Binnenkort een omgevingsvergunning aanvragen? Informeer je over welstand!
Uitgegeven op 10-10-2013 om 18:59  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Hebt u plannen om een omgevingsvergunning aan te vragen? Dan kan het zijn dat u met welstand te maken krijgt. In 2014 krijgt Hollands Kroon nieuw welstandbeleid. Dat kan van invloed zijn op de beoordeling van uw aanvraag voor een omgevingsvergunning.

Om u nu al te informeren over wat het nieuwe welstandbeleid voor uw situatie kan betekenen organiseren we binnenkort een informatieavond.

Wat gaat nieuw welstandbeleid voor u betekenen?
Wat het nieuwe welstandbeleid voor u betekent hangt af van het gebied waar het plan zich bevindt. Daarom is het als u van plan bent binnenkort een omgevingsvergunning aan te vragen nuttig de concept welstandsnota te bestuderen. Het zou kunnen zijn, mits uw plan in een welstandsvrij gebied valt, dat de welstandstoets komt te vervallen. In dat geval zou u ook kunnen wachten totdat de definitieve welstandsnota is vastgesteld, dit staat gepland voor eind 2013. Vanaf 1 januari 2014 worden de aanvragen dan getoetst aan de welstandsnota Hollands Kroon. In een welstandsvrij gebied wordt vanaf 2014 een aanvraag om een omgevingsvergunning niet meer getoetst aan welstand, nog wel aan het bouwbesluit, het bestemmingsplan en de bouwverordening.

Inspraak en informatieavond
Op dit moment is de eerste conceptversie van de welstandsnota klaar. Hij ligt vanaf 11 oktober ter inzage voor inspraak. Omdat de welstandscriteria invloed kunnen hebben op het aanzien van de bebouwde omgeving worden de bewoners van Hollands Kroon van harte uitgenodigd hun mening te geven over de concept welstandsnota. U leest de concept welstandsnota terug op de site van de gemeente Hollands Kroon. Heeft u behoefte aan uitleg of het stellen van vragen? Wij beantwoorden uw vragen graag op een informatieavond op dinsdag 22 oktober. U kunt tussen 20.00 uur en 22.00 uur terecht in de Ontmoeting in Anna Paulowna.

Wat doet welstand?
Welstand toetst de geschiktheid van nieuwe gebouwen en aanpassingen aan bestaande gebouwen in relatie tot hun omgeving. Deze toets wordt gedaan bij de aanvraag om een omgevingsvergunning. Er wordt dan gekeken naar het gemeentelijke welstandsbeleid, dat is vastgelegd in de welstandsnota. Er wordt daarbij beoordeeld of de gebouwen passen bij de omgeving.

Waarom nieuw welstandsbeleid?
Volgens de Wet Algemene regels herindeling (Wet Arhi) moet er voor 1 januari 2014 een welstandsnota Hollands Kroon of ander beleid zijn. De bestaande welstandsnota’s van de voormalige gemeenten Wieringen, Wieringermeer, Anna Paulowna en Niedorp worden nu nog gehanteerd, maar deze kunnen wettelijk gezien nog slechts minder dan een jaar mee. (bron Hollands Kroon)

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Te koop VW Up 1.0 BMT take up
€ 11.250,-

Algemeen nieuws: