Pieten maken grootste chocoladeletter ter wereld
Uitgegeven op 23-11-2014 om 15:22  |  link  |  bewaar  |  print

Eerste weekend Pietendorp trekt meer dan 12.000 bezoekers

enkhuizen - Op zondag 23 november, de eerste dag van het nationale Pietendorp in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, is een wereldrecord gebroken. Met behulp van de chocolatiers van bakkerij Wim Koelman uit Heemskerk is er door de Pieten een chocoladeletter van drie meter hoog gemaakt. De grootste letter ter wereld werd onder grote belangstelling van kinderen en ouders in het buitenmuseum opgebouwd. Zij mochten daarna het gewicht van de letter raden. De winnaar ontvangt uiteindelijk het prototype van de letter. Daarbij was het eerste weekend een enorm succes met meer dan 12.000 bezoekers.De chocoladeletter blijft tot en met 30 november in het nationale Pietendorp staan. Daarna wordt de letter naar de bakkerij van Wim Koelman in Heemskerk vervoerd en op 3 december door Pieten vanuit het Huis van Sinterklaas verdeeld onder de verzorgingstehuizen in de regio. De benodigde chocolade is gesponsord door Belcolade. De Bakpieten zijn in het nieuw gestoken door Le Nouveau Chef.

Nationale Pietendorp ook volgend weekend geopend

Het nationale Pietendorp is ook op zaterdag 29 en zondag 30 november geopend. Meer dan 150 Pieten bezit van de 140 huisjes en slaan er hun kamp op. Het dorp barst van de Pietenactiviteiten, in totaal meer dan zestig. Amerigo staat in de stal en iedereen kan als vanouds meedansen met de streetdance Pieten. Maar er zijn ook veel nieuwe attracties zoals de stoombootjescarroussel, een Pietenpoppenkast en de selfiePieten. Alle kinderen die Hulppiet willen worden, zijn van harte welkom om te helpen bij de voorbereidingen voor 5 december. Het Pietendorp is geopend van 10.00 tot 17.00 uur en wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank West-Friesland.

De enige echte Pakjesboot 12
Op 29 en 30 november brengt de boot van Sinterklaas een bezoek aan de havenkom van het nationale Pietendorp. De enige echte Pakjesboot nummer 12, die een vast onderdeel van de televisie-intocht vormt, is van buiten en van binnen te bekijken. Volg een tour over de boot waarmee de Pieten hun jaarlijkse oversteek maken van Spanje naar Nederland Ún weer terug.

Kaartverkoop
Het museum raadt bezoekers aan kaarten voor het nationale Pietendorp via de webshop te kopen. Deze tickets zijn goedkoper en geven gegarandeerd toegang aan het evenement op de gekozen datum.

Bereikbaarheid
Het Pietendorp is te bereiken via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg in Enkhuizen. Volg de omleidingsborden om de auto te parkeren. De museumveerboten varen niet. We raden inwoners van Enkhuizen aan om te voet of met de fiets te komen. Kijk voor meer informatie op www.pietendorp.nl.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland. www.zuiderzeemuseum.nl
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Aspiration
€ 11.245,-

Nissan Note 1.4 Life
€ 7.945,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Postboot - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...