Jaaroverzicht Wieringernieuws, september
Uitgegeven op 30-12-2015 om 09:42  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - September,Flora- en Visserijdagen in beeld


DEN OEVER - Onderstaande film van de Flora en Visserijdagen vonden wij op de site van Visserijnieuws.Bron: visserijnieuws.punt.nl.Traditie, ieder jaar met Wieringernieuws rondom het IJsselmeer


WIERINGEN - Niet zo snel als vorig jaar, maar in zeven en een half uur hebben de acht deelnemers aan het vijfde 'Rondje IJsselmeer Wieringernieuws' voor de vijfde keer de klus geklaard. De route was dit jaar 209,8 kilometer. Na deze editie staat niemand meer op een 100% score. De renners van het eerste uur hebben nu ieder vier keer de rit volbracht.


De sportievelingen na afloop nog even op de foto voor de winkel van Gerard Luijt. Achter de naam het aantal deelnames. V.l.n.r. Marcel Numeijer (2x), Etienne Broersma (1x), Peter Tijsen, Henk-Jan Wittink, Jan Mulder (allen 4x), Johan Meijer (1x), Arjan Bakker (2x) en Alexander de Groote (4x). De foto is gemaakt door chauffeur Bert Zuur.


Tijd voor een blikje fris bij Checkpoint Charlie op de dijk Lelystad richting Enkhuizen. Door de zuidoosten wind gingen de mannen rechtsom. Vanaf Flevoland de wind in de rug.

Om zeven uur 's ochtends verzamelden de renners in de Kremersweg, hier stond de koffie en thee klaar. Ploegleider/chauffeur Bert Zuur haalde om half acht een grote zak warme verse krentenbollen bij Edwin Bellis op, hierna ging met van start. Tot aan Lemmer ging alles voorspoedig. Helaas kreeg Peter Tijsen op de dijk tussen Lemmer en Urk een lekke band. Niet veel later kreeg Peter nogmaals een lekke band, tien minuten later overkwam Marcel hetzelfde euvel. Hierdoor ontstond er enig oponthoud waardoor het record van vorig jaar niet verbeterd kon worden. Het was in het vijfjarig bestaan de eerste keer dat er (zoveel) pech was. Gelukkig had de firma Luijt nu ook weer voldoende reserve materiaal meegegeven. De voorspelde regen bleef uit. Om vijf uur schoof men in De Kasteleen aan voor een koud drankje en een heerlijke biefstuk aangeboden door Wieringernieuws. Volgend jaar september zal de zesde editie gefietst worden. Deelname is gratis, de verzorging onderweg en de biefstuk wordt aangeboden door Wieringernieuws.


's Ochtends vroeg op de Afluitdijk zat de gang er al goed in.

Opmerkelijk moment tijdens de rit in Lemmer. Wachtend voor de brug spraken de coureurs een man uit Wervershoof. Deze beste vent reed zaterdag voor 753ste keer een rondje IJsselmeer. Wat moet je daar van vinden....


Passage bij Enkhuizen.

De beloning na zeven en een half uur stampen op de pedalen. Fotograaf Henk-Jan, Bert, Alexander en Etienne kijken likkerbarend toe, niet veel later kwam Leen met de laatste vier biefstukken uit de keuken. Domper op deze dag was dat Bert en Henk-Jan op deze dag verteld werd dat hun racevriend bij Nelon Racing, Peter de Jong, vrijdagavond was overleden bij een ongeval.Jacco van Veen koopt 'de bieb'


HIPPOLYTUSHOEF - Vandaag is de verkoop rond gemaakt, de papieren zijn getekend, Jacco van Veen kan aan de slag. In de voormalige bibliotheek waar later een meubelzaak en een textielzaak heeft gezeten gaan nu tien (startende) ondernemers de handen uit de mouwen steken.


Het karton te koop kan doormidden worden gescheurd, gelukkig is er na een periode van leegstand een nieuwe bestemming voor het grootste pand rond de kerk.

