Streekderby Tonegido-BKC en VZV in evenwicht
Uitgegeven op 11-02-2011 om 09:46  |  link  |  bewaar  |  print

'T VELD - De streekderby tussen de handbalmannen van Tonegido/BKC en VZV was er eentje die niet snel wordt vergeten door beide partijen. Beide teams wisselde goed spel met slordigheden af. Met twee teams vol op de aanval was het een flitsend spektakel. Met een verdiende ruststand van 16-12 voor de thuisploeg VZV waren het de gasten die in het tweede bedrijf de bovenliggende partij waren.

In een tumultueuze eindfase werd de harde en op het randje spelende wedstrijd ontsierd door een harde, maar onbedoelde overtreding op de topscoorder van VZV. Met 6 seconden op de klok en een stand van 25-26 was de overtreding een logisch gevolg maar de manier waarop paste niet bij de wedstrijd. Met nog 2 seconden op de klok was er een laatste poging uit een vrije worp mogelijk voor de thuisploeg om te scoren. Het was bijna onmogelijk maar toch gebeurde het, de bal ging door het blok en was onhoudbaar voor de keeper 26-26. Achteraf hadden beide ploegen kunnen winnen en kunnen verliezen dus is de puntendeling uiteindelijk terecht.

Tonegido/BKC was in de thuiswedstrijd veruit de betere en won ruim. Voor VZV die toen hun dag niet hadden was deze wedstrijd meer dan een derby. Het verlies moest worden gerevancheerd. Maar ook voor de groengele blijft deze wedstrijd speciaal. Coach Noordhoek hoopte op de eerste punten op de zaterdag. Voor de gasten die normaal op zondag spelen zijn de uit en de wedstrijden buiten de zondag lastig. Tonegido/BKC heeft nog steeds last van veel geblesseerde spelers dus ook nu moesten de talenten Sietse Bakker en Bart de Vries de selectie aanvullen. Het spel was vanaf de start in de hoogste versnelling. Tonegido/BKC nam het voortouw via 1-3. Door 3 scores achtereen van Jellema en een score van Tongelo werd het 4-6. De afronding liep goed bij Tonegido/BKC maar veel balverlies zorgde ervoor dat VZV in het spoor bleef 8-9. In de 22ste minuut kwam de omslag voor de thuisploeg Gijs Bakker tekende nog voor 10-11 uit één van de uiteindelijk zeven strafworpen voor de gasten maar hierna was het VZV dat de dienst uit maakte. 5 doelpunten tegen en 1 voor Tonegido/BKC was de som van de laatste 8 minuten handbal. Zo kwam VZV voor het eerst op voorsprong en ging zo verdiend de kleedkamer in voor de rust 16-12.

Coach Noordhoek had de conclusie van de eerste helft, net als al zo vaak dit seizoen, makkelijk geformuleerd. Tonegido/BKC verliest niet omdat de tegenstander beter is. "wij verliezen van onszelf door simpel balverlies uit moeilijke combinaties".
Door simpel handbal en vooral door samen naar de oplossing te zoeken moet de tweede helft worden aangevangen.
Toch was het VZV die de meteen tweemaal doeltreffend was en zo keek Tonegido/BKC na 3 minuten tegen een flinke achterstand van 19-13 aan. Maar ook nu gaven de handbalmannen van de Tonegido BKC combinatie de moed niet op en ging vol in de achtervolging. De druk werd opgeschroefd en alle registers werden opengetrokken. De solo fluitende scheidrechter had het moeilijk maar wist de partij ondanks de harde strijd onder controle te houden. Tonegido/BKC raakte in een flow en kon zo de achterstand binnen een kwartier ombuigen naar een 21-21 gelijkspel. De laatste 10 minuten braken aan en de spanning was voelbaar. Chris van Tongerlo hield de groengelen in de wedstrijd door de gegeven penalty's te verzilveren nadat Gijs Bakker tweemaal oog in oog met de uitblinkende keeper van VZV had gefaald 23-24. Aanvoerder Jellema pakte zn tweede twee minuten straf in het middenblok wegens vasthouden. Dit ondertal was op een gevaarlijk moment voor de gasten. Gelukkig hield Tonegido/BKC stand want Remco Bakker tekende zelfs voor 23-25. Toch kwamen de Veltemmers weer langszij met scores uit de tweede lijn 25-25. De laatste minuut brak aan en het publiek ging er nog eens goed voor zitten. Reddingen aan beide kanten door de keepers hielden de ploegen in de wedstrijd. Topscoorder Gijs Bakker wist met een verwoestend schot uit een break het verschil te maken met 20 seconden op de klok 25-26. Tonegido/BKC moest gaan forceren om de tijd te rekken. VZV was in balbezit en vanuit elke positie werd een overtreding gezocht. Na de vrije worp op 6 seconden, door de logische overtreding op de hoekspeler, werd het spel weer aangevangen door de pass op de rechter opbouwer Bas Hageman van VZV. Zijn directe tegenstander Hiske Kruiter wist wat er te doen stond. In zijn wil om de overtreding te maken werd de uitvoering onbedoeld hard en ongericht waarbij zijn arm vol de neus van de tegenstander raakte. Het spel werd stilgelegd en Kruiter kon terecht met rood vertrekken. Hageman verliet bloedend en aangedaan het veld. De scheidrechter corrigeerde de klok op 2 seconden resterend te spelen. Tonegido/BKC verzamelde de lange mannen en zette de groengele muur op de 6 meter. De roodwitte muur van VZV stond op 9 meter. Achter de muur stond de rechterhoek van VZV die na het horen van het fluitsignaal de bal miraculeus door het blok wist te krijgen en ook de keeper wist te verschalken 26-26. Gezien het spel verloop was er weinig klagen voor beide teams over de uitslag. Er kon door beide teams meer punten verloren en gewonnen worden. Met negen twee minutenstraffen, 5 gele kaarten, 1 rode kaart en 9 penalty's was dit een echte streekderby op het scherps van de snede. Met uitzondering van de laatste overtreding was een pot die beide partijen tevreden kan stemmen.

Gijs Bakker 8, Remco Bakker 4, Chris van Tongerlo 4, Sebas Jellema 3, Hiske Kruiter 3, Paul Schilder 2, Stefan Baars 1 en Stefan Idema 1.