Arie Strooper 50 jaar kruidenier
Uitgegeven op 30-07-2012 om 15:17  |  link  |  bewaar  |  print

WESTERLAND - Zondag heeft zijn familie Arie Strooper naar de Kermis in Hippo gelokt om zo de winkel te kunnen versieren. Arie was blij verrast toen hij dit bij thuiskomst ontdekte. In alle bescheidenheid die de man kenmerkt ging dit unieke jubileum niet aan hem voorbij.


Arie achter het versierde bord naast de kassa. Foto Henk-Jan Wittink.

In 1962 is Arie bij zijn vader in de zaak begonnen in Eenigenburg. Toen Arie in 1963 via een speciale regeling aandeelhouder in de VOF kon worden was hij als 17 jarige jongen al zelfstandig ondernemer. Via ondermeer Alkmaar en Heemskerk is Arie op Westerland terecht gekomen. Hier zit hij inmiddels alweer heel wat jaren. Dit is zijn vijfde en hoogstwaarschijnlijk laatste onderneming in het kruideniersvak.


Het valt niet mee om te overleven als kleine buurtsuper. De mensen komen hier nu eenmaal niet op de stunt aanbiedingen af die de grote landelijke ketens kunnen aanbieden. "Het draait om de service en de klantvriendelijkheid" aldus Arie. Een belangrijke kracht van de winkel was de jarenlange bezorging van het scheepsproviand op de kotters in Den Oever. Helaas let men daar nu ook op de kleintjes en worden de boodschappen nu zelf gehaald bij de prijsvechters. In de goede tijd bevoorraadde Arie wel dertig kotters in het weekend. Arie heeft inmiddels AOW, volgens eigen zeggen kon hij hier zonder de boel anders wel sluiten. "Na 32 jaar trouwe inkoop heeft de Spar mij ook bedankt!" zegt Arie, de winkel was te klein en niet interessant voor de Spar om deze op te nemen in de bezorging. Nu betrekt Arie zijn grutterswaren in Friesland. Volgens Arie is de winkel geschikt voor een echtpaar waar er tenminste één een baan bij heeft. Dan kan die daarnaast helpen met uitpakken en vakken vullen in de vrije uren. Er is nog sprake van geweest om de winkel te verkopen aan zorginstelling 's Heeren Loo uit Julianadorp (Noorderhaven) om zo vier arbeidsplaatsen onder begeleiding te creëren. Helaas is in de zorg de bezuinigingsdrang van de overheid ook hard aangekomen. Voorlopig 'studdert' (Wierings voor we gaan wel door maar op het gemak) Arie maar wat door en zal hij wel zien hoe lang hij nog als kruidenier op Westerland zijn vaste klanten, campinggasten en passanten mag bedienen.
(advertentie)
Slagerij Ottens
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Style Bi-Tone
€ 21.495,-

Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2009 5 drs
€ 4.450,-

Algemeen nieuws: