MILIEUORGANISATIES BOOS OVER AANPASSINGEN BELEID GIFSTOFFEN
Uitgegeven op 27-09-2003 om 13:30 |
linkBrussel -
Stichting de Noordzee, Greenpeace, Milieudefensie, Stichting Reinwater, De Waddenvereniging en Women in Europe for a Common Future zijn boos over de sterk afgezwakte voorstellen van de Europese Commissie voor een nieuw beleid over gevaarlijke stoffen. In de vandaag uitgelekte voorstellen heeft de Commissie toegegeven aan bijna alle eisen van de chemische industrie. Met dit nieuwe EU-beleid blijven gifstoffen veel te grote risicos opleveren voor de volksgezondheid en het milieu op land en in zee, zo vinden de milieuorganisaties. Zij roepen staatssecretaris Van Geel op om te zorgen dat Nederlanders beschermd worden tegen giftige stoffen in dagelijkse producten.20.000 stoffen worden uitgezonderd van het nieuwe EU beleid, consumenten krijgen nog minder informatie over de gevaren van stoffen en bedrijven mogen giftige stoffen blijven gebruiken terwijl milieuvriendelijke alternatieven voorhanden zijn.
De nu uitgelekte voorstellen zijn duidelijk afgezwakt vergeleken met het geen de Milieuministers in 2001 afspraken en ook met het Europese Witboek uit dat jaar. Het nieuwe beleid had verbeteringen moeten opleveren zodat gifstoffen uit dagelijkse producten, zoals computers, bankstellen en bodylotions, zouden worden geweerd.
De milieuorganisaties roepen de Commissie en de lidstaten, waaronder Nederland, op zich te houden aan eerdere uitspraken en een beleid op te stellen dat recht doet aan gezondheid en milieu. Zij willen op korte termijn een gesprek met Staatssecretaris Van Geel.
Het is duidelijk dat de Europese Commissie gezwicht is voor de druk vanuit het bedrijfsleven, aldus Irene Bloemink van Stichting De Noordzee. Dat is slecht nieuws voor de gezondheid van mensen en voor het milieu in ons land en in de zee. Op de volgende punten is het beleid afgezwakt:
Bedrijven wordt anonimiteit gegarandeerd als zij stoffen laten registreren; De verplichting voor Veiligheids Informatie Bladen is teruggebracht tot een derde van de oorspronkelijk beoogde stoffen, 10.000 in plaats van 30.000 gifstoffen; Consumentenproducten worden uitgezonderd van effectieve controle; Gebruik van schadelijke stoffen blijft toegestaan, zelfs als er milieuvriendelijke alternatieven voorhanden zijn.
De organisaties willen een gesprek met Staatssecretaris Van Geel om de positie van Nederland hierover helder te krijgen. De Raad van Milieuministers, waar Van Geel deel vanuit maakt, neemt in december een standpunt in over de voorstellen.