Controle rookverbod
Uitgegeven op 22-02-2009 om 18:39  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Op zaterdagavond 21 februari zijn er op Wieringen controles verricht in verband met de naleving op de wet op het rookverbod in de horeca. Een aantal bedrijven hebben de regels overtreden. Of er daadwerkelijk sancties worden opgelegd moet nog blijken. Omdat het de eerste keer is dat de bedrijven door controleurs zijn bezocht kan het zo zijn dat het bij een waarschuwing blijft. Er wordt echter wel proces verbaal opgemaakt tegen de overtreders.


In Den Oever zijn tenminste twee bedrijven bezocht. Daar werd geconstateerd dat het rookverbod niet werd nageleefd. Het gaat hier om bedrijven die intern niet de mogelijkheden bezitten om een verantwoorde afgesloten rookruimte te creëren. In Hippolytushoef zijn de controleurs bij een bedrijf op bezoek geweest die ook niet aan de geldende regels voldeed.

Verleden week was er een uitspraak van de rechtbank in Groningen in een rechtzaak waarin een café in het ongelijk werd gesteld. Dit bedrijf, café de Kachel heeft onmiddellijk hoger beroep ingesteld. Het is aan de landelijke politiek om uiteindelijk te gaan kijken naar de haalbaarheid van deze wet. De VVD en de PVV willen versoepeling van de wet. Vooralsnog zijn de regeringspartijen (Christenen en PvdA) voor handhaving van deze wet. In de omringende landen wordt het rookverbod soepeler geïnterpreteerd dan in ons eigen land. Is het niet zo dat wij als één Europa op één lijn moeten staan? Volgens de getroffen ondernemers is het voor een verantwoorde bedrijfvoering helaas onmogelijk om het rookverbod in hun bedrijven uit te voeren. Het omzetverlies kan er toe leiden dat de bedrijven in grote problemen geraken.
Ook hebben wij van een ondernemer vernomen dat er naar aanleiding van anonieme klachten al schriftelijke waarschuwingen zijn verstuurd naar diverse horeca-bedrijven op Wieringen. Dit laatste is overigens ook in de Wieringermeer al gebeurd.

Dit artikel vindt u ook terug onder de Columns. Daar wordt de volgende stelling aan toegevoegd, welke gebruikt kan worden om te discussieren:
Extra cru is dat de bedrijven bestraft worden op een moment dat een klant een sigaret opsteekt. Stel dat een bedrijf zich keurig netjes aan de wet houdt, dan kan een onverlaat middels het ontbranden van een tabaksproduct de ondernemer tegen zijn zin in verlegenheid brengen. Al is dat alleen maar om iemand de voet dwars te zetten. O ja, "blowen" mag wel, dat is geen tabak gezien de wet en als een horecaondernemer nu een bekeuring krijgt vanwege een snelheidsovertreding op de N99, stuur de nota dan naar Rijkswaterstaat. Het is per slot van rekening hun weg waarop de overtreding wordt begaan, had Rijkswaterstaat er maar beter op moeten letten.

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2009 5 drs
€ 4.450,-

Algemeen nieuws: