Viva la France in Concordia
Uitgegeven op 25-09-2008 om 07:54  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Partycentrum Concordia is zaterdagavond 27 september het decor voor een Franse avond met veel wijn, stokbrood, Franse kaas en kruidenboter. Maar er wordt ook Jeu de boules gespeeld en het horeca-etablissement is zelfs aankomstplaats van een Tour-etappe. Uiteraard komen deze avond ook vele uiteenlopende Franse chansons voorbij. Het illustere duo “Bon Vivant” en de pikante discotheque Oelálá nemen deze muziek voor hun rekening.

Een Nederlandstalige top 101 en een Tiroler Avond was Wieringen al rijk en nu achten de bedenkers van beide evenementen – die voor één maal de handen inéén hebben geslagen - de tijd rijp om het op zijn Frans te doen. Waarom is de keuze dit keer op het frivole Frankrijk gevallen en niet op een land als IJsland? Om die vraag te beantwoorden zijn hieronder een paar redenen beschreven wat misschien alles duidelijk maakt. Bij Frankrijk denk je al snel aan mooie vakantiebestemmingen. Zeg je Frankrijk, dan denk je ook aan een romantisch diner op een pittoresk terras met locale wijn en gerechten uit de geroemde Franse keuken. Of je denkt aan zwoele zomeravonden met een ondergaande zon en uitzicht op eeuwenoude culturele gebouwen. Terwijl op de achtergrond de zoetgevooisde klanken van Gilbert Bécaud, Charles Aznavour of Dalida klinken.

En tja, met alle respect, daar steekt een land als IJsland toch schril bij af. Want het klinkt natuurlijk heel anders wanneer je in een flat in de voorstad van het koude en kille Reykjavik met zijn tweetjes een diepvriesmaaltijd van Kaptein Iglo aan het nuttigen bent met op de achtergrond het hysterische gekrijs van IJsland’s trots , Björk. Kortom, De Fransen hebben qua cultuur, historie, natuurschoon, eten en drinken zoveel meer te bieden dan vele andere landen dat daar makkelijk een thema-avond mee te vullen is.

Dat geldt zeker ook voor de muziek. Want in de loop der jaren hebben heel wat Franstalige artiesten de hitparades bestormd. Waaronder een heel blik aan chansonniers zoals Julien Clerc, Adamo, Dave, Gerard Lennorman en Michel Fugain. Maar niet alleen dit genre is bekend geraakt in ons land. Ook stromingen zoals de Franstalige punk van de hyperactieve Belg Plastic Bertrand schalt nog met grote regelmaat door de speaker. Andere artiesten die een onuitwisbare herinnering achter hebben gelaten, zijn ondermeer de Franse voorlopers van Kinderen voor Kinderen, Les Poppys, de eeuwig krakkemikkige Edith Piaf, de bombatische klanken van Michel Sardou, de enige echte Franse rock en roll-ster, Jonny Hallyday, ons eigen trots BZN en Gerge Gainsbourg en Janes Birkin met het grootste hijgnummer aller tijden: Je t’áime mon non plus (uiteraard in combinatie op standje soixant neuf). Veel van deze pareltjes uit het Franse repertoire zullen aankomende zaterdag ten gehore worden gebracht. Van vinyl door discotheque Oelálá, maar ook worden ze live vertolkt door het duo Bon Vivant.

Bon Vivant
Achter het duo Bon Vivant gaan de troubadours Jan Van Til en Rob van Klooster schuil. Beiden hebben hun sporen reeds verdiend in de muziek- en theaterwereld. Van Til, die de zang en het gitaarspel voor zijn rekening neemt, was al tweemaal finalist van het Concours de la Chanson in de Kleine Komedie en heeft ondermeer furore gemaakt met zijn eigen band Van Til & band. Zijn kompaan Rob van Klooster is ook een zeer ervaren podium en variétéartiest. Hij speelde eveneens in vele bands waaronder Jansen & Jansen. Alles waar toetsen op zit, bespeelt Klooster met groot gemak en hij combineert dit ook nog eens met een vloeiend stemgeluid.

Niet alleen de muziek moet voor een Franse sfeer zorgen, ook de zaal zelf is dusdanig aangepast dat het net lijkt of men zich in de Moulin Rouge begeeft. Het eten en drinken is eveneens van Franse makkelij. Uitbater Jan Klaaren van Concordia heeft namelijk een gerenommeerd wijnkenner gesommeerd om met de beste wijn uit Frankrijk - van de Elzas tot aan Bordeaux - terug te komen. Een aanrader is zeker de Chateaux migraine. Voor de niet wijndrinker zijn er natuurlijk ook andere dranken te koop. Ook de Wieringer bakker van Franse komaf, Eduard Béllies - de enige bakker met meerdere Michelinsterren-, is ingeschakeld om de onvermijdelijke stokbroden met kruidenboter en Franse kaas te leveren.

