De Telegraaf stelt vragen over datacenter
Uitgegeven op 23-02-2021 om 13:23  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - De gemeente heeft van De Telegraaf een aantal vragen gekregen over het bestaande datacenter van Microsoft. Hollands Kroon heeft deze vragen inmiddels beantwoord.

De vragen en antwoorden (in het rood)
• In de stukken wordt meermaals gerept over het bestaande datacenter van Microsoft en de strijdigheden met het bestemmingsplan (onder andere: 'de geluidscontour komt buiten het gebied wat op het bestemmingsplan staat' en 'Daarnaast is er sprake van een grote lawaaimaker. Dat is ook niet volgens het bestemmingsplan toegestaan.')
Wij beseffen ons dat Ruimtelijke Ordening (bestemmingsplannen) en Wabo (vergunningverlening) ingewikkelde materie is. Het is niet voor niets dat wij vakspecialisten in dienst hebben om dit werk te doen. Het is dus uiterst belangrijk dat de stukken goed begrepen worden, voordat hier duiding aan kan worden gegeven. Met bovenstaande selecteert u informatie uit een individueel stuk, zonder dat u het totale proces erbij betrekt. Wij hebben dit ook gezien in de artikelen die u heeft geschreven. Als u dit soort stukjes informatie uit de stukken van het WOB besluit haalt, en daar conclusies aan verbindt, kloppen die conclusies uiteraard niet. De stukken geven in totaliteit wel een goed beeld van hoe een proces van begin tot eind eruitziet: er komt een aanvraag, intern wordt informatie uitgewisseld, gevraagd en verzameld, dit wordt beoordeeld en hier wordt over overlegd, waarna er een weloverwogen - door feiten onderbouwd - voorstel richting het college gaat.

• Wanneer (en door wie) is geconstateerd dat het huidige datacenter in strijd is met het bestemmingsplan?
U verwart een aantal dingen. Het huidige datacenter van Microsoft op Agriport is absoluut niet in strijd met het bestemmingsplan. Bij de aanvraag werd geconstateerd dat die aanvraag op dat moment in strijd was met het toen geldende bestemmingsplan, maar dat het wel paste in de overkoepelende en op dat moment geldende Omgevingsvisie. Bij iedere aanvraag die in strijd is met het bestemmingsplan moet het college afwegen of we al dan niet van het bestemmingsplan willen afwijken. Iedere aanvraag die in strijd met het bestemmingsplan is, is automatisch van rechtswege een verzoek om van het bestemmingsplan af te wijken. Het besluit om dit wel of niet te doen staat open voor beroep/bezwaar. Wij moeten daarom bij iedere aanvraag die afwijkt van het bestemmingsplan een belangenafweging maken. In dit geval paste de aanvraag binnen de overkoepelende en op dat moment geldende Omgevingsvisie en binnen een nieuw ontwerpbestemmingsplan (Agriport 1, waar dit gebied onder valt) dat al ter inzage had gelegen. Na die afweging is de procedure verdergegaan met het verlenen van een vergunning. Met het verlenen van die vergunning is de strijdigheid automatisch opgeheven.

• Hoe is dit geconstateerd?
Zie antwoord hierboven.

• Duurt deze situatie nog steeds voort?
Nee, want dit heeft niet plaatsgevonden. Zie antwoord 1.

• Kunt u mij aangeven waar op welke punten uit het bestemmingsplan (en op welke punten in de vergunning) gerept wordt over het toestaan van een grote lawaaimaker? En op welke punten over de geluidscontour wordt gerept?
Wij verwijzen u hiervoor naar de verleende vergunning en het bestemmingsplan. Als u wilt, dan kunnen wij u het bestemmingsplan toesturen. U kunt ons dit per mail laten weten.

• Wie is nu bevoegd gezag op grond van de geconstateerde strijdigheid?
Er zijn geen strijdigheden. Zie antwoord op vraag 1.

• Zijn er al vervolgstappen bekend om de situatie in overeenstemming te brengen met de planologische kaders of de eisen die zijn opgenomen in de vergunning?
Met het doorlopen van de procedure zoals in antwoord 1 geschetst, is de strijdigheid weggenomen.
Daarnaast is de situatie conform de vergunde situatie opgenomen in het bestemmingsplan Agriport 1.


• Welke acties heeft het bevoegd gezag ondernomen nu intern gesproken is over de strijdigheid met het bestemmingsplan?
Het bevoegd gezag heeft beoordeeld dat, op basis van het adagium 'een goede ruimtelijke ordening', de strijdigheid kan worden weggenomen door het doorlopen van de reguliere procedure zoals geschetst in antwoord 1. Er is dus geen strijdigheid.

• Vindt de gemeente Hollands Kroon (los van de vraag wie bevoegd gezag is) het wenselijk dat er binnen de gemeentegrenzen in strijd met het bestemmingsplan wordt gehandeld? Wanneer kiest de gemeente ervoor om wel (of juist niet) in te grijpen?
Nogmaals, Microsoft handelt niet in strijd met het bestemmingsplan op hun locatie. Zie antwoord op vraag. 1. Iedere aanvraag die in strijd met het bestemmingsplan is, is van rechtswege een verzoek om van het bestemmingsplan af te wijken. Het besluit om dit wel of niet te doen staat open voor beroep/bezwaar. Wij dienen daarom bij iedere aanvraag die afwijkt van het bestemmingsplan een belangenafweging te maken. De afweging kunt u teruglezen in de betreffende vergunning. Door onze bekendmakingen te raadplegen ziet u hoe vaak dit voorkomt: met grote regelmaat. Dit komt door onze 'ja, tenzij-houding' en de wens om maatwerk te leveren. Let wel, dit geldt in het algemeen: voor zowel inwoners als ondernemers en niet alleen bij datacenters.
(advertentie)
Actueel...
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
25-03-2024 De Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen zitten erop!
25-03-2024 Overleden de heer Van der Poel
(advertentie)
Occasions
Te koop Skoda Citigo
€ ,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Succes omstreeks jaren dertig - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...