Scooters in Amsterdam; hoe zit het precies?
Uitgegeven op 28-02-2020 om 12:09 |
linkJe hebt misschien wel gehoord dat de regels voor scooters in Amsterdam zijn veranderd, maar hoe zit het nou precies met snorren, brommen en wel of juist geen helm dragen? Wil je een scooter kopen maar weet je niet waar je aan toe bent? Dan heb je de juiste pagina gevonden! We leggen in het kort uit waar je rekening mee moet houden, en waar je terecht kunt voor jouw nieuwe scooter.
De regels voor snorscooters
Er zijn al jarenlang dezelfde regels voor scooters van kracht in Nederland. In 2019 heeft Amsterdam als eerste gemeente in Nederland besloten om eigen regels te stellen voor het gebruik van scooters in Amsterdam. De nieuwe regels zijn van toepassing op het gebruik binnen de ring, daarbuiten gelden de landelijke regels.
Dit zijn de standaard regels voor Nederland:
Snorscooter
• De maximumsnelheid bedraagt 25 kilometer per uur.
• Je hoeft geen helm te dragen.
• Je rijdt op het fietspad of op de openbare weg binnen de bebouwde kom.
• Je rijdt op de openbare weg buiten de bebouwde kom.
Bromscooter
• De maximumsnelheid bedraagt 45 kilometer per uur.
• Je bent verplicht om een helm te dragen.
• Je rijdt op de openbare weg binnen de bebouwde kom.
• Je rijdt op het fietspad buiten de bebouwde kom.
Deze regels zijn nog steeds van toepassing wanneer je buiten de ring rijdt, binnen de ring zijn voor snorscooters de regels aangepast:
• Je rijdt op de openbare weg binnen de ring.
• Je bent verplicht om een helm te dragen.
Dus dezelfde regels als voor bromscooters gelden nu ook, met het verschil dat de maximumsnelheid nog steeds op 25 kilometer per uur ligt.
Wat vinden Amsterdammers van de nieuwe regels?
Eigenaars van scooters in Amsterdam waren niet allemaal gelukkig met deze nieuwe regels. Ten eerste moeten bezitters van een snorscooter nu een helm kopen én dragen. Niet iedereen zit te wachten op 'helm haar', dit is voor een aantal bezitters zelfs een reden geweest om hun scooter te verkopen. In theorie zouden de nieuwe regels de veiligheid moeten verhogen. Op het fietspad klopt dit wellicht, hoe het op de openbare weg verloopt is een ander verhaal. Dat neemt niet weg dat scooters in Amsterdam nog steeds een fijn vervoermiddel zijn om van A naar B te komen.
Moet je een nieuwe scooter kopen?
Je kunt jouw snorscooter opvoeren, maar daarmee heb je nog geen bromscooter. Je zult dan namelijk ook een nieuw kenteken moeten aanvragen bij de RDW, en een herkeuring is niet goedkoop. Een alternatief is je oude snorscooter verkopen en vervolgens een nieuwe scooter kopen die sneller mag rijden. Langzamer rijden met je begrensde snorscooter op de weg kan natuurlijk ook, draag dan wel een helm.
Vergeet ook de milieuregels niet!
Er is nog een andere reden om over te stappen naar een moderne 4-takt Euro4 scooter of een e-scooter, en dat is de Milieuzone. Je mag op steeds minder plaatsen in Nederland met een oude, vervuilende scooter rijden. Wanneer je dit toch doet riskeer je een fikse boete. Dus misschien wordt het tijd voor een upgrade, en dan kun je bijvoorbeeld een elektrische
scooter kopen bij de specialist. Die zijn al onder de 2000 euro leverbaar, voor topmodellen zoals de Vespa Elettrica valt de prijs wel een stuk duurder uit. Maar dan heb je ook een zeer moderne scooter die enorm stil is, die je thuis kunt opladen en die 25 (snor) of 45 (brom) kilometer per uur kan rijden. De onderhoudskosten liggen doorgaans lager dan bij een benzine scooter het geval is, zeker na introductie van
Euro95 E10 benzine. Daarnaast valt de kilometerprijs ook lager uit. Bekijk zelf alle merken, modellen en mogelijkheden in de webshop, met levering in Amsterdam.