Meer zeehonden in Waddenzee
Uitgegeven op 26-10-2006 om 10:56  |  link  |  bewaar  |  print

WAGENINGEN - Het gaat goed met de gewone en grijze zeehonden in de Waddenzee. Hun aantal is bijna weer op het niveau van begin 2002. In dat jaar overleed bijna de helft van de populatie door een virusepidemie. Er zijn dit jaar 4065 gewone zeehonden en 1768 grijze dieren geteld.

Dat stelt het Wageningse onderzoeksinstituut Imares, dat elk jaar vliegtuigtellingen uitvoert om de stand van de zeehondenpopulatie in de gaten te houden. De tellers hebben dit jaar minder jongen onder de zeehonden waargenomen dan in 2005, maar Imares denkt dat hier sprake moet zijn van een telfout. Dat moet bij een nieuwe telling volgend jaar blijken.

Huisvesting
Zowel het aantal gewone als het aantal grijze zeehonden is met bijna twintig procent gestegen. Grijze zeehonden blijken steeds vaker voor te komen in het midden en oostelijke deel van de Waddenzee, terwijl ze eerst alleen in het westelijke deel te zien waren. De onderzoekers denken dat sommige kolonies in een ander stuk Waddenzee nieuwe huisvesting hebben gevonden.

De kolonies grijze zeehonden in de Waddenzee groeien volgens Imares vooral door import vanuit zeehondenpopulaties bij Orkney voor de kust van Schotland en de oostkust van Engeland. Onderzoek heeft laten zien dat de Hollandse grijze zeehonden tijdens grote trektochten geregeld een bezoekje brengen aan Orkney. Naar de vermenging van de kolonies heeft nader onderzoek plaats.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Dit jaar geen vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Goed idee. Geen lawaai, stank en rotzooi op straat.
Slecht idee. Dan wordt alles illegaal, dus veel meer gevaar en leed
Maakt mij niets uit.
Veilig en verantwoord legaal vuurwerk kan toch prima.
  
Occasions
Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra
€ 3.245,-

Te koop Kia Picanto 1.0 CVVT BusinessLine 2014
€ 7.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De heer Boon - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...