KOKKELVISSERS KUNNEN VOORLOPIG DOORVISSEN
Uitgegeven op 08-09-2003 om 17:25  |  link  |  bewaar  |  print

Den Haag - Milieuorganisaties hebben vergeefs geprobeerd kokkelvissers uit de Waddenzee te weren. De Raad van State wees vrijdag een verzoek om een verbod op het opvissen van kokkels voor de rest van het seizoen af. Organisaties zoals de Waddenvereniging en Vogelbescherming Nederland reageerden "zeer teleurgesteld".

Volgens de voorzitter van het adviescollege blijft er na het opvissen nog voldoende voedsel voor eidereend en scholekster over. In de vergunning is naar zijn zeggen voldoende rekening gehouden met de aanwezigheid van minder voedsel dan in andere jaren.
Op grond van de vergunning mogen de kokkelvissers dit jaar 2870 ton ophalen. Hun toekomst hangt echter af van een onderzoeksrapport. Medio oktober komt dat uit. Op basis daarvan zet minister Veerman van Visserij een nieuw schelpdierenbeleid uit. De Waddenvereniging gaat ervan uit dat het onderzoek de kokkelvissers fataal wordt en zal uitwijzen dat deze vorm van visserij geen bestaansrecht heeft. "Dit is de laatste keer dat op basis van het huidige slechte beleid kokkelvisserij wordt toegestaan."
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-

Algemeen nieuws: