Theo Moras on tour langs gemeenteraden om fusie te voorkomen
Uitgegeven op 28-05-2010 om 08:53  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 27 mei sprak Theo Moras uit Niedorp de raadsleden toe. Moras is fel gekant tegen de fusie van de vier gemeenten welke nu Hollands Kroon gaan vormen. Liever ziet hij de gemeente Niedorp fuseren met Harenkarspel en Schagen.


Om zijn betoog kracht bij te zetten had Moras een bord meegenomen met daarop een uitslag van een enquête. De gemeenteraadsleden Volkers en Koppe wezen Moras nog even op het democratisch besluit zoals deze door de gemeenteraad in Niedorp werd genomen.

De heer Moras heeft ons de tekst van zijn redevoering toegezonden, zo kunnen de mensen op Wieringen nog even meegenieten van het vurig pleidooi.


Theo Moras met de actieposters met daarop een uitslag van een enquête, foto John Oud.

Goedenavond ;

Voorzitter ,

Hartelijk dank dat ik ook van U de gelegenheid krijg om hier te mogen inspreken . Ik zal allereerst even kenbaar maken wie ik ben , en voor de genen die het nog niet weten , ik ben Theo Moras en vervent actievoerder tegen de voor de inwoners van de gemeente Niedorp zeer ongewenst fusie met Anna Paulowna – Wieringermeer en Wieringen .

Ik waardeer dat ten zeerste , daar U met U college deze voorgenomen fusie in goede banen moet zien te leiden , en daar bij de wensen van de Raad en die van de inwoners naar behoren dient uit te voeren . Het College van Wieringen heeft dat dan ook gedaan zo als het behoord , zodat er een Democratisch besluit kon worden genomen .

Het zal een ieder zeker niet zijn ontgaan dat het in onze gemeente Niedorp heel anders moet zijn verlopen . Het heeft er in Niedorp alle schijn van , dat het daar door het College heel anders is opgevat , en het College van B&W de rol van de Raad en van de inwoners op zich heeft genomen , en de Raad het in goede banen heeft willen leiden , echter zonder fatsoenlijk de mening van hun inwoners hier ook bij te betrekken . Dit alles wordt echter uiteraard ontkend , maar de wijze waarop dit heeft plaats gevonden hoort niet in een Democratie thuis . En ik probeer , dat op een geheel eigenwijze en eigen manier , en dus geheel op persoonlijke titel kenbaar te maken , en heeft dan ook niets met emoties te maken , al zou menigeen van deze aanpak wel emotioneel kunnen geraken , maar dat zou ook zelfs U niet verwonderen .

Wel heb ik me evengoed beschikbaar gesteld om op de kieslijst als lijstduwer mee te werken , wat overigens ook bij de andere partijen voorkwam , maar dan door personen die ook fel tegen deze fusie gekant waren , en nu opeens als voorstander fungeerden , ook dat zijn Niedorpers .

Vele voorbeelden zijn ook hier wel bekend , alles is geprobeerd om de bestuurders ervan te overtuigen dat deze voorgenomen fusie absoluut niet door de inwoners zal worden geaccepteerd . En nu moet ik , dan toch eerst even heel duidelijk maken , en voor U vaststellen dat dit absoluut niets met de inwoners van de overigens ook hele mooie gemeente Wieringen te maken zou hebben , in tegendeel zelfs , en dat blijkt ook heel duidelijk uit de wijze waarop hier met de fusie standpunten is omgegaan ,zowel door het College , de Raad en de inwoners , op een Democratische wijze , zoals het ook behoord , om een zo’n verschrikkelijke grote en ingrijpende beslissing met elkaar te nemen , maar dan moeten wij ook wel zo reëel zijn en begrijpen dat we nu eenmaal niet allemaal , over het mooiste meisje van de klas kunnen beschikken , de beste en aantrekkelijkste Burgemeester hebben , en ook nog eens over de mooiste gemeenten kunnen beschikken , ook al lijkt dat soms door sommigen ook nogal eens anders te worden opgevat . Het moment van afrekenen zou volgens de Gedeputeerde Heller , komen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart j.l . De kiezers in Niedorp hebben dit dan ook gedaan , ondanks alle indianen verhalen die de inwoners van het begin af aan aldoor zijn voorgehouden . En heeft toch evengoed nog 46% van de kiezers op de partijen gestemd die tegen deze ongewenste fusie zijn, dat is dan welles waar geen meerderheid, maar wordt nu door de politiek evengoed als een overwinning gezien, en zelfs gevierd. Ondank dat alle fracties, nagenoeg of zelfs nog meer dan de helft van hun stemmen naar de oppositie partijen, maar vooral de Lokale LADA Partij hebben zien gaan, het zal U dan ook niet verwonderen dat het vertrouwen in zowel de Lokale als Landelijke Politiek nog verder zal gaan afnemen.

Ik zelf zou wel eens willen weten hoe er gereageerd zou zijn/of worden als Pim Fortuyn of Geert Wilders zo’n zelfde resultaat zouden boeken. Maar zelfs dan vermoed ik dat er ongeveer het zelfde op zal worden gereageerd ?

Maar om een lang verhaal wat korter te maken, en wees dan vooral eerlijk, jullie als bestuurders zullen ook vast en zeker nagenoeg allemaal, zo niet allemaal een hele andere, niet alleen betere, logischere en voor iedereen beter aanvaardbare, herindeling voor ogen gehad hebben, met dan wel bij alle gemeenten een heel groot draagvlak onder de bevolking. Deze keuze zal vermoedelijk dan ook, door geen mens, met een gezond verstand te begrijpen zijn, en zal er door de meerderheid van de inwoners van Niedorp tot het einde toe hevig verzet worden geboden, daar kan men dan ook zeker oprekenen, en kan er mogelijk door U en Uw bestuurders ook nog begrip voor worden opgebracht.

Bij de laatste Regie Groep vergadering, werd terecht door Elbert Volkers de vraag gesteld hoe er met het nog steeds hevige verzet van de inwoners van Niedorp moest worden omgegaan , het antwoord voldeed precies aan de hele handelswijze van de Niedorper Politiek negeren, en vooral vooruit blijven kijken.

Tot slot zou ik dan nog een heel dringend beroep op U allen willen doen , respecteer de inwoners van Niedorp, ga als politiek van Wieringen een gesprek aan met vertegenwoordigers van de LADA Partij uit Niedorp

Laat dan vooral Uw hart spreken en mogelijk kan U dan als gehele Politieke Afvaardeging van de Gemeente Wieringen bij de nog te komen hoorzittingen als nog Uw mening LUID en DUIDELIJK kenbaar maken .

U als Politiek doet hier niets verkeerds mee, nee juist alleen maar goeds .

Wij als onbegrepen inwoners van Niedorp zullen U hier ongelofelijk dank baar voor zijn , en wellicht zal dit kunnen bij dragen aan voor iedereen aanvaardbare en wel gewenste fusies .

Ik dank iedereen voor Uw aandacht, en heb en hou vertrouwen in Uw gezonde verstand , en blijf vertrouwen op een gunstige afloop voor iedereen

En mochten er soms nog meer bestuurders of inwoners van Wieringen zijn, die onze gemeente grenzen willen verkennen, de koffie staat altijd klaar .

U bent van Harte Welkom .

Voorzitter en Raad heel hartelijk dank voor deze door U geboden gelegenheid, en wens U allen heel veel wijsheid met het nemen van Uw enorme belangrijke beslissingen in deze komende tijd, beslissingen zowel voor Wieringen en Niedorp, maar ook voor de HELE NOORDKOP.



DANK U.
(advertentie)
Actueel...
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-

Te koop Skoda Citigo
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haukes haven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...