KOKKELVISSERS HELPEN BIJ EVENTUELE RAMP IN WADDENZEE
Uitgegeven op 14-03-2003 om 19:57  |  link  |  bewaar  |  print

Waddenzee - De kokkelvissers zijn in staat en bereid om bij een eventuele olieramp in de Waddenzee, massaal hun schepen in zetten om de olie zo snel mogelijk te verwijderen. Dat hebben twee kokkelvissers donderdagavond 13 maart bekend gemaakt op het Congres "Zwart Getij" over de mogelijke gevolgen van een scheepsramp voor de kust van de Wadden. Het congres wordt op 13 en 14 maart op Terschelling gehouden. Kokkelschepen zijn platbodems met geringe diepgang en zijn daardoor goed in staat om alle uithoeken van de Waddenzee te bereiken. Bovendien zijn ze snel inzetbaar, goed bekend met de Waddenzee en volledig geëquipeerd met alle noodzakelijke navigatieapparatuur.
Een scheepsramp waarbij veel olie vrijkomt is een van de grootste bedreigingen van de kwetsbare ecostructuur van de Waddenzee. Als een scheepsramp van vergelijkbare omvang als de Prestige (enige maanden geleden voor de Iberische kust) zich zou voordoen boven de Waddeneilanden, zou dat betekenen dat de Waddenzee ten dode opgeschreven is. De kokkelvissers willen - in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat - al het mogelijke doen om zo'n ramp te helpen afwenden.
Met haar vloot van 22 schepen is dit initiatief van de kokkelvissers daarom een aanzienlijke aanvulling op de mogelijkheden die Rijkswaterstaat zelf ter beschikking heeft om een mogelijke vervuiling te bestrijden.
Een van de grote problemen van rampenbestrijding in de Waddenzee is de geringe diepte: ongeveer 2/3 van de Waddenzee bestaat uit droogvallende platen die door de gangbare schepen niet bereikt kunnen worden. Ook bij andere mogelijke rampen in de Waddenzee kunnen kokkelschepen worden ingezet om de droogvallende platen snel te bereiken.
(advertentie)
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-

Algemeen nieuws: