PLAN VOOR ZOETWATERPUT IN WADDENZEE
Uitgegeven op 15-08-2003 om 13:16  |  link  |  bewaar  |  print

Drachten - Er moet een zoetwaterput in de Waddenzee komen om de grote schommelingen in het waterpeil in Nederland op te kunnen vangen. Dat stelt ingenieur K. Boorsma uit Drachten in het technisch tijdschrift Land + Water.

Deze put, met een oppervlakte van zes bij twintig kilometer en een diepte van tien meter, moet aan de noordzijde van de Afsluitdijk komen. In het reservoir kan tien miljard kubieke meter water worden opgeslagen. Omliggende dijken moeten het zoete water afschermen van het zoute water van de Waddenzee.

Volgens Boorsma kan de put in natte periodes dienen als noodreservoir waarin rivierwater kan worden opgevangen, zodat de laaggelegen gebieden in het midden en zuiden van het land niet overstromen.

In droge periodes, zoals deze zomer, kan het opgevangen water dan worden teruggepompt in het IJsselmeer, waarna het kan worden verplaatst naar gebieden met een te lage grondwaterstand. Het is dan niet nodig om zout of brak water uit zee binnen te laten.

Volgens Boorsma moet vooral de laaggelegen Randstad beschermd worden tegen extreem laag water. Een laag grondwaterpeil kan leiden tot forse bodemdalingen. Het inlaten van zout water is schadelijk voor natuur- en landbouwgebieden.

De put in de Waddenzee heeft volgens Boorsma als bijkomend voordeel dat de toegang tot de Harlinger haven verbeterd kan worden. Door de vorm van het bekken wordt de hoogte van het water tijdens eb en vloed beinvloed. Boorsma verwacht dat zijn plan voor 2010 gerealiseerd kan worden. De put moet rond de 500 miljoen euro gaan kosten.

(advertentie)
(advertentie)
Uw warme bakker!
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jan de Vries de autocrosser - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...