Het ophalen (of afvoeren) van ons afval loopt na een jaar nog niet echt gesmeerd
Uitgegeven op 12-02-2023 om 01:40 |
linkHOLLANDS KROON - Sinds een jaar is de methode van afvalinzameling veranderd. Zo betalen de inwoners per lediging van de bak grijs afval, werkt dit? Beleidsbepalers, ambtenaren en mensen die er 'verstand' van hebben kwamen met nieuwe regels op de proppen. Iedereen ging per lediging per keer betalen, een nobele gedachte, de werkelijkheid laat een ander beeld zien, achteraf worden de kosten verdeeld ook over de welwillenden.
Zo stemde de fractie van Onafhankelijk Hollands Kroon vorig jaar niet voor dit voorstel, de fractie zag er geen heil in. Zij waren toen dan ook de enige partij die tegen dit plan stemde. Ook Daan Pruimboom die destijds nog deel uitmaakte van de fractie van O.H.K. die reageerde op het bericht van Fedor Keijzer:
Inwoner van Hippo, Fedor Keijzer, werd voor de zoveelste keer geconfronteerd met een hoop afval achter zijn huis. Hij is daar ondertussen '
schijtziek' van. Fractieondersteuner Daan Pruimboom (LADA-Anders) reageerde op Fedor zijn bericht en gaat ermee aan de slag, zo ook de fractie O.H.K. Als je de foto bekijkt is het inderdaad niet best, dit wil je niet achter je huis op de stoep vinden.

Fedor:
"Aan al diegenen die het 's nachts constant nodig vinden om hun klerezooi bij mij achter in de Hendsweel te dumpen, haal het maar weer op dit is geen vuilstort!"
Niet alleen in de Hendsweel, ook in het buitengebied wordt er veel gedumpt. De containers in de dorpskern worden absoluut niet gevuld met de inhoud volgens de gemaakte afspraken heeft raadslid Henk-Jan Wittink proefondervindelijk geconstateerd, die fietst iedere dag een rondje door zijn dorp en 'licht' zo hier en daar een deksel op om te kijken wat erin zit, Henk-Jan:
"Er klopt geen reet van hoe ze gevuld worden! Iedere week liggen er veel zakken los afval rondom de centrale ophaalplekken. Collega raadsleden, ga ook eens kijken hoe het er aan toe gaat.". Medewerkers van HVC (de mensen die achter de vuilnisauto lopen) bevestigden Henk-Jan zijn bevindingen, ook zij zien dat het radicaal misgaat. Zo vertelde een medewerker van de HVC aan Henk-Jan dat hij er geen energie meer in steekt, de beste man wil geen ruzie met de inwoners en ook gewoon lekker om vijf uur naar huis. Dit zegt genoeg. Hier moet echt een hartig woordje over gesproken worden. Politiek in een zaal is leuk, de werkelijkheid op straat is dus anders.
Sinds vorig jaar wordt er ook veel afval gedumpt bij de kringloopwinkels in Hollands-Kroon. Deze sorteren dit en gaan voor een circulaire samenleving. Helaas hebben deze instellingen door deze dump veel extra afval, als zij dit vervolgens afvoeren naar HVC moeten zij hiervoor betalen. Zij vinden dit niet eerlijk, het probleem is in hun ogen verplaatst. Zij kunnen er ook niets aan doen dat de mensen na sluitingstijd de spullen voor hun winkels deponeren.
Noodroep
Bart Visser (eigenaar van kringloopwinkel Twice in Hippolytushoef):
"Ik vraag geen geld, ik wil, net als mijn collega's in Hollands Kroon het afval wat bij ons voor de winkel na sluitingstijd gedumpt wordt kosteloos afvoeren, wij sorteren al heel veel 'afval' voor de HVC dat anders ook bij hun terecht komt, of via de buitendienst medewerkers van onze Gemeente. Sinds de invoering vorig jaar van het nieuwe systeem is het bij ons alleen maar erger geworden, wij worden er zo ondertussen moedeloos van. Gemeenteraad help ons!"
Bart vertelde dat Rataplan als stichting vrijgesteld is van kosten. Dit vindt Bart prima, maar Bart en zijn collega's in Anna Paulowna en Wieringerwerf hebben ook medewerkers in dienst met afstand van de arbeidsmarkt en voorzien daarmee in een sociaal-maatschappelijke behoefte.
Ga maar eens Google-en:
Plastic inzamelen werkt niet...
Naschrift redactie
"Wij krijgen wekelijks berichten over afvaldumping, sinds vorig jaar is dit sterk toegenomen."