Wieringer Natuurnieuws
Uitgegeven op 09-11-2014 om 13:59  |  link  |  bewaar  |  print


Wieringer Tureluur viert jubileum in Engeland


WIERINGEN - Donderdag werd een door mij gekleurringde Tureluur (C73) (foto Peter Stoop) voor het 10e achtereenvolgende jaar op
haar vaste overwinteringsplek gemeld bij het dorpje Topsham, aan de monding van de rivier de Exe in Zuid-West Engeland. Deze vogel is in 2004 uit het ei gekropen, pal naast de ijsbaan van Westerland, op het bedrijf van Jan en Corrie Mulder.
De tureluur (links) in Topsham

Sindsdien broedt ze ook steeds in de Normerpolder en is het een heel succesvolle vogel, die dikwijls jongen vliegvlug weet te krijgen. Hoewel ze daarbij inmiddels al vier kerels heeft ‘versleten’… Het is de laatst vertrekkende vogel uit mijn onderzoek, en ze brengt de nazomer en begin van de herfst steevast door in natuurgebied “De Balgzandpolder” in beheer bij landschap Noord-Holland.


Overzichtskaart van de waarnemingen van C73

Het is ook de noordelijkst overwinterende tureluur uit mijn onderzoek, want de meesten overwinteren in Portugal, Spanje en Afrika tot Guinee-Bissau aan toe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat C73 meestal als eerste weer terug is in het voorjaar. Saillant detail is dat ze een kind is van “de weduwe van ouwe Bil”, die gepaard was met deze op één na oudste tureluur van Europa die bijna 20 jaar werd.
Het zit dus een beetje in de genen, en hopelijk weet ze Wieringen dit voorjaar weer te vinden!

Wim Tijsen, Poelweg 12, 1778 KB Westerland.
(advertentie)
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
Poll:
Restafval betalen per hoeveelheid per huishouden:
Goed plan
Slecht plan
  
Occasions
Toyota Prius Hybrid Executive
€ 10.995,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 12.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
NUBO - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...