Spieringkuilen in de sluiskom en verse vismarkt Lauwersoog
Uitgegeven op 31-10-2009 om 12:08 |
linkDEN OEVER - ´We moeten toch wat´ Spieringkuilen in de sluiskom. Een handvol Wieringers vist in de sluiskom nabij Den Oever op spiering. Vrijwel dagelijks is er aanvoer op de visafslag.
Nu er niet met fuiken gevist mag worden op paling, is ook de WR 161 aan het spieringvissen. De vangsten zijn redelijk, de prijzen bij een beetje aanvoer mager en kunnen zo variëren van 7 tot 70 eurocent.
,,We moeten toch wat´´, zegt binnenvisser Siemen Wigbout over de visserij met spieringkuilen. ,,Er zijn wel wat spierinkjes, maar de handel kan niet al teveel gebruiken. Vorige week vingen we op maandag 1.700 kilo, dinsdag 1.200 kilo, en woensdag werden we gebeld dat ze niets meer zouden opbrengen. Donderdag en vrijdag hebben we onze laatste fuiken van het IJsselmeer gehaald.´´
Wieringer Nils Luijt ziet uitstekende kansen voor verse vismarkt in Lauwersoog
LAUWERSOOG - In juni 2010 start er een nieuw concept in Lauwersoog ‘de verse vismarkt’. Althans dit is één van de aanbevelingen uit het haalbaarheidsonderzoek gedaan door Wieringer Nils Luyt van Luyt Marketing & Management in opdracht van Waddengoud.
De voorzitter van de Stichting Waddengroep, Pieter Krabbendam, heeft het rapport in Lauwersoog aangeboden aan de Gedeputeerde van de Provincie Groningen Douwe Hollenga. Een werkgroep met als voorzitter wethouder Nico Bakker van de Gemeente De Marne gaat kijken wat precies nodig is voor een succesvolle start van de verse vismarkt.
Gedeputeerde Hollenga vindt dat een verse vismarkt uitstekend past binnen de visie op een duurzame visserijhaven in Lauwersoog. Hollenga heeft ook dit rapport aangeboden gekregen van wethouder Bakker. Hollenga: “Om een duurzame haven mogelijk te maken heb je draagvlak nodig van natuurorganisaties, overheden en vissers. Dan hoort hier een verse vismarkt bij.”
Luyt stelt in het haalbaarheidsonderzoek dat de vismarkt alleen duurzame en dagverse vis zou moeten verkopen en zoveel mogelijk van kleinschalige vissers uit de regio. ”Het doel is om hier dan garnalen, harder, zeebaars, schar, bot, tong, maar ook met de hand gewonnen kokkels en Japanse oesters te verkopen”, aldus Luyt. Omdat toerisme en horeca belangrijk zijn in het gebied, is het volgens Luyt ook zinvol om themadagen te introduceren in samenwerking met deze sectoren. “De vismarkt wordt hierdoor aantrekkelijk voor zowel toerist als fijnproever. Het aanbod verrijken met Waddengoud gecertificeerde of andere streekproducten behoort dan ook tot de opties”.
Werkgroep
Een andere aanbeveling is om een kleine werkgroep aan te stellen die de plannen gaat voorbereiden en realiseren. De werkgroep is reeds begonnen om de vismarkt op poten te zetten. Medio mei moet de werkgroep klaar zijn, zodat de verse vismarkt Lauwersoog in juni 2010 kan starten.
De werkgroep is inmiddels gevormd en naast de voorzitter Nico Bakker (wethouder Gemeente De Marne) neemt ook Karel Vaszlovsky (visserijvereniging Hulp in Nood), Maarten Visser (Restaurant Visser Vis), Harry Smit (Visafslag Lauwersoog) en Mark de Waard (Stichting Waddengroep) zitting in deze groep.
Verse Vismarkt Wieringen
De verse vismarkt Lauwersoog wordt een wekelijkse markt op de zaterdagmorgen net zoals de Verse Vismarkt Wieringen. De Waard: “In 2004 is de Verse Vismarkt Wieringen in Den Oever als eerste verse vismarkt in Nederland geopend. Deze markt is mede door aanvullende initiatieven en een goede samenwerking met de regio nu een belangrijke spil in de locale economie van de Gemeente Wieringen. We gebruiken deze markt dan ook graag als het grote voorbeeld”.
Bron spieringvissen: www.Visserijnieuws.nl