SINTERKLAAS GESCHOKT: PEPERNOOT ONGEZOND
Uitgegeven op 22-11-2002 om 09:43 |
link
Wieringen -
Sinterklaas is weer in het land en de zwarte pieten strooien kwistig met pepermoten en ander snoepgoed. Pepermoten en ontbijtkoek bevatten echter de mogelijk kankerverwekkende stof acrylamide. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit donderdag bekendgemaakt.De stof levert niet direct een gevaar op voor de volksgezondheid, maar er moet niet te veel van worden gegeten. Acrylamide lijkt vooral te ontstaan in voedsel dat wordt gefrituurd en gebakken in temperaturen rond 180 graden Celsius.
Het is de tweede keer dat de Voedsel en Waren Autoriteit acrylamide in producten op de Nederlandse markt heeft onderzocht. Inmiddels zijn er meer dan driehonderd monsters genomen uit producten die in de frituur zijn geweest of zijn gebakken.
Dat de stof in bijvoorbeeld patat, chips en brood zit was al bekend. Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit zijn maatregelen vooralsnog niet nodig. Er is veel onduidelijk over hoe de stof ontstaat en over de precieze risico's. Het risico van overmatig gebruik van pepernoten ligt bij een eetgedrag van meer dan 8 kilo pepernoten per jaar. De kinderen van Wieringen moeten dus hun goed opletten dat zij, en hun ouders, niet al te veel pepernoten gaan eten.