Er zijn al acht units gereserveerd in de grote ruimte. Jacco van Veen verhuist zijn zaken naar het Kerkplein. Er volgen nog een aantal plaatselijke ondernemers, de panden die zij verlaten zijn al verzegd aan andere ondernemers op één na dan.Bridgers kaarten verder op Westerland in café-zaal Waddenzee


WESTERLAND - Bridgeclub Wieringen is dinsdagavond de nieuwe wintercompetitie gestart. Na sluiting van De Harmonie, waar de club vele jaren heeft gespeeld, is de club verhuisd naar een nieuwe locatie, namelijk café Waddenzee in Westerland.Bridgeclub Wieringen is in de zomer al begonnen met spelen in café Waddenzee. Deze week beginnen de nieuwe wintercompetitities en dan wordt het druk op de speeldagen. Het is even wennen met zo veel bridgers in café Waddenzee, maar gelukkig gaan er veel makke schapen in een hok. De bridgers zijn gastvrij ontvangen door Kees Tijsen, zijn vrouw en dochter Joyce, die scepter in de horeca zwaait. Bovendien is een vertrouwd gezicht terug gekeerd bij de club. Jan Visser bediende voorheen in De Harmonie en brengt nu in café Waddenzee de drankjes rond. Iedereen is tevreden met het nieuwe onderkomen, waar op dinsdagavond en donderdagmiddag zo’n 80 spelers tegen elkaar strijden om de titels.

Indrukwekkende uitvaart Nelon Racing monteur Peter de Jong


ANNA PAULOWNA - Onder grote belangstelling is Peter de Jong donderdagochtend naar zijn laatste rustplaats gebracht.


De kist werd vervoerd op zijn zijspan. Ron, normaal de bakkenist reed zijn maat voor de laatste keer op zijn geliefde Kawasaki naar de begraafplaats. Peter is vorige week na een ernstig ongeval overleden. Alle aanwezigen waren het over een ding eens, deze wijze van vervoer zou hij absoluut gewenst hebben. (foto Henk-Jan Wittink)Den Oever vanuit de lucht


DEN OEVER - Mark Epker maakte in juni van dit jaar met een drone opnamen van Den Oever en een stukje Afsluitdijk.Meer films van Wieringen op informatiesite-wieringen.webklik.nl.Wieringer Rik Wittink presenteert zijn wortelen


HOLLANDS KROON - Afgelopen week ontving Bakker Brothers aan de Schervenweg in de Wieringermeer relaties om hun nieuwste wortelrassen te bekijken. Op een proefveld ontving plantenveredelaar Rik Wittink gasten waarvan er zelfs één uit Brazilië over was gekomen om dezelfde dag nog terug te reizen naar Zuid Amerika. Dat zegt veel over dit internationaal opererend bedrijf uit Noord Scharwoude.


Rik Wittink met de verschillende soorten die men kon bekijken. Drie daarvan zijn door hem ontwikkeld, de reacties waren positief.

Rik is ooit als vakantie- en zaterdaghulp aan de slag gegaan bij Bloeiers aan de Wierweg. Het was de familie Schrale die Rik naar de landbouwhogeschool in Leeuwarden wist te krijgen, dit nadat de interesse in het kweken van planten door het werk in de kassen was geboren. Op het Van Hall instituut, de grootste groene school van Nederland, koos Rik de richting plantveredeling. Tijdens zijn studie kwam hij bij Bakker in Noord Scharwoude terecht als stagiair. Na het behalen van zijn diploma is hij daar in vaste dienst getreden als veredelaar.


De wortelen op dit proef-veld worden niet verhandeld. Rik: 'Wij hebben ze aangeboden aan de voedselbank, maar die wilde ze alleen schoongemaakt hebben....' Een vriendin van een vriend van Rik heeft er inmiddels wat opgehaald voor haar paard. Neem contact op met Rik als je er ook wat wil, anders worden zij binnenkort onder de grond geploegd.

Nu heeft hij na een aantal jaren van selecteren en kruizen zijn eerste drie produkten gepresenteerd namens Bakker Brothers. Voor zijn werk reist hij regelmatig naar o.a. Turkije, Zuid Afrika en de U.S.A. Het is afwisselend werk met veel mogelijkheden. Noord Holland en dan met name West Friesland is wereldleider als het gaat om zaad.


