April doet wat ie wil
Door: Pink

Uitgegeven op 09-04-2022 om 13:31

De dag waarvan ik wist dat hij zou komen is gearriveerd. Op dinsdag 5 April om precies te zijn. Corona... ik kan niet veel praten, want dan begint het hoesten en stopt het niet binnen het kwartier. Gelukkig geen hoofdpijn of benauwdheid, en ook geen koorts. Ik ben waarschijnlijk de laatste in Nederland die het heeft gekregen. Vrijwel iedereen om mij heen was al een keertje aan de beurt.

Eigenlijk kan ik een weekje ziek in April helemaal niet gebruiken, ik wordt onrustig van het niks doen in de tuin. Het is de tijd van het jaar dat er echt heel veel gedaan kan worden. Alles groeit als een malle. Vooral ook het onkruid. Van Brandnetel, Zevenblad en Daslook maak ik soep en andere lekkere dingen, maar ereprijs en speenkruid probeer ik toch echt weg te wieden.

Als het tuinseizoen begint dan probeer ik gebiedsgericht te werken. Eerst de voortuin (achter wonen immers geen mensen…) en de zijtuin. En zo langzaam, border voor border, werk ik naar achteren.
Maar dan, ergens half maart krijg ik de drang themagericht te werken. Dat komt ook door Monty Don, die in zijn wekelijkse praatje aangeeft dat het tijd is om bijvoorbeeld de hortensia's te snoeien. Die staan door de hele tuin, dus ik laat het gebiedsgericht werken los en loop met de snoeischaar alle hortensia's af.
Als ik dan door de tuin loop, zie ik her en der speenkruid in bloei schieten en ik kies er dan voor om een rondje speenkruid te doen. Met een emmertje in de hand wip ik alle plantjes, met knolletjes en al, eruit. Dat moet ook echt voordat hij gaat bloeien, want tijdens de bloei komt er een tweede generatie knolletjes onder en die blijven zitten als je het plantje verwijdert. Zo'n rondje is tijdrovend en aan de oorspronkelijke klus in een border kom ik niet meer toe.

Ondertussen doet April wat ie wil. Tussen zonneschijn door hagelt, sneeuwt en waait het. Serre open, serre dicht. Kachel aan, kachel uit. Lamp aan, lamp uit. Wispelturig, net als ik momenteel. Gelukkig heb ik een fijne groep mensen die boodschappen doen en deze bij de deur afgeven. De hond snapt daar niks van, niemand komt even gezellig binnen. Ook hij is daardoor uit zijn doen.

Ik hoop volgende week weer wat beter te zijn en de tuin niet alleen vanachter glas te ervaren. Het zal wel ergens goed voor zijn, dat dit nu op mijn pad komt.

Fijn weekend,
Liefs, Pink

Reacties (3)
Jetty
@2022-04-09 15:52:55
 Dag Pink
Weet je dat speenkruid goed is voor de beien en hommels om vroeg in het jaar stuifmeel en nectar te kunnen ophalen. Veel bloeit er dan nog niet en na een tijdje verdwijnt het speenkruid vanzelf weer
 
Ali
@2022-04-09 17:58:31
 Dag Pink
En weet je dat je de knolletjes kunt eten?
Zie website binnenste buiten.
 
Pink
@2022-04-09 18:44:36
 Dank voor de tip Ali!

Er bloeit al van alles bij ons in de tuin voor de bijen Jetty, ik vergeet ze niet, hoor.
Verschillende bloeiende kersen, hazelaars en klimop, ze komen niks te kort hier!
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Team D
€ 42.495,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Familie Tijsen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...