50 ways to cook spitskool
Door: Pink

Uitgegeven op 18-02-2022 om 18:17

Mijn vriendin was onlangs 2 weekjes naar een Scandinavisch land en vertelde over de groentes die daar niet te krijgen of niet te betalen zijn. Een bekend probleem. De groenteafdeling in supermarkten in Noorwegen was, in de tijd dat ik daar was eind jaren 90, ongeveer twee vierkante meter groot. Je vond daar een schamele hoeveelheid aardappel, appel en penen en hier en daar een kwart (!) spitskooltje. Als je mazzel had lag er een paprika, maar die werd per 100 gram afgewogen en had een prijs alsof hij van goud was. Blijkbaar was er nog weinig veranderd. Noorwegen en Zweden hebben weinig goede teelaarde en bovendien is het seizoen te kort, alles wordt geïmporteerd.

(Gisteren was het trouwens volle maan, jullie hebben toch wel de tuinbonen en peultjes voor-gezaaid volgens de zaaikalender van Thun?)

Wij hadden 3 weken rondgereisd door Noorwegen en elke dag was een uitdaging om aan je vitamientjes te komen. Spitskool was de meest betaalbare optie en we hebben ongeveer 15 verschillende manieren bedacht om spitskool te verwerken in de maaltijd. Denk hierbij aan gestoofd, gebakken, gezouten, door de spaghetti, als rauwkost op een broodje hamburger, stamppot spitskool en ga zo nog maar even door. Ergens op een camping troffen we een jonge man die in zijn eentje door Noorwegen trok. Hij kookte macaroni en deed er een beetje ketchup op en zal moederziel alleen voor zijn tentje zijn bakje koolhydraten op te eten. Wij voelden ons de koning te rijk met onze spitskoolrolletjes gevuld met gehakt. Soms kun je extra blij zijn met hele gewone dingen.

Iets heel anders, afgelopen week waren de inktpatronen van onze printer op. Nieuwe besteld en geplaatst. Helaas printte de printer alleen maar lichtblauw, waar het zwart had moeten zijn. Ik heb altijd ruzie met die printer en was ook een beetje bang dat hij weigerde te printen omdat ik er een eigenmerk-versie in had gestopt. Zoiets als onze kat, die uitsluitend de allerduurste brokjes wil eten.
Na verschillende testen bleef het probleem. "Zit het er wel goed in?" vraagt zoonlief. Ik antwoord kribbig, "ja natuurlijk, ik ben niet gek." Ik wip de patroon er uit en doe hem er weer in. Klik, "zie je nu wel, niks mis mee." Ineens begint het mij te dagen. Ik wip de zwarte patroon er op nieuw uit en ja hoor, er zat nog een doorzichtig plakkertje op de inktmond. Het plakkertje was inmiddels behoorlijk zwart. Alle testen die ik had gedaan waren geprint op een plakker van postzegel formaat. Uiteraard was het probleem snel verholpen en ook hier dat gevoel van extra blij zijn van zoiets gewoons als een printje dat in de juiste kleuren uit de printer rolt.

Fijn weekend. Voorzichtig met die harde wind.

Ik heb net al even een rondje tuin gedaan... Er liggen al meerdere schuttingdelen om en de storm is nog niet op zijn hevigst... Ik vrees dat er nog wel meer om zal gaan. Als we zelf maar veilig zijn, dat is het belangrijkste, de rest zien we morgen wel.

Liefs, Pink

Reacties (3)
A. Benschop
@2022-02-18 22:37:01
 Buiten stormt het en binnen is er het genot van een Pink column .
 
Lia Swaerts
@2022-02-19 00:55:43
 In 1977, wij naar Zweden met vouwcaravan. Het viel mij ook al op, dat er praktisch geen groenten waren. Ik vond een kooltje met hel slappe bladeren. Ik kookte het gesneden kooltje, maar het was slappe hap. In Holland zag ik die kooltjes ook ineens. Bleek het IJssla te zijn. 😛
 
Pink
@2022-02-19 02:16:32
 Goed verhaal Lia, zou zo in een column kunnen🤣🤣. Heel grappig!
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Woonhuis Kroonprins - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...