BEVOLKING WIL REFERENDUM OVER FUSIEPLAN
Uitgegeven op 18-10-2003 om 10:20 |
linkWieringermeer / Medemblik -
Tweederde van de inwoners van Wieringermeer en Medemblik vindt dat er een volksraadpleging moet komen over de voorgenomen fusie tussen deze gemeenten. Ruim eenderde van de bevolking is voor de vorming van die nieuwe gemeente.
De weerstand tegen de fusie, waarover beide gemeenteraden komende dinsdag besluiten, is in Wieringermeer groter dan in Medemblik. Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat in opdracht van deze krant is gehouden. De resultaten zijn gebaseerd op de mening van bijna 500 mensen, in aantal gelijkwaardig verdeeld over inwoners van beide gemeenten. Van de Wieringermeerders meent 63,7 % onvoldoende bij de fusie te zijn betrokken (voldoende: 19,7 %, de rest heeft geen mening). 47,8 % van de Medemblikkers voelt zich onvoldoende betrokken (voldoende: 34,4 %). Gemiddeld 57 procent (Wieringermeer 65,7 %, Medemblik 48,8 procent) acht zich niet goed genoeg geïnformeerd over het plan tot samensmelting.
Op de vraag of er een referendum zou moeten komen, zijn beide bevolkingsgroepen resoluut. Van de Medemblikkers wil 62,4 % een volksraadpleging. In Wieringermeer ligt dat percentage zelfs op 69,4. Daarmee is niet gezegd dat het resultaat van zo'n referendum per definitie een 'nee' tegen de fusie oplevert. Niet meer dan 28,3 % van de Medemblikkers is namelijk tegen een fusie (42,1 % is voor) en van de Wieringermeerders is 36,2 % tegen (30,2 % is voor). Ongeveer eenderde weet het (nog) niet.
De burgemeesters F. Spekreijse van Wieringermeer en H. Smit van Medemblik zien in de resultaten geen aanleiding het voorstel om per 1 januari 2005 te fuseren terug te trekken voor de raadsvergaderingen van dinsdag. Beiden wijzen er op dat de gemeenteraden in het democratische bestel het volk vertegenwoordigen. Met name Smit gaat daarin verder door te stellen dat het voor de gemiddelde burger (te) lastig is om een afgewogen oordeel, vrij van emoties, over de fusie te vellen. De burgemeesters vinden dat ze de bevolking voldoende hebben voorgelicht en de kans tot inspraak ruimschoots hebben geboden. ,,En daar is weinig gebruik van gemaakt'', stelt Spekreijse.
De fusieplannen zijn rond maart van dit jaar ontstaan. Medemblik zocht een nieuwe fusiepartner toen Wervershoof, na een referendum, afhaakte in een voorgenomen samengaan met Noorder-Koggenland, Andijk en Medemblik. Wieringermeer was toen juist op zoek naar gebiedsuitbreiding. Beide gemeenten denken profijt te hebben van de fusie, die zou moeten leiden tot een slagvaardigere gemeente van ruim 20.000 inwoners. Het stadje Medemblik kan dan op grond van Wieringermeer uit de voeten met woningbouw. En Wieringermeer kan de groei gebruiken om de eigen ambities waar te maken, zoals 4800 nieuwe woningen, de ontwikkeling van bedrijventerreinen en de aanleg van het toeristische Wieringerrandmeer. De beoogde naam voor de nieuwe gemeente is Medemblik.
Bron: Noord-Hollands dagblad