De Wieringer boon
Uitgegeven op 14-05-2013 om 09:55 |
linkHIPPOLYTUSHOEF - Onze nog jonge verslaggever Teun interviewde Ep de Vries om meer te weten te komen over de Wieringer boon. De Wieringer boon is hier gekomen met de West-Indische-Compagnie(WIC) waarschijnlijk vanuit Mexico.
Het schip van de WIC kwam langs Nederland maar was te zwaar om door de vaargeul te gaan, ze hebben hier de bonen gelost, zo zijn ze op Wieringen gekomen en heeft het de naam “Wieringerboon” gekregen. Na een lange tijd is hij langzaam van Wieringen verdwenen. Hij werd weer gevonden in Amerika en kwam toen weer naar Nederland. Zo zijn ze o.a. bij Ep de Vries terecht gekomen en werden ze weer gekweekt. De oogst gaat o.a. naar museum Jan Lont en wordt verkocht. Zelf heeft Ep de Vries nog ongeveer 1 kilo om weer te zaaien.
Je kan heel veel met de Wieringerboon bereiden. Een bonenschotel, bonensoep, sla met Wieringerbonen er in.
Hier het recept van Wieringerbonensoep:
Ingrediënten ca. 2 personen:
200 gr. Wieringerbonen
1 grote ui
1 winterwortel
1 gedroogd worstje
50 gr. Rookspek in dobbelsteentjes
1 laurierblad
Peper en zout
Bereiding:
Laat de bonen een nacht in de week staan. Snipper de ui en snijd de wortel in stukjes. Doe de spek in de pan en bak het zachtjes uit. Doe dan de ui en de wortel erbij en bak ze licht aan. Dan de bonen met het weekwater, het laurierblad en het droge worstje toevoegen. Laat dit alles zachtjes gaar koken in ongeveer 1 ½ uur. Maak het op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog wat stukjes rookworst toe.
Teun maakt deel uit van de Kangoeroegroep van obs De Kei (de toekomstige fusieschool van Alvitlo en De Marske) in Hippolytushoef. De Kangoeroegroep bestaat uit meer begaafde leerlingen van beide scholen en krijgt wekelijks twee uur aparte begeleiding en les. Een van de opdrachten was het houden van een interview om meer te weten over een stukje geschiedenis van Wieringen. Wij plaatsen regelmatig een van de verhalen van de kinderen.
