De Langeleegte
Door: Snark

Uitgegeven op 21-03-2021 om 17:01

Enige tijd geleden voelde ik op weg naar Den Helder mijn blaas voller worden. Bij de Kooybrug daarom de afslag naar de Kooyhaven genomen. In alle rust en ruimte mijn blaas geledigd en eens goed om mij heen gekeken. Die mensen die zeggen dat Nederland vol is hebben duidelijk de haven/industrie gebied Kooyhaven nog niet bezocht.
‘De Langeleegte’ is het eerste wat me te binnenschoot, nadat ik eens had rondgekeken. Toen met de auto nog wat rond gereden, want de kale leegte is te groot om te lopen.
In maart 2017 met veel hoera geroep geopend en nu nog kaal, hoe kan dat. Begrijp ik nu goed dat men ervan uitging dat de haven geschikt moest zijn voor schepen met een diepgang van 4,5 meter en dat later bleek dat de toegangsweg het Noordhollands kanaal maar 3 tot 3,3 meter diep was? In ieder geval heeft het hele project het TV programma ‘Kanniewaarzijn’ gehaald waarin mislukte overheidsprojecten op de korrel worden genomen.
Gelukkig heeft de bemoeienis van de inmiddels door het programma Lubach landelijk bekende Hollands Kroon wethouder bij dit project niet zulke desastreuze effecten op het landschap gehad als in de Wieringermeer. In Nederland nog steeds geen gegadigden voor de Kooyhaven, dan misschien toch maar weer eens een acquisitie reisje naar de VS? Ik kreeg weer het visioen van pek en veren.
Overigens zit ik er zelf ook naast met de naam Langeleegte. Voetbalkenners onder u zullen weten dat het stadion van de voormalige voetbalploeg uit Veendam zo heette. Ik ging er altijd van uit dat dit verwees naar het lege landschap van de veenkoloniën.
Echter, in het Gronings betekent ‘leeg’ niet leeg, maar laag. Net zoals laag op Wieringen ‘lèèg’ heet. In ieder geval was mijn blaas onderhand dus niet leeg op zijn Gronings of lèèg op zijn Wierings, maar wel gewoon leeg zodat ik mijn rit naar Den Helder maar voortzette.
Snark


Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Postkantoor - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...