Het is afwisselend werk waarbij je zowel binnen als buiten aan het werk bent.

Na twee jaar krijgt een wortel bloemen, hier vormt zich het zaad. Door kruisbestuiving selecteren de veredelaars nieuwe hybride-rassen.

Wat betreft de wortelen zijn de details voor ons wellicht abacadabra. Potentiële afnemers kijken naar veel aspecten. De dikte, lengte, smaak, groeisnelheid, etc. Opa Wittink met zijn broer Albert kwamen ook langs. Net als de schrijver/fotograaf zijn zij natuurlijk apetrots op dit resultaat!


Goede vriend van de familie, Reinier Dick, kwam ook kijken bij Rik en heeft de wortelen zondag in de pan op tafel. Eet smakelijk!

Over Bakker Brothers:

Bakker Brothers is in 1928 opgericht als familiebedrijf en is van oudsher een exporterend bedrijf. Wat ooit begon met het exporteren van koolzaad naar Duitsland, is uitgegroeid tot een innovatief zaadveredelings,- productie en -distributiebedrijf. De focus ligt op Europa, Afrika en het Midden-Oosten.Bakker Brothers heeft verschillende veredelingsstations in Nederland, Jordanië en Zuid-Afrika met daarnaast nog 10 proefstations wereldwijd. Door nauwe samenwerkingsverbanden met diverse universiteiten en instituten, heeft Bakker Brothers toegang tot de laatste technologieën en technieken welke gebruikt worden voor het veredelen van gewassen zoals o.a. bonen, tomaten en aubergine. Alles is erop gericht om de juiste rassen voor de boeren te creëren en selecteren.

Momenteel wordt het bedrijf geleid door de 3e en 4e generatie. De communicatielijnen zijn kort, de sfeer is informeel en er wordt met veel plezier gewerkt.Dierenleed met goede afloop


ROBBENOORDBOS - Zondagmiddag kreeg de Dierenambulance Den Helder-Hollands Kroon een melding van 5 kittens aan de Noorderdijkweg-Robbenoordweg.

UPDATE: Dinsdagochtend is de vijfde kitten ook gevangen! Deze zat in de vangkooi! Info over de kittens kunt u verkrijgen bij 't Schuthok in Den Helder.


Broers en zussen(?) zijn gelukkig weer herenigd!Gelukkig konden er 4 gepakt/gevangen worden. Het vijfde angstige kitten was helaas op dat moment niet meer te vinden. Er werd een vangkooi geplaatst en ook 's avonds werd er nog gezocht.

In het donker werd toch even vluchtig het kittentje gezien in het hoge gras. Er werden verwoede pogingen gedaan, maar doordat het donker was, hoog gras en een heel bang klein kitten wilde het helaas niet lukken.

Om 23.00 uur werd de poging gestaakt, met een heel onbevredigend gevoel gingen de vrijwilligers van de dierenambulance naar huis. Daar zaten inmiddels de andere 4 kittens lekker warm en hadden hun buikje al weer een beetje gevuld. De kittens zijn rond de 5 weken oud.

Vandaag (maandag) zijn er ook weer verschillende zoekacties gedaan, helaas hebben ze het kleintje nog niet gevonden. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat inmiddels iemand het kitten gevonden heeft en mee heeft genomen naar huis.

De medewerkers zouden dit dan heel graag vernemen want dan kunnen zij de zoekacties staken en hoeven zij zich geen zorgen meer te maken.

De Dierenambulance Den Helder-Hollands Kroon gaat ook maandagvanavond weer zoeken.

Dierenambulance Den Helder-Hollands Kroon: 06 23 77 34 26


Heeft u een melding voor de Dierenambulance, doet u dit dan via het telefoonnummer: 06 51 69 71 15. U krijgt dan gelijk iemand aan de telefoon die uw melding in behandeling neemt. Dit werkt sneller dan wanneer u een melding door geeft via onze Facebookpagina.(advertentie)
(advertentie)
Poll:
5G
Ja
Alleen als het veilig is
Overbodig
Nee
  
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kapsalon Wim Zoons De Haukes - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...