Ledenavond Wieringer Vrouwen met vrolijk entertainment

HIPPOLYTUSHOEF - Wieringer Vrouwen begint het seizoen met een avond vol muziek, humor en amusement met Marc Vrolijk.

Marc Vrolijk gaat terug naar de tijd waarin afwassen nog heel gewoon was. Iedere dag verdwenen hele stapels vuile vaat in het hete sop. Onder luid gezang werd de klus geklaard. Achter het aanrecht passeerde het ene na het andere lied de revue. Met de komst van de vaatwasser verdween in veel gezinnen deze oergezellige traditie. In 'Zingen bij de Afwas' laat Marc de 70-er jaren herleven.De avond van Wieringer Vrouwen is in Dorpshuis Hippolytushoef, Kerkhofsteeg 4 en begint om 20:00 uur. De entree is € 5,00 voor leden en € 12,50 euro voor gasten, inclusief een kopje koffie/thee bij aankomst en in de pauze een drankje.

Kijk voor de volledige agenda van Wieringer Vrouwen op wieringervrouwen.nl.vrijdag 15 april

Klaverjassen

HIPPOLYTUSHOEF - De klaverjasclub organiseert een vrije klaverjasavond in de Ankerkerk, Seringenlaan 17.

De klaverjasdrive begint om 19:30 uur. Deelname kost € 3,00. De familie Kuvener serveert de hapjes en de drankjes.
Het inleggeld wordt besteed aan prijzen. Ook is er een verloting met leuke prijzen.
Vanavond is de laatste klaverjasavond van dit seizoen met prijsuitreiking van de competitie.zaterdag 16, zondag 17, maandag 18, dinsdag 19 en woensdag 20 april

Bloemendagen

ANNA PAULOWNA - De Bloemendagen is een jaarlijks terugkerend evenement. Door heel Anna Paulowna en Breezand staan ruim honderd mozaïeken.

Mozaïeken zijn schilderijen gemaakt op tempex. Hierop worden hyacintennagels geprikt met spelden. Op elke vierkante meter gaan wel 10.000 bloemetjes. Zowel jong als oud maken de mozaïeken. Het zijn echte kunststukken.De mozaïeken staan in de tuinen van de makers en zijn tijdens de Bloemendagen voor iedereen te bewonderen. Met een deelnemerslijst en plattegrond kunt u uw eigen route bepalen en op de fiets of met de auto langs alle mozaïeken rijden.


U bent van harte welkom om dit evenement te bezoeken. Tijdens de Bloemendagen is er van alles te zien, te doen en te beleven voor jong en oud. Naast dat u de prachtige mozaïeken, versierde bruggen en bollenvelden kunt bewonderen, kunt u ook markten bezoeken, mee doen met workshops en aan wandel- of fietstochten deelnemen.zondag 17 april

Unicorn

Keltische folk en swing, met Klezmer en Bluegrass uitstapjes

WINKEL - Unicorn geeft om 20:00 uur op uitnodiging van de Culturele Stichting Niedorp een concert in de Lucaskerk.

Licht in het hoofd, voeten van de vloer, dorstige keel; een optreden van Unicorn laat de toehoorders nooit onberoerd. De opzwepende Keltische muziek van de folkband loopt doorgaans uit op een feelgood swingfeestje, waarbij uit volle borst wordt meegezongen. Maar achter die vrolijke façade gaan rasmuzikanten schuil die elkaar ragfijn aanvoelen.De toegang is € 13,00 en reserveren kan via www.culturelestichtingniedorp.nl.zondag 24 april

Film The Pianist

WIERINGERWAARD - Filmhuis De Oude School, Populierenlaan 23a, vertoont de film The Pianist.

