Nieuwe spuisluizen bij Den Oever worden zichtbaar
Uitgegeven op 29-03-2024 om 01:38 |
linkDEN OEVER - Een grote groene hijskraan, graafmachines en betonwagens. Dat was wat automobilisten het afgelopen jaar vooral zagen bij Den Oever op de plek waar de nieuwe spuisluizen komen. Van het nieuwe bouwwerk zelf was vanaf de autosnelweg nog weinig te zien. Daar komt dit jaar verandering in, zegt Mark van Saase, projectorganisator bij bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis).
‘Het afgelopen jaar hebben we aan de kant van de Waddenzee een bouwkuip gegraven tot een niveau van 9,3 meter onder NAP. Met beton maakten we de vloer en de wanden van de spuisluizen.’
Betonwerk komt boven het maaiveld
Vanaf februari 2024 wordt het werk beter zichtbaar vanaf de A7, vertelt Van Saase: ‘Automobilisten gaan de spuisluizen nu zien groeien. Eerst met het vlechtwerk van stalen netten. Dat is de wapening die het beton stevigheid en een levensduur van 100 jaar geeft. Daarna komt de bekisting eromheen en storten we ze vol met beton. Tussen die betonwanden – die we ook wel kolommen noemen – komen straks de schuiven te hangen waarmee we de spuisluizen open en dicht kunnen zetten. Dat wordt een mooie klus die secuur moet gebeuren. Er is namelijk maar een paar millimeter speling om de schuiven in te passen.’


Er is wat loos, er gebeurt wel wat daar, maar helaas kunnen wij nog niet even lekker de Afsuitdijk op fietsen.
Lees meer...
Als de Waddenzee lager staat dan het IJsselmeer, voeren de spuisluizen in de Afsluitdijk overtollig water uit het IJsselmeer af (spuien). Door de stijging van de zeespiegel kan men minder spuien. Daarnaast neemt de aanvoer van water uit rivieren en omliggende gebieden naar het IJsselmeer toe. Er moet dus meer water kunnen worden afgevoerd dan de huidige spuisluizen aankunnen. Aan de buitenkant stijgt het water en op momenten is de aanvoer vanaf de rivieren te hoog. Het is zoals het is.
In de gletsjers in de Alpen is dit aan de hand:
Alpen einde van deze eeuw ijsvrij. Als de aarde 1,5 graad opwarmt, is in het jaar 2100 bijna de helft (49 procent) van alle gletsjers verdwenen. Loopt de temperatuurstijging op tot 4 graden, dan verdwijnt 86 procent van alle 215.000 gletsjers op aarde. Afgelopen winter zijn er veel wedstrijden van de internationale ski-bond afgelast, het holt achteruit.
Rijkswaterstaat en de regering kijken dus vooruit.