SPREEUW KAN RUSTIG SLAPEN OP KERKPLEIN
Uitgegeven op 04-01-2003 om 12:30 |
linkHippolytushoef -
Het Kerkplein in Hippolytushoef wordt van de zomer een waar spreeuwenhotel. In de bomen rond het plein overnachten jaarlijks tienduizenden spreeuwen tijdens de zomermaanden. Ze veroorzaken veel stank- en geluidsoverlast.In het verleden werd geen maatregel onbenut gelaten om de plaag aan te pakken maar na wijziging van de flora- en faunawet mag dat niet meer. ,,We moeten ze met rust laten'', zegt M. Kerssens van de gemeente Wieringen.
,,De spreeuw is nu beschermd. Verjagen mag niet meer dus we moeten wat anders verzinnen'', aldus Kerssens, hoofd grondgebiedzaken van de gemeente. In de praktijk zal dat inhouden dat het plein bij de kerk vaker zal worden schoongemaakt. ,,We gaan proberen de overlast zo veel mogelijk te beperken. Onze medewerkers zullen van de zomer vaker gaan kijken wat ze kunnen doen.''
K. Overtoom, eigenaar van het aan het Kerkplein gelegen caf� De Harmonie en interim-voorzitter van de ondernemersvereniging is niet blij met het nieuws. ,,De spreeuwen zitten hier al jaren en geven echt enorm veel overlast. Als de gemeente echt niet meer gaat optreden tegen die vogels, kan ik het terras wel vergeten van de zomer. Maar ik ga hier met de andere ondernemers over praten en dan kan ik er meer over zeggen. Want dit gaat natuurlijk leiden tot problemen.''
De kwestie rond de spreeuwen werd onlangs tijdens een commissievergadering aangekaart. Daarop bogen burgemeester en wethouders zich over het probleem. Kerssens: ,,En we hebben alles onderzocht maar wettelijk gezien mogen we als gemeente de spreeuwenplaag gewoon niet meer aanpakken. Dat beseft het college ook.'' Of dat genoeg is, is de grote vraag. Het Kerkplein werd in de afgelopen jaren meerdere malen geteisterd door de spreeuwenplaag. De tienduizenden beesten poepten alles onder en veroorzaakten een enorme stankoverlast. De gemeente schakelde onder meer een bureau in, dat gespecialiseerd is in het verjagen dan deze dieren.
Dit bureau zette zwaar geschut in. Met vuurpijlen, rotjes, lichtkogels en de angstschreeuw van de spreeuw over de speakers van een geluidswagen werden de dieren in 1998 verjaagd. Permanent, was de bedoeling. Maar dat bleek niet het geval. Binnen een paar jaar waren de spreeuwen weer terug. Later werden zelfs vliegers in de vorm van roofvogels ingezet maar ook deze aanpak gaf niet het gewenste resultaat.