Terugblik op 2010 door de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Marjan van Kampen
Uitgegeven op 21-12-2010 om 13:24  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Aan het einde van het politieke jaar kijkt burgemeester Marjan van Kampen terug en laat de zaken nog even de revue paseren, dit is dan tevens de afsluiting van de laatste vergadering van 2010.


Burgemeester Marjan van Kampen (fotografie Henk-Jan Wittink)

Alweer een jaar voorbij! Het jaar 2010 begon in een tijd dat onze mensen van de buitendienst al weken zout strooiden tegen vorst en gladheid en er zelfs sneeuwschuivers moesten worden ingezet. De gemeente heeft zich in het afgelopen jaar vooral ingezet om alles rond de komende fusie klaar te hebben en in januari van dit jaar hebben wij een gezamenlijke raadsvergadering in Anna Paulowna gehad met 4 gemeenteraden. Er werd een besluit genomen over de 2e stap in het gemeentelijk fusieproces, het ARHI 2 besluit, wat betekent dat de fusie van de 4 gemeenten tot een nieuwe gemeente door de afzonderlijke partners definitief is vastgesteld.


Op 23 januari verzocht de PvdA-fractie om een extra raadsvergadering op zaterdagmorgen in verband met mogelijke bodemverontreiniging in de Breehornstraat te Den Oever. In februari werd de rotonde en de fietstunnel bij de Holle Balg officieel in gebruik genomen met een feestelijke opening door wethouder Busser.

Ook in februari kwamen de inwoners van Den Oever in actie tegen de plannen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor dijkversterking. Tijdens de raadsvergadering in deze maand werd Stefan Beneker geďnstalleerd als nieuw raadslid op de vrijgekomen plaats van zijn vader Tom, van de fractie van OW’91. In die zelfde vergadering werd de journalist Henk Cornelissen van de Wieringer Courant geďnterviewd door raadsleden en toegezongen door de aanwezigen vanwege zijn 30-jarig jubileum bij de lokale krant.

De gemeenteraadsverkiezingen hadden een behoudend karakter. OW’91 zou niet terugkomen na de verkiezingen en de zittende partijen hoopten de 2 overblijvende zetels binnen te halen. De VVD werd de grootse, WR05 een goede 2e en de PvdA moest 1 zetel inleveren. Het CDA greep net naast de 2e restzetel. Op 9 maart namen we afscheid van Alex van Dalen en Stefan Beneker, raadsleden namens OW’91. Maar niet voordat we eerst, uiteindelijk, beeldkwaliteitsplan Den Oever hadden vastgesteld. Ook namen we afscheid van raadslid Otto Klink, zei het van korte duur want 2 dagen later werd de nieuwe raad geďnstalleerd en was de nieuwe coalitie een feit: VVD en WR05. Het akkoord werd besproken en 2 nieuwe wethouders werden voorgedragen: Jacques de Waal en Jaap Koorn.

In april ging onze BOA van start en werd de heer Klink weer toegelaten als lid van onze gemeenteraad op de vrijkomende raadszetel van de heer Koorn. Op 27 april werd in een gezamenlijke raadsvergadering in Anna Paulowna de naam van de nieuwe gemeente gekozen. De naam Hollands Kroon, door een speciaal ingestelde commissie voorgedragen uit een inzending van ruim 400 suggesties, werd unaniem gekozen. Dit jaar hebben 7 personen een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen.

In de maand mei maakte onze gemeenteraad budget vrij als voorbereidingskrediet voor de herindeling. Daarnaast werd geld vrijgemaakt om onze medewerkers te vervangen bij werkzaamheden waar zij niet aan toekomen in verband met het fusieproces.

Op 6 juli heeft de gemeenteraad een start gemaakt met het proces rond bestemmingsplan Hippolytushoef en ingestemd met een convenant rond de Integrale aanpak van hennepkwekerijen. Ook werd in deze vergadering een positief besluit genomen over het principeverzoek van de familie Bak. Daarnaast werd in die maand de ontsnapte pelikaan uit het dierenpark de Beekse Bergen op Wieringen gevangen. Niet onvermeld mag blijven het eerste Vistival in Den Oever, georganiseerd door de visserijsector en de Zeeverse vismarkt. Zij beleefden een zeer geslaagde premičre.

De Flora- en Visserijdagen werden dit jaar gemarkeerd door een noodlottig ongeval van een van de marktmensen. Onze vloot kon niet uitvaren omdat het onverantwoord was om gasten mee te laten varen bij het hoge water. In september werd de grootschalige rampenoefening “Kokkel” gehouden waarbij meer dan 100 hulpverleners waren betrokken. Naast KWC, KNRM, KLPD, GHOR, brandweer en Veiligheidsregio hebben vertegenwoordigers van de nieuwe fusiegemeente Hollands Kroon een oefening gehouden in opvang en registratie in het Vikingschip en ons gemeentehuis. Een prima oefening waarbij er altijd dingen beter kunnen maar waar we als gemeentebestuurder ook trots kunnen zijn op wat er al goed gaat. Dit zelfde weekend werd overschaduwd door de gewelddadige dood van Paulus Abbekerk, inwoner van Den Oever en vrijwilliger bij verschillende organisaties in het dorp.

