Kievitonderzoek bij Vroege Vogels TV
Uitgegeven op 03-05-2016 om 01:55  |  link  |  bewaar  |  print

WESTERLAND - Dinsdagavond 3 mei, aanvang 19.20 uur op NPO-2, is de uitzending gewijd aan het kievitonderzoek in onze provincie door Landschap NH. Dit onderzoek probeert te achterhalen waarom de kievit zo hard achteruit gaat in dit “Jaar van de Kievit”.



Op Wieringen doen een drietal agrarische bedrijven mee aan het onderzoek, die lid zijn van de agrarische natuurvereniging “De Rotgangs”. Bij dit onderzoek wordt er gekeken of het aanbrengen van gras- of akkerranden een positief effect heeft op de overleving van de kuikens van de kievit. Daarbij wordt ook gekeken op een maïsperceel zonder een maatregel, om te kijken hoe de overleving van de kuikens daar is, om de boel te kunnen vergelijken.

Kieviten vangen
Daarvoor worden op elk perceel een drietal kieviten gevangen en van een klein likje verf voorzien, zodat deze individueel herkenbaar is. Een zwarte kleur voor een maisperceel zonder maatregel en een rode kleur op een maïsakker met een akker- of grasrand. Waardoor vrijwilligers makkelijker met hun verrekijker kunnen bijhouden hoeveel kuikens er bij moeder kievit in de buurt blijven. De drie Wieringer bedrijven die hier aan meedoen zijn: Marco de Jongh, Marco Heijblok en Cees Tijsen. Inmiddels zijn daar een aantal kieviten gevangen en worden de ouders en de kuikens gevolgd in het land.







Voor de teevee uitzending zijn opnames gemaakt tijdens het vangen van de kieviten op bedrijven elders in NH. Misschien dat ik af en toe eens door het beeld kom rennen tijdens het vangen van de kieviten wat gefilmd is. Voor het vangen van de vogel worden zogenaamde ‘nepkooitjes’ gebruikt die een aantal dagen over het nest worden gezet, zodat de kievit kan wennen. In de laatste periode van de broedperiode(4 weken voor een kievit) wordt dan een echte vangkooi over het nest gezet en zit de kievit er meestal met een half uurtje in. De verf is onschadelijk en gaat er in de herfst tijdens de rui van de veren weer vanaf. We hopen zo te ontdekken waar het probleem voor de kieviten en hun kuikens zit. En om samen met agrariërs maatregelen uit te testen die inpasbaar zijn in de landbouw en de opgroeimogelijkheden voor de kievit kuikens kunnen verbeteren.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 benzine Aspiration
€ 14.745,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
€ 25.445,-

Algemeen nieuws: