Iepen kerkhof Stroe geveld
Uitgegeven op 04-07-2014 om 13:05 |
linkSTROE - Tengevolge de iepziekte zijn er vrijdag een aantal iepen neergehaald rondom het kerkhof op Stroe.
Foto's Facebook Erik Bakker.
Helaas is er nog geen oplossing/genezing mogelijk tegen de iepziekte.
De iepziekte is zeer besmettelijk; ook dood hout (zoals meegenomen brandhout) kan een besmettingshaard zijn.
Om deze ziekte onder controle te krijgen is het belangrijk dat de aangetaste bomen gekapt, geschild en restanten verbrand worden. Tot midden jaren tachtig was het beleid in heel Nederland om alle zieke bomen onder toezicht van de Plantenziektenkundige Dienst (PD) op kosten van de staat op te ruimen. Vanwege financi�le overwegingen en omdat het beleid in Duitsland en Belgi� anders is, heeft men dit beleid losgelaten. Opruiming is nu een initiatief van gemeenten zelf. Sommige gemeenten doen dit gratis en gebruiken indien nodig bestuurlijke dwang.
De ziekte kan ook bestreden worden door de bomen preventief te enten. Het gaat dan om een verticilliumschimmel die ingespoten wordt in de bomen. Dit veroorzaakt een afweerreactie. Maar deze methode is tamelijk prijzig en moet elk jaar herhaald worden. Daarom wordt deze alleen toegepast bij monumentale bomen.
Ook zijn er rassen (cultivars) ontwikkeld met een zeer goede weerstand bijvoorbeeld 'Columella'. Ze hebben wel een wat andere habitus dan de meeste rassen. Ook wordt aanplant van uit zaad opgekweekte fladderiepen (Ulmus laevis) aanbevolen. De uit zaad opgekweekte bomen hebben een grotere genetische variatie dan de bij aanplant meer gebruikelijke klonen, waardoor de kans dat bepaalde exemplaren beter tegen de ziekte opgewassen zijn groter is. (bron Wikipedia)