Huidig visserijbeleid onhoudbaar
Uitgegeven op 30-01-2021 om 10:52 |
linkHet was een belangrijk discussiepunt in de slepende Brexit-onderhandelingen: de toegang van Europese vissers tot de Britse wateren. Waar de Nederlandse vissers in de 17e eeuw de Engelse vissersschepen opkochten, zijn het nu de visrechten die worden opgekocht.
Zo komen steeds meer visrechten in handen van een steeds kleiner wordende groep (vermogende) vissers, zoals de grote rederijen, visverwerkers en handelskantoren. Dit leidt tot een absolute machtspositie van enkele grote partijen in zowel de nationale als Europese visserijsector in zijn geheel. Deze machtspositie van enkele grote partijen is echter niet alléén het gevolg van de verhandelbaarheid van visrechten. Het was een complex van gevolgen dat leidde tot een complex van vervolggevolgen. Het stelsel zoals dat nu wordt gehandhaafd, is onhoudbaar geworden. Dat concludeert mr. Martin Schilder, als promovendus verbonden aan de faculteit Rechtswetenschappen. Hij verdedigt op 3 februari 2021 om 9:30 uur (online) zijn proefschrift 'Visrechten en verhandelbaarheid in Nederland en Europa' aan de Open Universiteit.
Oneindige bron van inkomsten
Mr. Martin Schilder onderzocht onder andere de gevolgen van de verhandelbaarheid van de visrechten in Nederland en Europa, de uitzonderingspositie van de visserijsector in het Europese mededingingsrecht en de invloed van de dominante partijen op het nationale en Europese visserijbeleid. Uit dit onderzoek blijkt dat degene die de meeste visrechten in bezit heeft, voor zichzelf een oneindige bron van inkomsten heeft gecreëerd. De uitzonderingspositie van de visserijsector in het Europese mededingingsrecht is thans niet langer houdbaar, tenzij er rigoureuze maatregelen worden genomen ten aanzien van de mededingingsregels in de visserijverordeningen en het te voeren overheidsbeleid/stroming.
Lees verder op
www.ou.nl.