NASLEEP VIRUS KOST ZEEHONDEN HET LEVEN
Uitgegeven op 22-03-2003 om 09:59  |  link  |  bewaar  |  print

Pieterburen - Veel zeehonden die het zeehondenvirus vorig jaar hebben overleefd, gaan nu alsnog dood. Dat heeft de Zeehondencreche in Pieterburen vrijdag bekendgemaakt. Eind 2002 overleed de helft van de zeehondenpopulatie in de Waddenzee aan het zogenoemde Morbillivirus. De meeste dieren stierven aan de directe gevolgen van een longontsteking.
Nu blijkt dat vooral de jongere zeehonden die het virus hebben overleefd, nog steeds zo verzwakt zijn dat ze alsnog overlijden aan een longworminfectie. Deze infectie is normaal gesproken niet dodelijk, maar nu zijn ze zo ziek dat ze nauwelijks kunnen ademen.
Volgens 'zeehondenmoeder' Lenie 't Hart zijn er de afgelopen tijd al zeker vijftig zeehonden met longworm binnengebracht. Tien van hen zijn inmiddels overleden, terwijl normaal hooguit drie van de vijftig binnengebrachte beesten doodgaan, verduidelijkt ze.
De creche verwacht overigens dat het zeehondenvirus nog meer naweeën zal hebben. Veel van de vrouwtjes verkeren in een slechte conditie en daardoor denkt 't Hart dat komende zomer veel jongen te vroeg worden geboren. Omdat het virus destijds beduidend meer vrouwtjes het leven kostte, zal het aantal babyzeehonden sowieso al lager liggen dan voorgaande jaren.
(advertentie)
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
€ 25.445,-

Toyota Verso 1.8 VVTi Dynamic
€ 7.445,-

Algemeen nieuws: