Nieuws van de ZeeVerse VismarktUitgegeven op 22-09-2011 om 09:02 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt.
Beste visliefhebber,
Deze week zetten we de kabeljauw eens in het zonnetje, want er is toch niets zo
lekker en zo veelzijdig als Kabeljauw!
De Gadus morhua, oftewel Kabeljauw, behoort tot de rondvissen en het is familie van
de kabeljauwachtigen waar ook de wijting, schelvis en koolvis toe
behoren. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en
wordt over het algemeen in zijn geheel of in moten verkocht. Vroeger
mocht de benaming 'kabeljauw' pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90
centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. In de
volksmond wordt Kabeljauw ook wel gul genoemd.
Als u lekker wilt koken met Kabeljauw, dan is het daar de tijd voor. In de maanden
november en december kan de Kabeljauw wat mager zijn. Daarnaast is
de Kabeljauw deze week ook nog in de aanbieding, 1 kilo Kabeljauw 3 voor slechts €
8.00 en 1 kilo Kabeljauw 4 voor slechts € 6.75!
Dus………van het weekend een lekker slank gerecht met Kabeljauw!
Filodeegpakketje met kabeljauw (4 personen)
Ingredinten:
4 stukken kabeljauwfilet van 100 gram
1 1 citroen
6 bosuitjes
6 takjes verse tijm
1 eetlepel chilipoeder
8 vellen (diepvries) filodeeg
2 eetlepels olijfolie
1 rode (punt)paprika, in dunne ringen
Verwarm de oven voor op 200 °C. Besprenkel de filets met het sap van een halve
citroen en wrijf ze in met chilipoeder en zout. Laat ze zo even
liggen. Snijd de andere citroen in plakjes en halveer deze. Halveer de bosuitjes in
de lengte. Knip de takjes tijm doormidden. Spreid 4 vellen
filodeeg uit, bestrijk ze dun met olijfolie en leg de andere vellen erop. Verdeel de
paprikaringen over het midden van het deeg en leg de
kabeljauwfilet erop. Verdeel de bosuitjes, plakjes citroen en tijm erover. Vouw het
filodeeg rond de kabeljauw omhoog en vouw ze als pakketjes dicht.
Leg de pakketjes op een ingevette bakplaat en bestrijk het deeg rondom dun met
olijfolie. Bak de pakketjes in de oven in 25-30 minuten goudbruin en
gaar.
Lekker met een lauwwarme salade van sperziebonen. Prak in een slaschaal een gekookt
ei fijn en meng met het sap van 1 citroen, 3-4 eetlepels
olijfolie en zout en peper naar smaak. Schep er 500 g beetgaar gekookte
sperziebonen, 6 gehalveerde zwarte olijven en 2 eetlepels fijngehakte
basilicum door.
Dan naar het assortiment van zaterdag, dat zal o.a. bestaan uit Tong, Schol, Schar,
Tarbot, Griet, Zeeduivel, Tongschar, Wijting, Pijlinktvis,
Kabeljauw, Rode Poon, Makreel, Garnalen, Langoustines, Mosselen, Oesters,
Venusschelpen en Scheermessen.
Een fijn weekend!
Hartelijke Groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,
Esmeralda Loos-Dekker,
ZeeVerse Vismarkt Wieringen