Oproep: mollen gezocht!
Uitgegeven op 22-02-2011 om 16:18 |
link
REGIO - Sommige zoogdieren zie je vrijwel alleen aan de sporen die ze achterlaten. Dat geldt zeker voor mollen. Iedereen kent molshopen, maar bijna niemand ziet wel eens een mol. Landschap Noord-Holland probeert alle zoogdieren in de provincie in kaart te brengen, dus ook de mollen. Als u een molshoop ziet, geef het dan door via Zoogdieratlas.nl!
Op Zoogdieratlas.nl worden alle in het wild levende zoogdieren in Noord-Holland in kaart gebracht. Ook waarnemingen van molshopen zijn waardevol voor de atlas. Landschap Noord-Holland roept iedereen op molshopen door te geven op www.zoogdieratlas.nl zodat straks voor deze soort duidelijk is waar deze voorkomt. Er zijn al heel wat waarnemingen van mollen doorgegeven, maar zoals te zien op het kaartje op de site is dat zeker nog niet voor heel Noord-Holland het geval. Meer waarnemingen zijn dus welkom!
Mollen graven achter hun prooi aan, zoals regenwormen en andere bodemdiertjes. Aan het begin van de winter vluchten de wormen voor de kou, dieper de grond in en de mol graaft er achteraan. Nu het warmer wordt, kruipen de regenwormen weer richting aardoppervlak. De mol gaat er achteraan, graaft nieuwe gangen en werpt dus extra hopen op.
Ook waarnemingen van andere zoogdieren als ree, haas, eekhoorn en egel zijn natuurlijk welkom. Zo wordt online gewerkt aan een steeds beter beeld van de verspreiding van zoogdieren. Op ZoogdierŹatlas.nl zijn de kaarten en meer informatie te vinden.
Landschap Noord-Holland werkt voor de zoogdieratlas van Noord-Holland samen met de Provincie Noord-Holland, de Noord-Hollandse Zoogdier Studiegroep (NOZOS), PWN, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten, Waternet en initiatiefnemer de Zoogdiervereniging.
Heeft u een molshoop gezien? Meld het op www.zoogdieratlas.nl