75 jaar vrijheid
Uitgegeven op 04-04-2020 om 07:53  |  link  |  bewaar  |  print

Voorbereiding op oorlog

HOLLANDS KROON - 75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog en kon Nederland de vrijheid vieren. Ooit was die oorlog heel dichtbij. De verhalen van degenen die het meemaakten, maken dat duidelijk. Vandaag het verhaal van de mobilisatie.

Vanaf 1933, toen Hitler aan de macht kwam in Duitsland, richtte ons buurland zich op oorlog. Duitsland ging zich bewapenen. Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen en begon de Tweede Wereldoorlog. Nederland wilde graag neutraal blijven, maar trof toch allerlei voorbereidingen.

Het allerbelangrijkste voor de verdediging is natuurlijk het leger. In augustus 1939 werd de mobilisatie afgekondigd. Dat betekende dat iedereen die dienstplichtig was zich moest melden bij de kazerne. De militairen werden ondergebracht in barakken, zoals in Breezand, in schoolgebouwen of bij particulieren thuis.


Verdediging bij Den Oever

Transportbedrijven moesten soms een vrachtwagen inleveren voor het leger en boeren moesten zorgen dat er genoeg haver en stro was voor de paarden. Ook werd een luchtbeschermingsdienst opgericht om te waarschuwen tegen bombardementen. Verder kwamen er maatregelen voor verduistering en er kwam distributie van levensmiddelen.

Die voorbereiding bleek nodig. Op 10 mei 1940 vielen de Duitse legers ook Nederland binnen. Nederland was in oorlog en zou deze oorlog na vijf dagen strijd verliezen.

Bron: www.geschiedenislokaalhollandskroon.nl
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Den Oever, Hoftraat begin Zeestraat - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...