Op 23 september 1939 speelt de jonge pianist Wladyslaw Szpilman voor de radio 'Nocturne in d-mineur' van Frédéric Chopin. Door het lawaai van de bombardementen kan hij zichzelf nauwelijks horen. Een halfuur na afloop van dit optreden wordt de zaal van de Poolse omroep geraakt en is de radio definitief uit de ether. De gevolgen van de bezetting voor Warschau zijn afschuwelijk: het getto, de joodse opstand, de deportaties. Maar terwijl zijn volledige familie en vele vrienden worden uitgemoord, tracht Szpilman te overleven in de gehavende stad. Hij krijgt daarbij hulp van Poolse verzetsstrijders.De film begint om 14:00 uur en de entree is € 5,00.
Tijdens de pauze en na de voorstelling is er koffie en fris te koop voor € 1,00. Ook een wijntje of een biertje is mogelijk, kosten hiervan bedragen € 1,50.
Je kunt een kaartje kopen via filmclub-de-oude-school.myonline.store en direct betalen. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Je kunt meerdere kaartjes bestellen, maar dan dient er per kaartje te worden ingevuld voor wie het kaartje is. De kaartjes liggen klaar in het Filmhuis een half uur voor de voorstelling van start gaat.

Kijk voor de volledige filmagenda op filmclub-de-oude-school.myonline.storezondag 29 mei

Film The Straight Story

WIERINGERWAARD - Filmhuis De Oude School, Populierenlaan 23a, vertoont de film The Straight Story.

The Straight Story is een roadmovie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 73-jarige Alvin Straight, die in 1994 op zijn grasmaaier een zes weken durende tocht onderneemt, vanuit Iowa naar Wisconsin, om zijn zieke broer op te zoeken. Het feit dat het met de auto een halve dag rijden is, maakt duidelijk dat zijn reis een verzoeningsgebaar is naar zijn oudere broer, die hij na een ruzie, 10 jaar niet gesproken heeft. Onderweg ontmoet Alvin diverse lokale bewoners met ieder hun eigen verhaal.De film begint om 14:00 uur en de entree is € 5,00.
Tijdens de pauze en na de voorstelling is er koffie en fris te koop voor € 1,00. Ook een wijntje of een biertje is mogelijk, kosten hiervan bedragen € 1,50.
Je kunt een kaartje kopen via filmclub-de-oude-school.myonline.store en direct betalen. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Je kunt meerdere kaartjes bestellen, maar dan dient er per kaartje te worden ingevuld voor wie het kaartje is. De kaartjes liggen klaar in het Filmhuis een half uur voor de voorstelling van start gaat.

Kijk voor de volledige filmagenda op filmclub-de-oude-school.myonline.storezondag 26 juni

Film Rocketman

WIERINGERWAARD - Filmhuis De Oude School, Populierenlaan 23a, vertoont de film Rocketman.

Rocketman vertelt het waargebeurde verhaal van Elton John. Elton besluit als jonge jongen naar het beroemde conservatorium Royal Academy of Music te gaan, waarna hij vervolgens een muzikale samenwerking met Bernie Taupin aangaat. Uiteindelijk zal hij uitgroeien tot een wereldberoemde superster.De film begint om 14:00 uur en de entree is € 5,00.
Tijdens de pauze en na de voorstelling is er koffie en fris te koop voor € 1,00. Ook een wijntje of een biertje is mogelijk, kosten hiervan bedragen € 1,50.
Je kunt een kaartje kopen via filmclub-de-oude-school.myonline.store en direct betalen. Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Je kunt meerdere kaartjes bestellen, maar dan dient er per kaartje te worden ingevuld voor wie het kaartje is. De kaartjes liggen klaar in het Filmhuis een half uur voor de voorstelling van start gaat.

Kijk voor de volledige filmagenda op filmclub-de-oude-school.myonline.store
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Ik vind melk lekker....
Ik wil verse melk van de familie Rotgans dagelijks geleverd en gekoeld.
Ik pak liever de goedkope in karton verpakte onder uit het schap.
  
Occasions
Toyota Verso 1.6 Linea Terra
€ 3.995,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Energy
€ 22.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Noorderlicht - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...