6 belangrijkste oorzaken voor beschadigde muren
Uitgegeven op 01-12-2022 om 20:34  |  link  |  bewaar  |  printEen beschadigde muur ziet er niet alleen minder fraai uit. De kans is aanwezig dat er een groter probleem achter schuilgaat. Factoren als vocht, slecht vakmanschap en een gebrekkige constructie zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van schade aan muren. Ontdek hoe je ze kunt herkennen.

1. Vochtige plekken op de muur
Bij een gebrekkige constructie kan de mortel die de bakstenen muur bindt kleine scheurtjes vertonen en vocht doorlaten. Doorsijpelend water uit een lekkende leiding van de keuken of badkamer kan eveneens een bron van vocht in de muur zijn. Hierdoor zie je vochtplekken of schimmel op de muur.

2. Scheuren in de muur
Als tijdens de bouw van een muur de mortel niet in de juiste verhouding wordt gemengd of niet goed uithardt, kunnen er scheuren ontstaan. Een andere oorzaak van scheuren in de muur is de ligging aan een drukke weg. Door de bewegingen van zware voertuigen kunnen trillingen ontstaan die leiden tot scheuren in de muren.

3. Scheuren rond houten deur- en raamkozijnen
Hout heeft de neiging om in warme periodes te krimpen en in koude periodes op te zwellen. Het periodiek krimpen en uitzetten van hout oefent druk uit op de muren en resulteert - als de kozijnen niet goed zijn uitgelijnd met het metselwerk - in scheuren in de muur rond de deuren en ramen.

4. Loszittend pleisterwerk
Losse pleister wordt veroorzaakt door een gebrek aan hechting tussen de bakstenen muur en de pleister. Dit kan worden gecontroleerd door op de muur te tikken - een hol geluid wijst op loszittend pleisterwerk.
Pleisterwerk schilfert in flarden af, waardoor de bakstenen eronder bloot komen te liggen. Dit ziet er niet fraai uit en maakt de muur kwetsbaar voor verdere schade door weers- en omgevingsomstandigheden.

5.Efflorescentie
Efflorescentie is het verschijnen van een witte poederachtige aanslag op het metselwerk. Dit ontstaat wanneer vocht in het metselwerk dringt en de minerale zouten in de cementmortel oplost en vervolgens naar buiten sijpelt. Het water verdampt en laat een witte poederige aanslag van kristallijne zouten achter.

6. Gaten in de muur
Gaten in de muur ontstaan vaak door het boren in de muur met een verkeerd boortje. Bijvoorbeeld om kasten of de tv aan de muur te bevestigen of om schilderijen op te hangen. Om deze gaten te voorkomen, kun je een ophangmechanisme voor schilderijen gebruiken waarbij je niet in de muur hoeft te boren.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Starttoren Amstelmeer - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...