Het Kazematten Museum in Kornwerderzand, eigenlijk heel dichtbij
Uitgegeven op 27-06-2012 om 09:24 |
linkKORNWERDERZAND - Goed, je moet er wel even de Afsluitdijk voor oversteken, maar dan bereik je wel een bijzonder museum. Het Kazemattenmuseum de verdedigingwerken van de Afsluitdijk waar in 1940 tussen 10 en 14 mei de Duitse opmars tot staan werd gebracht door het Nederlandse leger. Het museum is niet alle dagen geopend, maar op afspraak kun je er met een groep terecht. Zo ook de Oosterlanderschool op maandag 25 juni. In het kader van een project op school over de Tweede Wereldoorlog werd de rit ondernomen naar deze buurgemeente van Hollands Kroon.
Bij de entree van het museumterrein staan een drietal monumenten ter nagedachtenis aan hen die voor ons land vielen in de strijd. (Foto's Henk-Jan Wittink)
In het mooie grote bezoekers centrum wordt er eerst een film vertoont met de verhalen van oud-strijders.
Omdat de Duitsers het 'bunkers' noemden, gaven de Hollanders de naam 'Kazemat' aan deze massieve betonnen kolossen. In de Kazematten zijn allerlei opstellingen gemaakt die het verhaal en de geschiedenis uitbeelden.
Manschappen verblijf. op een moment waren er meer soldaten dan bedden, er werd omstebeurt geslapen, de bedden werden nooit koud.
De begeleider van het museum vertelt hoe dik de muren wel niet zijn en dat er luchtgaten inzitten. De muren zijn wel drie meter dik. De Duitsers kregen de Hollanders hier niet klein.
Rond het hele terrein dit prikkeldraad, je moet echt wel een kaartje kopen!
Kapitein Boer, de commandant van de Kazematten, had boven zijn verblijf deze uitkijkpost. Hier kon hij de omgeving mee afturen.
Een loopgraaf is kronkelig, zo kun je altijd dekking zoeken tegen schutters, granaten en bommen.
Uiteraard hangen er ook Duitse spullen. De Duitsers gebruikten de bunkers ook tijdens de oorlog.
Allerlei soorten kogels en hulzen.
In het IJsselmeer en in de Waddenzee lagen veel vliegtuigen die werden neergeschoten door de Hollanders (....en door de Duitsers)
In de verste Kazemat worden de bemanningsleden en passagiers van een vliegtuig herdacht die spionnen in Nederland moesten droppen.
Er is ook aandacht voor de verzetsdaden in Friesland tegen de bezetters.
Overzicht van geborgen spullen uit het water.
Je kunt ook nog als soldaat op de foto.
Na de Tweede Wereldoorlog is het complex gebruikt tijdens de Koude Oorlog. Shermantanks werden ingegraven om het 'Rode Gevaar' te kunnen stoppen op de dijk.
Deze vliegtuigmotor is opgevist door Wieringer Paul Nieuwenhuizen en aan het museum geschonken.
de Kazematten maakten onderdeel uit van de Wonsstelling in Zuidwest Friesland. Hier zijn wel zo'n twintig slachtoffers gevallen.
Hier was het om te doen, de bescherming van de sluizen. Als de vijand deze vernielde liep zowat het grootste deel van Nederland onder water.

KIJK HIER VOOR ALLE FOTO'S