Museum Jan Lont zoekt groene vingers
Uitgegeven op 24-01-2022 om 20:58  |  link  |  bewaar  |  print

STROE - Dat Museum Jan Lont meer is dan de prachtige museumboerderij weten de meeste mensen wel, maar dat er ook een moestuin op het terrein is aangelegd, is minder bekend. Hierin worden al jaren allerhande groenten verbouwd als bietjes, wortelen, uien en prei, typische Wieringer boontjes, vergeten groenten als schorseneren en pastinaak en niet te vergeten kruiden als peterselie, selderie en wede dat gebruikt wordt als verfstof voor de schapenwol.Het onderhoud van zo'n tuin vraagt veel kennis en zorg, maar op dit moment zijn er helaas te weinig mensen die dit werk met enige regelmaat op zich kunnen nemen. Daarom is het museum op zoek naar vrijwilligers die regelmatig in de museumtuin willen werken en het onderhoud ervan willen doen. Het gaat om een oppervlak van ongeveer 13 bij 7 meter.

Behalve de groentetuin is er naast de ingang van de boerderij nog een bloementuin van 8 bij 3 meter die extra zorg kan gebruiken. Daarin stonden vroeger bloemen en planten met op een bordje hun naam erbij. Het mooist zou het zijn als deze tuin opnieuw wordt ingericht, het liefst met bloemen en planten die veel op Wieringen voorkomen en Wieringer namen hebben, zoals je kunt lezen in het gedicht Grietjebuur van August Pruimboom:Naast de goudjes sting een koeietong
Mit een paar bos figelette
Deer naast weer de kattesdalia's
Die ze ieder jaar weer zette
Wat geneve de serenebòòm
Had ze 'n rangdje eeuwigleve
En de ongerste plank van het hek
Was mit steansekars omgeve
Op een klein bankje onger de muur
Naast de hòge zonnepitte
Deer zag je zeumerdags buurvrouw Griet
Den zò lekker loekem zitte


Gereedschap is in voldoende mate aanwezig. Degene die deze taak op zich wil nemen kan dat min of meer zelfstandig doen, dus op momenten dat het hem of haar het beste uitkomt.
Maandag is de gebruikelijke vrijwilligersochtend. Die begint om half tien met een bakkie en daarna gaan de meesten aan de slag met de verschillende werkzaamheden op het terrein van het museum.

Heb je belangstelling om de moestuin of de bloementuin van Museum Jan Lont te onderhouden, stuur dan een mailtje naar info@museumjanlont.nl met je naam en adresgegevens, of bel bestuurslid Thea Awater, 06 2366 5242.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Nissan Note 1.4 Life
€ 7.945,-

Toyota Yaris 1.0 Vtti Comfort airco
€ 7.895,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Molen Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...