Vogels kijken in de Grafelijkheidsduinen en de bloemen en vogels van MariŽndal
Uitgegeven op 09-05-2010 om 07:16  |  link  |  bewaar  |  print

HUISDUINEN - De jaarlijkse vogelkijkdag bij Den Helder komt er weer aan! Inmiddels is het een traditie geworden: De jaarlijkse vogelkijkdag van Landschap Noord-Holland in de Grafelijkheidsduinen. Die vindt dit jaar plaats op zondag 16 mei. Tussen 09.30 en 15.30 uur staan vrijwilligers klaar om u te wijzen op de vogels die er te zien zijn. En u kunt er al uw vragen kwijt over deze prachtige dieren.


Havik, foto Ger Tik.

Mei is een prachtige maand om naar vogels te kijken. De voorjaarstrek is volop aan de gang. En omdat het broedtijd is gedragen veel vogels zich uitbundig. In de Grafelijkheidsduinen zijn allerlei soorten te zien omdat het gebied veel variatie kent. Duinen, bos, droog, nat, zoet en zout water. Momenteel zijn de kleine zangvogels erg actief, zoals de sprinkhaanzanger en de blauwborst. Verder zijn vrijwel altijd geoorde futen te zien. Wat voor vogels kunt u nog meer verwachten? Oeverzwaluw, koekoek, beflijster, havik, sperwer en lepelaar bijvoorbeeld en misschien zelfs de beflijster. Er staan telescopen opgesteld zodat u de vogels van Ďnabijí kunt bekijken. Kinderen zijn ook van harte welkom!

De locatie van de vogelkijkdag ligt 500 meter ten zuiden van Fort Kijkduin langs het fietspad. Aanmelden is niet nodig.


De bloemen en vogels van MariŽndal. De natuur bij Den Helder is prachtig!

Het is leuk om te zien hoe de natuur van MariŽndal zich ontwikkelt. Op zaterdag 15 mei van 16.00 Ė 18.00 uur kunt u er met de gids van Landschap Noord-Holland een kijkje nemen. Het is een mooie tijd van het jaar. De vogels broeden en soms zien we bijzondere trekvogels. Ook de planten die nu bloeien zijn een bezoek waard.

De vogels zijn nu volop aan het broeden en sommige hebben al jongen. Misschien komen we jonge kieviten tegen. De plassen in het gebied trekken vogels aan zoals eenden en steltlopers. Er is een goede kans dat we watersnippen en kemphanen tegenkomen. Ze trekken de komende weken door naar het noorden. Geel is een kleur die momenteel veel is te zien. Dat komt door de dotterbloemen en de ratelaars die op sommige plaatsen massaal voorkomen. De bloeiende planten trekken op hun beurt weer veel vlinders en andere insecten aan. Kortom, er is van alles te zien!

Zin om mee te gaan? Aanmelden is gewenst en kan via tel. 0223-612555 of per mail aan info@deheldersevallei.nl onder vermelding van uw naam en tel.nr, evt.Beschermersnummer, datum en naam van de excursie en het aantal deelnemers. Eventueel kunt u ook ter plaatse aansluiten. De kosten bedragen Ä 6,50, Beschermers van Landschap Noord-Holland en de Helderse Vallei betalen Ä 3,50 en kinderen tot 12 jaar Ä 2,50. We vertrekken vanaf het bezoekerscentrum De Helderse Vallei, Jan Verfailleweg 11, 1793 BW Den Helder.


Op vochtige plaatsen staan dotterbloemen nu prachtig in bloei. Foto Jos Teeuwisse

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle excursies vindt u op www.natuurwegwijzer.nl.

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Koogerweg - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...