Een Konijnenbelt op Oosterklief?
Uitgegeven op 18-12-2021 om 17:46  |  link  |  bewaar  |  print

Of was het een konijnenberg die deel uitmaakte van een Lusthof?

WIERINGEN - Zijn leven lang heeft Johan Mels een band met Wieringen. Dat is niet gek, zijn moeder, Nettie Stoop is geboren en getogen in Westerland. Na haar huwelijk verruilde zij het mooie eiland Wieringen voor Nijverdal.

Wieringen is nooit uit haar gedachten geweest. Ze ging regelmatig met haar gezin naar Wieringen, toen haar kinderen uitvlogen bleven zij, ook weer met hun gezinnen regelmatig de tocht naar Wieringen maken.
Het is daarom niet gek dat Johan met zijn moeder zaterdag 18 december op Wieringen is, voor de presentatie van zijn boek 'Een Utrechtse gevelsteen op Wieringen'.
Voordat dit boek tot stand kwam was Johan druk met het schrijven van een boek over de familie Konijnenbelt, de meisjesnaam van zijn schoonmoeder. Toevallig las hij een artikel in 'Op de Hoogte' van de Historische Vereniging Wieringen. Een steen met konijnen erop sierde op de muur van een schuur die naast een boerderij op Oosterklief stond. En niemand wist waar deze steen vandaan kwam.


De steen in het schuurtje op Oosterklief - foto's Rina Klein

Deze boerderij stamt uit 1800 en generaties lang is deze woning in het bezit van één familie. Jan en Gerrit Strand werden in 1832 eigenaren van deze boerderij, die in 1870 in handen komt van hun zoon Simon Strand. Hij trouwde met Maartje Everts. Na het overlijden van Simon wordt zij eigenaar. In 1928 wordt Cornelis Janz. Ruiter eigenaar, hij is dan landman te Oosterklief. Hij is getrouwd met een van de dochters van Simon en Maartje, Gerritje Strand. Gerritje en Cornelis zijn de grootouders van de huidige bewoners, Sylvia Ruyter en haar partner Arjen Akse.
De boerderij is een Rijksmonument.


het schuurtje naast de boerderij

Aangemoedigd door zijn omgeving ging Johan op zoek naar de herkomst van de steen. In middels had hij geconcludeerd dat de familie Konijnenbelt niets te maken had met de konijnensteen op Oosterklief.
Uren en uren heeft Johan gezocht en gespeurd. Het definitieve antwoord heeft hij niet gevonden. Wel was het een leuke en leerzame speurtocht.

Bent u nieuwsgierig naar het boek: 'Een Utrechtse gevelsteen op Wieringen' en wilt u dit lezen? Dan kunt u contact opnemen met Johan Mels via jpmels01@xs4all.nl.

Namens de Historische vereniging Wieringen, Rina Klein


Johan Mels overhandigt het Konijnenboek aan Sylvia Ruiter
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop VW Up 1.0 BMT take up
€ 11.250,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Style Bi-Tone
€ 21.495,-

Algemeen nieuws: