Extra Spuicapaciteit Afsluitdijk: onderzoek naar pompen en spuien
Uitgegeven op 02-05-2012 om 09:46 |
linkDEN OEVER - Bij het project Extra Spuicapaciteit Afsluitdijk (ESA) wordt onderzoek gedaan naar pompen als alternatief voor spuien. Het is de bedoeling dat er blijft worden gespuid in de bestaande spuicomplexen. Daarnaast is er extra afvoercapaciteit nodig. Dit kan door meer spuicapaciteit of pompen, aldus Joost van de Beek, projectleider ESA.
Uit onderzoek is gebleken dat het technisch mogelijk is om in de bestaande spuimiddelen pompen in te bouwen. Ingenieursbureaus Arcadis en DHV hebben de opdracht gekregen om te onderzoeken of het gedeeltelijk overstappen naar pompen een alternatief is voor nieuwbouw van spuimiddelen.
De alternatieven zijn inbouw van pompen in Den Oever en/of Kornwerderzand, bouw van een kleiner spuimiddel dat (later) kan worden omgebouwd tot gemaal of bouw van een gemaal op de plek waar nu extra spuicapaciteit is gepland, zegt Van de Beek. Het onderzoek gaat ervan uit dat er naast pompen dus nog altijd zal worden gespuid. Op dit moment wordt de feitelijke informatie rondom pompen en spuien op een rij gezet. Medio 2012 neemt de staatssecretaris een besluit.
Bij het hele proces wordt ook het project Afsluitdijk betrokken. Van de Beek: De wensen van de stakeholders worden meegenomen. De afweging en besluitvorming vindt plaats in nauwe samenwerking met het project Afsluitdijk.
Doelen en resultaten
Om wateroverlast rond het IJsselmeer te voorkomen werkt Rijkswaterstaat aan een nieuw derde spuicomplex met visvriendelijk sluisbeheer.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de 'knik in de dijk bij Kornwerderzand de meest geschikte locatie is voor het nieuwe spuicomplex. Bij eb zijn hier de verschillen in de waterstand tussen IJsselmeer en Waddenzee het grootst.
Pompen ophangen of extra spuicapaciteit
Door nieuwe inzichten in het project vindt onderzoek plaats naar pompen ophangen in (een van) de bestaande spuicomplexen als alternatief voor extra spuicapaciteit. Uit recente gegevens blijkt dit alternatief mogelijk toch kansrijk te zijn voor het bereiken van de doelstelling van Extra Spuicapaciteit Afsluitdijk: het handhaven van het winterstreefpeil voor het IJsselmeer voor de middellange termijn. De langetermijn afweging over pompen en spuien valt onder het Deltaprogramma IJsselmeergebied.
Om de afweging tussen pompen ophangen in (een van) de bestaande spuicomplexen of extra spuicapaciteit te maken wordt op hetzelfde uitwerkingsniveau een vergelijking gemaakt tussen deze twee alternatieven. De vergelijking heeft betrekking op kosten en technische haalbaarheid. Ook de milieueffecten van pompen op het IJsselmeer en de Waddenzee, waarbij visvriendelijk sluisbeheer gegarandeerd blijft, is onderdeel van de vergelijking.
Milieueffectrapport
Rijkswaterstaat laat in een Milieueffectrapport (MER) uitzoeken wat de effecten zijn van een spuicomplex met visvriendelijk sluisbeheer in de knik van de dijk op het milieu en de omgeving. Beide worden los van de snelweg gerealiseerd. In het MER komen onderwerpen zoals zoutindringing, noordse woelmuis, effecten op de Waddenzee en effecten op de visstand aan bod.
Toekomst van de Afsluitdijk
De projecten Extra Spuicapaciteit Afsluitdijk en Toekomst van de Afsluitdijk hangen nauw met elkaar samen. Beide projecten zorgen voor verbetering van de veiligheid van de Afsluitdijk op zowel de korte als de lange termijn.
Het project Extra Spuicapaciteit Afsluitdijk realiseert uiterlijk in 2016 een nieuw spuicomplex in de knik bij Kornwerderzand. Het project Toekomst Afsluitdijk combineert de veiligheid van de Afsluitdijk op de korte termijn met andere initiatieven, plannen of wensen op de lange termijn zoals de opwekking van duurzame energie, de ontwikkeling van meer natuur en de regionale economie. (Bron Rijkswaterstaat)