Met Frankrijk als thema mag een potje jeu de boules natuurlijk niet ontbreken. Er is dan ook een indoorbaan aangelegd waar iedereen zich kan uitleven met de ballen. Zeg je Frankrijk dan denk je gelijk ook aan de Tour de France. De organisatie heeft daarom gemeend om Concordia als finishplaats te laten fungeren. De deelnemers zullen in de individuele tijdrit over de flanken van de Alp d’Huez strijden om de velbegeerde Gele trui. Voor de minder sportievelingen is er ook gedacht aan kunst en cultuur. Alle verdwaalde en ondergewaardeerde kunstenaars die nog op Wieringen rondlopen mogen namelijk hun schildersezel en penseel meenemen naar Concordia om op het nagebootste stukje, Mont Martre, hun schildercapaciteiten te demonstreren. Daarnaast zal de, lokaal bekende, schilder Le Nestor een masterclass schilderen geven. Omdat het wel netjes moet blijven in het etablissement worden kunstenaars die met de Franse slag schilderen bij voorbaat uitgesloten van deelname. Voor degenen die er toch een kliederzooi van willen maken, staat de guillotine klaar.

Alpinopet
In kledingstijl naar dit feest gaan is geen vereiste maar het zou wel heel leuk zijn. En als men verkleed komt, is hier nog een eenvoudige suggestie: Een alpinopet scheef op het hoofd en een bos uien gedrapeerd om de hals. En zijn er durfallen die zich iets grotesker willen uitdossen deze avond, denk dan bijvoorbeeld eens aan Napoleon, Gérard Depardieu, Inspecteur Clouseau, de Klokkenluider van de Notre Damme, Louis de Funés, een markies uit de Franse pruikentijd, Jeanne d’Arc, Kardinaal Richelieu en de drie Musketiers, Can-Can danseres, Hercules Poirot of als één van de acteurs uit de populaire tv comedy Allo Allo. Bij hoge uitzondering is er voor deze speciale aangelegenheid voor één keer ook een gedoogbeleid voor clochards. Met als kanttekening dat het voor hen ten strengste verboden is om in het gangpad naar de wc’s te gaan liggen.

Voorafgaande aan deze avond zal in de middaguren een Frans promotieteam in een deux Cheveaux over Wieringen rijden. Met deze “lelijke eend” vol met proviand (stokbrood, wijn en kruidenboter) zullen zij trachten zo veel mogelijk mensen warm te krijgen voor deze avond.

Aanvang van deze avond is om 20.30 uur; entree 7,00 euro, inclusief garderobe.
(advertentie)
Actueel...
30-03-2020 Verkeerd bezorgd
30-03-2020 100 Woorden
30-03-2020 Blog burgemeester Rian van Dam. Hoe gaat het eigenlijk met u?
30-03-2020 Tommie vindt mensen erg spannend
30-03-2020 Ouderen en minder validen toch in beweging met tips Team Sportservice
30-03-2020 Afgelaste evenementen
29-03-2020 Garnalenvissers willen de regie
29-03-2020 Schepelingen in quarantaine op Wieringen
28-03-2020 Wie zijn het? Foto van het weekend
28-03-2020 Overleden, mevrouw Baijs - Verblauw
27-03-2020 Historisch verhaal De visser
27-03-2020 Dubbele match Hollands Kroonse Uitdaging
27-03-2020 Wat is een refurbished iPhone en wat zijn de voordelen?
27-03-2020 Zorgen over op komst zijnde verhuizing Noorderlicht bewoners naar Molenweid
27-03-2020 Microsoft steunt initiatieven in de strijd tegen het Corona-virus
27-03-2020 GroenLinks stelt vragen over toezichthouder Wmo
26-03-2020 Inzamelactie medische hulpmiddelen in Anna Paulowna ook een groot succes
26-03-2020 Quatre-mains op Lutje
26-03-2020 Op berenjacht in Den Oever
26-03-2020 Wooncompagnie scherpt Corona maatregelen verder aan
26-03-2020 150 jaar Knipscheer-orgel
26-03-2020 Omring verbindt vrijwilligers met medewerkers
26-03-2020 Regionaal bedrijfsleven en VNO NCW nemen afstand van aanpak RES
26-03-2020 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
26-03-2020 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
26-03-2020 Kukel afhaalservice
26-03-2020 Kerknieuws
25-03-2020 Senioren doen massaal een hoortest
25-03-2020 Nu in 't Theeater: Cadeautasje
25-03-2020 Straks ook een oplaadpunt OV-kaart in Den Oever bij Smultaria
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
71 jaar later... - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...