Crabber E-1 klaar voor tewaterlating
Uitgegeven op 15-03-2019 om 17:30  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - De nieuwe 14.95 m krabbenvissersboot ‘Nichola of Ladram’ met visregistratienummer E-1 zal komende week te water gelaten worden aan de werkkade van LUYT in de vissershaven van Den Oever als de stormachtige wind geluwd is.

Scheepswerf en machinefabriek LUYT heeft het schip gebouwd voor Waterdance Ltd., onderdeel van de Greendale Group, naar een ontwerp van Ian Paton van SC McAllister & Co. Ltd.


‘Nichola of Ladram’ volgende week te water voor proefvaart en overdracht. (Foto: Rienk Nadema)

De Nichola of Ladram is uitgerust met een Caterpillar C18 hoofdmotor die een 1800 mm diameter vijfbladige schroef aandrijft. Tevens is het schip uitgerust met twee Caterpillar C4.4 hulpmotoren voor de generatoren.

Voor LUYT is de E-1 de eerste Britse nieuwbouworder in de bijna 60-jarige historie van het bedrijf en is tevens een schip in een nieuw visserijsegment met een geheel andere vistechniek. Met rechthoekige manden, die aan een touw met hulp van een lier in zee worden gezet, in plaats van visserij met sleepnetten. Met een breedte van het schip van 7 meter en een holte van 3.65 meter kunnen de krabben in grote watertanks levend aan boord gehouden worden. In het schip bevindt zich een groot bassin, nu nog leeg, maar straks gevuld met 45.000 liter zeewater dat de krabben in leven houdt tot ze voor verwerking aan land worden gebracht. Het bassin wordt zes keer per uur ververst met pompen die in de boeg van het schip staan.


(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-

Algemeen nieuws: