KNRM haalt 53 marinematrozen van het IJsselmeer
Uitgegeven op 05-05-2021 om 13:48 |
linkIJSSELMEER OUDE ZEUG - Nadat 53 matrozen en twee officieren van de Koninklijke Marine bij een maritieme eindoefening met rubberboten op het IJsselmeer te ver afdreven, schoten vijf reddingboten van de KNRM te hulp. Drie matrozen waren tijdens de eindoefening van de Eerste Maritieme Militaire Vorming (EMMV) op het IJsselmeer te water geraakt. Eén persoon moest met een schouderblessure naar het ziekenhuis.
Onder coördinatie van de Kustwacht in Den Helder, die ook een SAR-helikopter inzette, werden alle opvarenden in korte tijd in veiligheid gebracht. Schepen in de buurt fungeerden bij de opvang als een drijvend platform. Aan de wal bij Oude Zeug waren veel hulpdiensten verzameld. Ambulances, brandweer en een traumahelikopter stonden klaar. Uiteindelijk bleken enkele mariniers slechts licht onderkoeld en hoefde niemand verder behandeld te worden.
De reddingboten van Den Oever, Medemblik, Andijk en Enkhuizen hebben daarna ook de zes rubbervlotten aan wal gebracht om volgende meldingen van afgedreven vlotten te voorkomen.
Stormachtige dag houdt redders bezig
Het stormachtige weer zorgde voor veel alarmeringen bij de KNRM. Ook de reddingstations Katwijk aan Zee, Ter Heijde, Hindeloopen, Lemmer, Blaricum en Huizen werden gealarmeerd voor zwemmers en jachten in problemen. Gelukkig betroffen het voornamelijk loze meldingen. KNRM Ouddorp haalde twee onderkoelde surfers uit het water.
Door de lage watertemperatuur en de harde wind is watersporten deze week een frisse activiteit. Goede warme kleding is noodzakelijk. Wie begint te rillen van de kou moet beducht zijn voor onderkoeling en op tijd de warmte opzoeken. Ga nooit alleen surfen of zwemmen in open water. Zorg dat iemand weet waar je bent.
Eindoefening van Eerste Maritieme Militaire Vorming EMMV eindigt in reddingsactie
Matrozen van de EMMV zijn afgelopen dinsdagmiddag, 4 mei, tijdens hun eindoefening op het IJsselmeer in de problemen gekomen.
Rond 13.30 uur werd station Den Oever gealarmeerd. Door de harde aflandige wind en de hoge golven lukte het de matrozen niet meer om de boten op koers te houden. De relatief kleine reddingboot Maria Paula van Den Oever en het grote aantal personen (53) in de problemen leidde ertoe dat, eenmaal ter plaatse, vrijwel direct besloten werd om op te schalen. De aan het IJsselmeer gelegen KNRM-stations van Medemblik, Andijk en Enkhuizen werden opgeroepen om te assisteren. Een groot aantal hulpdiensten zijn inmiddels verzameld bij haven Oude Zeug aan de westkant van het IJsselmeer. Eerst wordt geprobeerd de rubberboten met opvarenden naar de haven te slepen, maar al snel blijkt dat dit vanwege het weer niet mogelijk is. Zo snel mogelijk worden de personen van boord gehaald en aan boord van de reddingboot genomen. Wanneer de boot vol is, wordt koers gezet naar de aanlandplaats om de personen af te zetten en de volgende groep te redden. Inmiddels is er besloten om groot op te schalen, mede vanwege de aanhoudende stromachtige wind, de hoge golven en de omvang van de groep. Meerdere ambulances, traumaheli, kustwacht heli en de brandweer zijn ter plaatse.
Inmiddels zijn ook de reddingboten van Medemblik en Andijk ter plaatse en kan er gezocht worden naar een laatste nog niet gelokaliseerde rubberboot. De boot wordt 2,5 km van de incident locatie aangetroffen. Een aantal personen hebben zichzelf in veiligheid gebracht op een vast object in het IJsselmeer in afwachting van hulp, ook deze groep wordt snel vervoerd en overgedragen aan de gereed staande hulpdiensten. Pas wanneer er zekerheid is dat alle personen weer veilig aan wal zijn, kan er worden afgeschaald. De Bernadine van Medemblik assisteert nog bij het bergen van de achtergebleven rubberboten en gaat dan ook retour station.
(bron: KNRM)