Het proces van water zuiveren
Uitgegeven op 03-10-2022 om 10:10 |
linkOns water begint aan de start van het zuiveringsproces als grondwater. Er komt een geheel uitgebreid proces aan te pas om het water te zuiveren tot het uit de kraan mag komen bij iedereen thuis. We zullen je hier alles vertellen over het proces van het zuiveren van water.
Wat verstaan we onder water zuiveren
Het zuiveren van water is het proces van ongewenste elementen uit het water halen. Het zuiveren van het drinkwater is afhankelijk van de bron. Hier zijn 3 verschillende soorten in. Zo kun je het drinkwater halen uit grondwater, oppervlaktewater of duinwater.
Alle 3 de soorten hebben specifieke eisen en werkwijze als het gaat om het zuiveren ervan. Er wordt op verschillende manier te werk te gaan om er drinkwater van te maken. Het basisproces en het doel is nog wel hetzelfde.
Het zuiveren van oppervlaktewater
Dit is meteen de meest ingewikkelde manier van water zuiveren. Het water, bijvoorbeeld rivierwater, wordt naar spaarbekkens geleid. Zo worden grote ongewenste elementen meteen tegengehouden. Het water blijft een half jaar in deze spaarbekken en ondergaat in die tijd een natuurlijk zuiveringsproces.
Hierna gaat het door naar de zuiveringslocatie voor verdere zuivering. Daar wordt het eerst door microzeven gedaan voor het filteren van kleinere deeltjes, waarna er ijzerdeeltjes aan het water toegevoegd worden. Vuil plakt aan deze ijzerdeeltjes vast. Deze worden er hierna weer uitgefilterd.
Als laatste stap worden de laatste onzuiverheden verwijderd door het gebruik van Uv-licht en actieve koolfilters. Hierna is het water geheel zuiver en kan het veilig uit de kraan komen.
Grondwater zuiveren
De bodem van grondwater heeft het eerste deel van de zuivering al voor zich genomen. Het water wordt opgepompt van enkele tientallen meters diep. Als eerste blazen ze zuurstof over het water, waarna het gefilterd wordt met zand.
Door kleine watervallen wordt het water belucht waarna het onthard wordt door pelletreactoren. Zo wordt er al flink wat kalk uit het water onttrokken. Nadat er nog een laatste filtering gedaan wordt mag het aan de huishoudens geleverd worden.
Duinwater zuiveren
Duinwater is van zichzelf al behoorlijk schoon en zuiver omdat de duinen zelf werken als efficiënte filter. Het water wordt opgepompt en koolfilters verwijderen schadelijke stoffen.
Ook hier wordt er door kleine watervallen zuurstof aan het water toegevoegd, waarna ze pelletreactoren gebruiken om de hardheid van het water te verlagen. Zo is het water snel en efficiënt schoon gefilterd en mag het naar de afnemer.
Thuis nogmaals filteren
Het water wat uit de kraan komt is over het algemeen veilig. Toch zijn er tijdens het zuiveringsproces stoffen die niet optimaal uit het water gefilterd kunnen worden. Daarom is het slim om
een waterfilter voor thuis aan te schaffen. Zo kun je thuis de laatste stoffen die je niet tot je wilt nemen eruit filteren.
De meest toegankelijke manier hiervan is het gebruik van een
waterfilterkan. Dit is een kan waar een filter in zit. Je vult de kan met water, waarna het meteen gefilterd wordt. Je kunt de kan in de koelkast zetten en zo heb je altijd schoon en fris water.