Gemiste kansen breken Tonegido-BKC op
Uitgegeven op 01-03-2011 om 13:32  |  link  |  bewaar  |  print

ZAANDAM - Tegen de Zaanstreek heeft Tonegido/BKC maar liefst 22 scoringskansen gehad waarvan er meer dan de helft open doelkansen waren. In de slechtste eerste helft van het seizoen liepen de gasten volledig tegen zichzelf te spelen. Zonder drive en individueel gericht kwam Tonegido/BKC verdiend met rust op dubbele negatieve cijfers te staan 16-8.

De tweede helft was gelukkig van een ander kaliber. Tonegido/BKC had binnen 12 min Zaanstreek weer in het vizier 20-19. In een harde en rommelige eindfase met veel tijdstraffen van beide kanten kwamen de gasten aan het eind net te kort om de punten mee naar huis te nemen 33-30.

De voorbereiding naar de wedstrijd toe was al niet als gebruikelijk. Dit had direct invloed op het begin van de wedstrijd. Tonegido/BKC was niet voldoende geconcentreerd om de verkregen kansen af te maken. Vanuit de hele breedte werd er gemist. Zaanstreek was wel geconcentreerd en nam direct de leiding 2-0. Via 4-1 werd het na 15 minuten 9-5. Langzaam en voorspelbaar was het spel van de gasten. Niemand die de ban kon breken binnen het team van coach Noordhoek. Toen ook nog Ben Bachet bestraft werd met direct rood toen hij zijn tegenstander overliep en onbedoeld ten val bracht was de malaise compleet. Zaanstreek profiteerde optimaal en liep verder uit naar 14-6. Na 30 minuten gaf het scorebord een niet eerder getoonde stand voor de gasten van 16-8 voor Zaanstreek aan.

De teleurstelling was van de gezichten af te lezen. De groengele machine was niet op gang gekomen en kwam niet verder dan de tweede versnelling. Coach Noordhoek bleef rustig in zijn betoog. De tweede helft gaan we laten zien wat we kunnen. We werken vanuit de basis en als collectief handballen. Het pressiespel is de basis voor ons spel. Vanuit daar verder werken was het devies.
Tonegido/BKC had het advies niet ter zijde gelegd want van de eerste minuut stond er een geheel ander team binnen de lijnen. De gasten hadden de hogere versnelling gevonden want binnen 8 minuten stond het 19-14 en toen de thuisploeg ook nog een speler met rood zag vertrekken kwam Tonegido/BKC helemaal op stoom. Na 12 minuten was de 20-19 en waren de groengelen weer terug in de wedstrijd. De arbitrage had het druk met beide teams. Tonegido/BKC incasseerde in totaal 10 twee minuten straffen. Feit was wel dat theatraal en overdreven gedrag van de thuisploeg hier debet aan was. De teams waren nu gelijkwaardig, ondanks dat de gasten nog steeds een aantal open kansen misten was de verhouding naar scores nu veel beter. Anders dan in de voorgaande wedstrijden waren nu vooral de hoeken en de cirkel trefzeker. De altijd sterke tweede lijn was vandaag niet daadkrachtig genoeg om het verschil te maken. Na 21 minuten om en om scores was het verschil nog steeds 1 doelpunt in het voordeel van Zaanstreek 25-24. Dat Tonegido/BKC geen verschil kon maken lag nog steeds aan het niet verzilveren van alle kansen. De gasten waren beter maar de thuisploeg was effectiever. Hoewel doelverdediger Rino Steenvoorden zijn steentje bijdroeg aan de inhaalslag schoten de Zaandammers wel steeds met scherp. Mede geholpen door een aantal tijdstraffen aan de kant van Tonegido/BKC liep Zaanstreek weer uit 29-24. Toch toonde de Hippolytushoef en Anna Paulowna combinatie wederom over veerkracht te bezitten. De hoeken werden veelal gevonden en vooral aan de hand van Chris van Tongerlo en Nathan Krom was Tonegido/BKC weer in het spoor van de thuisploeg gekomen 30-29.
De eindfase kenmerkte zich door aansmeren van tijdstraffen door de thuisploeg. De arbitrage ging mee in dit spel en zo speelde de gasten de laatste fase in ondertal. Toen Stefan Idema na een frontale en correcte stop van de theatraal ineenstortende linkeropbouwer ook nog vol verbazing de rode kaart getoond kreeg was het verzet gebroken. Zaanstreek pakte de drie kansen die het nog kreeg en bracht zo de overwinning veilig. Tonegido/BKC had misschien geen recht op de overwinning gezien de eerste helft maar had zich zelf te kort gedaan in de tweede helft. Met iets meer geluk in de afronding was een overwinning binnen handbereik.

Chris van Tongerlo 8, Remco Bakker 7, Nathan Krom 4, Gijs Bakker 3, Jacob Engel 3, Paul Schilder 2, Sebas Jellema 1, Stefan Idema 1, Senne Hiemstra 1