OWK Wielrennen
Uitgegeven op 30-07-2011 om 11:43  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Woensdag 27 juli j.l. werd op Westerklief/Oosterklief het 3e Open Wierings Kampioenschap wielrennen georganiseerd. Op het lastige rondje toonde veel-winnaar Brian Burggraaf uit Hoofddorp zich de sterkste. Het evenement leverde € 530,00 op voor de KiKa (Kinderen Kankervrij) prijzenpot van Stichting Wielerploeg Olbers & IJlstra.

Foto Marcel Glim.

70 renners waren afgekomen op het OWK wielrennen 2011. Ondanks de vakantietijd een prima opkomst.Het evenement stond volledig in het teken van stichting KiKa dat strijd tegen kinderkanker. Aan de start enkele publiekstrekkers o.a. Tim Lemmers (Rabobank), Brian Burggraaf (Hoofddorp), Nederlands kampioen masters 40+ Rene Schuitemaker (Volendam) en uiteraard een aantal Wieringers o.a. Bram Roozendaal, Robin Nieuwenhuizen & Marcel de Koning.

Kopgroep.

Finish.

De 1e ronde was geneutraliseerd. Enkele jeugdrenners mochten de 1e ronde voorop rijden voor de grote mannen. Na deze ronde gingen zij van kop af en mochten de grote mannen los voor 70 minuten + 5 ronden. Gelijk vanaf het begin ging het gas erop. Er waren vele pogingen van renners om weg te rijden. Vooral op het klimmetje van Westerklief, welke van de korte steile kant werd beklommen, beproefden een hoop renners hun geluk. Niemand was echter sterk genoeg om alleen weg te blijven. Ook was er een aantal keer een groepje wat weg reed maar de vlucht duurde nooit langer dan 1 ronde. O.a. Tino Haakman (Enkhuizen), Marcel de Koning (Hippolytushoef) & Nederlands kampioen Rene Schuitemaker (Volendam) waren een aantal keer betrokken bij een vlucht. Het was een levendige koers die elke keer weer een ander beeld kreeg met andere renners op de kop van de wedstrijd.

In de finale, met nog 10 minuten + 5 ronden te rijden, ontstond er een kopgroep van 7. Daarbij Brian Burggraaf, Raymond Bakker & Ed Scholte (Be-one/Verdoes), Sander Koomen & Arjen Bos (Olbers & IJlstra), Rick v.Breda (wv West-Frisia) en Rene Schuitemaker (wv Greuter). Zij sloegen gelijk een gat van 20 seconden. In het peloton was even de organisatie zoek. Het waren echter de Elite-renners Tino Haakman & Ton Slippens die het peloton op sleeptouw namen en probeerden het gat te dichten. Vooraan was de samenwerking goed en draaiden de 7 prima rond. Zij hadden elkaar nog nodig om uit de greep van het peloton te blijven. Langzaam liepen de 7 verder weg bij de groep. Het gat werd max. 35 seconden en het peloton wist dat ze gingen strijden voor de troostprijzen.

De 7 bleven samen tot de laatste ronde. Bij de op 1 na laatste beklimming van Westerklief trok Bos vol door. Hij kreeg direct Burggraaf aan het wiel. Enkele renners kraakten maar konden onderaan weer aansluiten. Direct was het Rick van Breda (Den Helder) die demarreerde. Hij sloeg een gaatje van 5 seconden. Maar op Oosterklief kwam alles weer samen. Bos probeerde het nogmaals maar kreeg geen ruimte. Hij mocht de sprint aantrekken voor ploeggenoot Koomen. In de laatste bocht Westerklief weer op ging Koomen vol aan. Hij kwam echter te vroeg op kop waardoor Burggraaf er nog makkelijk overheen kwam en met gebalde vuist als winnaar over de streep kwam. Koomen werd 2e. De 3e plaats was voor Raymond Bakker (Julianadorp), gevolgd door de 1 voor 1 binnen druppelende andere koplopers. De kopgroep was volledig uit elkaar geslagen. De pelotonsprint werd gewonnen door Maurits Busse (Utrecht). De Wieringers Henk Foekema, Marcel de Koning, Bram Roozendaal & Robin Nieuwenhuizen finishten in het peloton.

Met Brian Bruggraaf kreeg het 3e OWK een mooie winnaar. Hij toonde zich dit jaar ook al de sterkste in o.a. de Tour de Lasalle, ronde van `t Zand en droeg de gele trui in de Rabo Meertour. Ook de opbrengst voor KiKa was mooi. Een hoop renners betaalde meer inschrijfgeld of waren zelfs met de pet rond gegaan in hun vriendenkring. € 530,- was uiteindelijk de opbrengst, wat het totaalbedrag van Stichting Wielerploeg Olbers & IJlstra voor KiKa brengt op € 17.582,31. Uiteraard was het OWK niet mogelijk geweest zonder de medewerking van de lokale en regionale ondernemers. Zij stelden mooie prijzen ter beschikking voor de renners. Er waren veel premies waardoor een hoop renners niet met lege handen naar huis gingen.