In oktober kreeg wethouder Koorn een petitie aangeboden van de bewoners van de groene scheg bij De Weel/Tjatting. 350 inwoners hebben de petitie, om de scheg open te houden en niet te bebouwen, ondersteund.

De garnalenvissers waren ontstemd over geschonden afspraken door collega-vissers. Een vrachtwagen met garnalen werd op de Havenweg overmand en de garnalen werden op straat gegooid. Positief is de houding van onze JAR. De jongeren organiseren zich rond de nieuwe gemeente Hollands Kroon en hielden deze maand een gezamenlijke bijeenkomst in Niedorp. Alle 4 “Jarren” kwamen bijeen en hebben de eerste jongerenstap gezet tot fusie.

Eindelijk kwam er in november duidelijkheid over het Wieringerrandmeer. De provincie had dit project uit handen van de gemeente gehaald en verweet de gemeente Wieringen gebrek aan bestuurskracht. Anderhalf jaar laten moeten wij helaas constateren dat de provincie Noord-Holland zelf ook niet bij machte is geweest om dit project te realiseren. Blijdschap voor de inwoners die jarenlang tegen de komst van een Wieringerrandmeer hebben geageerd en teleurstelling bij diegenen die hun kansen zagen bij de economische impuls van dit plan. Verder hebben we in de maand november gewerkt aan de strategische visie samen met betrokken partijen en heeft de gemeenteraad het budget voor de sloop van de Parklaan van de agenda gehaald.
Door winterse temperaturen worden de mensen van de buitendienst ingezet om de wegen weer begaanbaar te houden en stelde de gemeenteraad de laatste begroting van de zelfstandige gemeente Wieringen vast. De heer Dick Burghout werd de erepenning van de gemeente Wieringen uitgereikt.

Op 11 december namen we afscheid van de Vlootschouwcommissie, die ik, namens u, bloemen en een mand Wieringer producten mocht overhandigen en natuurlijk onze dank uitgesproken heb voor hun jarenlange inzet voor de visserijgemeenschap op Wieringen. Een nieuwe jonge ploeg staat klaar om het stokje over te nemen. Afgelopen zaterdag hebben we als eerste in Noord-Holland een Waddenfondsproject in gebruik genomen. Een prachtige ontdek – speelplek voor de jeugd en de Ecolodge. Deze week is de Havenvisie Den Oever gepresenteerd en vanavond is de seniorenraad geďnstalleerd.

Nog slechts 2 weken en Wieringen gaat het laatste jaar in als zelfstandige gemeente. In 2010 hebben we wederom veel werk verzet: onze medewerkers, het college en de gemeenteraad. De wijze waarop we allen meewerken aan de totstandkoming van de nieuwe gemeente Hollands Kroon, naast onze dagelijkse taak voor ons mooie Wieringen, is bewonderenswaardig en ik hoop dat we ook in het nieuwe jaar deze positieve werkwijze kunnen voortzetten.

Ik wens u , niet alleen bestuur en medewerkers maar alle inwoners van Wieringen, fijne Kerstdagen, een goede jaarwisseling en bovenal een gezond en gelukkig 2011 toe.

Marjan van Kampen-Nouwen.
(advertentie)
Actueel...
26-04-2024 Vrijwilligers gezocht
26-04-2024 De veelzijdigheid van cortenstaal borderrand
26-04-2024 Wieringers in het buitenland
25-04-2024 De bibliotheek maakt je wereld groter
25-04-2024 Overleden de heer en mevrouw Numeijer
25-04-2024 Turnsters GV-Wieringen presteren uitstekend tijdens finaleweekend
25-04-2024 Kerknieuws
25-04-2024 Nieuwbouwplannen schoollocaties Hippolytushoef vertraagd
25-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
25-04-2024 Onafhankelijk Hollands Kroon steekt handen uit de mouwen
24-04-2024 Auto rijdt het Ulkediep in
24-04-2024 Koningsdag 2024
24-04-2024 Pieter Scheltus na stratenmaker nu campingeigenaar
24-04-2024 Resultaten Inwonerspeiling gemeente Hollands Kroon bekend
24-04-2024 Uitslagen sjoelen DAS Raak
24-04-2024 Een inspiratie dag voor vrouwen Ă©n mannen op zaterdag 11 mei 2024
24-04-2024 Westfries programma in het Bakkerijmuseum Medemblik tijdens Hemelvaart en Pinksterweekend 2024
24-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
24-04-2024 Biljartclub Wieringer Activiteiten Vereniging HIPP0 zomerstop
23-04-2024 Still Be Loved
23-04-2024 Hippo Feesten 2024
23-04-2024 Overleden mevrouw Miedema
23-04-2024 Concert Ton Koopman en Klaus Mertens snel uitverkocht, cd nog te koop
23-04-2024 Oproep aan alle oud leden van voetbalvereniging Succes
23-04-2024 Senioren Hollands Kroon
23-04-2024 Jan Tijsen winnaar WK driebanden
23-04-2024 Sgeit je rijk
22-04-2024 VeteranencafĂ©
22-04-2024 Peuterschool De Sammeltjes gingen samen de boer op
22-04-2024 Wieringer bassisten helpen Top 2000 band uit de brand
(advertentie)
Occasions