Zes Wieringers koninklijk onderscheiden
Uitgegeven op 29-04-2010 om 11:00  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Burgemeester Marjan van Kampen heeft donderdagochtend zes Wieringers koninklijk onderscheiden


Van links naar rechts voorste rij; Anne Dieuw Dam, Cor Homminga en Rits Poelman. Daarachter v.l.n.r.; Roel Mast, Jan Buma, Hannie Dam en burgemeester Marjan van Kampen.

Ook dit jaar werden de mensen met smoesjes naar de Harmonie gelokt.

Rits kwam voor Jan en Jan kwam voor Rits.

Roel heeft zelfs nog bij Jan in de klas gezeten.

Het is gebruikelijk dat eerder gedecoreerde personen bij de uitreiking aanwezig zijn. Op de foto Cees Overtoom en Nic Rezelman met kersvers onderscheiden Hannie Dam. Samen hebben zij zich jarenlang ingezet voor de Hippofeesten en tal van activiteiten om Wieringen naar buiten te dragen.

Uiteraard gaat de uitreiking gepaard met een hapje en een drankje. Op de foto Henk van Eerden, voorzitter van vv Succes, met zijn vader Hiltjo.


Als eerste kreeg mevrouw Dam een onderscheiding uitgereikt.

Toespraak bij de uitreiking;

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING MEVROUW J.H.DAM - MORI

Als geboren Amsterdamse kwam u in 1975 naar Wieringen en vanaf 1983 bent u zich gaan inzetten voor de inwoners van Wieringen en werd u betrokken bij allerlei activiteiten.

Als je een zoon hebt die gaat voetballen wordt je als ouder al snel benaderd en ingeschakeld bij het vervoer van jeugdleden naar de uitwedstrijden en andere activiteiten. En ook draaide u kantinediensten. Dit heeft u tot 2000 gedaan.

Vanaf 1983 werd u, mevr. Dam, ook penningmeester van de Ondernemersvereniging Midden en West Wieringen, penningmeester van de Evenementencommissie Midden en West Wieringen en medeorganisator van de jaarlijkse Hippofeesten. Een jaarlijks terugkerend meerdaags evenement rond de Hemelsvaartsdag dat veel bezoekers trekt van heinde en ver.

In 2006 bent u met deze activiteiten gestopt.

Waarschijnlijk omdat u bekend stond als bekwame penningmeester en bij u het geld in goede handen was, werd u in 1993 ook gevraagd als pénningmeester zitting te nemen in de restauratiecommissie van de Westerlanderkerk in Hippolytushoef.
Het resultaat van mede uw inzet kunnen we dagelijks bewonderen.

Vanaf 1994 raakte u betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse markten in Hippolytushoef en nog steeds draagt u zorg voor de aan- en inschrijving van de standplaatshouders, de indeling van de markten en de reclamecampagne rondom de markten.
Het aantal markten is de laatste jaren uitgebreid en trekt nog altijd veel bezoekers en ook vanuit de regio.
Met name de jaarlijkse halloweenmarkt heeft landelijke bekendheid.
Volgens een kenner zijn de markten op Wieringen uitgegroeid tot de betere in Noord-Holland.

Het brede terrein waarop u zich heeft ingezet en nog steeds inzet blijkt ook uit uw activiteiten rond de jaarlijkse lampionnenkeuring tijdens Sint Maarten.
Samen met leden van de activiteitencommissie van zorgcentrum Noorderlicht keurde u de lampionnen van de kinderen. Na afloop van de keuring werd de winnaar bekend gemaakt.

Om de plaatselijke en regionale economie te stimuleren werd in 2004 Wonderlijk Wieringen opgericht. U was in 2000 één van de wegbereiders hiervan en na de oprichting droeg u het stokje over. Een organisatie die zijn nut inmiddels heeft bewezen en nog steeds staat als een dijk.

Uw jarenlange ervaring als penningmeester leidde er toe dat u in 2006 ook werd benaderd voor het organisatiecomité 75 jaar Afsluitdijk.
U werd secretaris/penningmeester en heeft in die functie in een vrij korte periode heel wat uurtjes achter de vergadertafel doorgebracht.
En, zoals bekend, was het resultaat van al deze inspanningen een indrukwekkend jubileumjaar.

Van 1999 tot 2004 was u lid van de kermiscommissie. In die functie was u betrokken bij het organiseren van de randactiviteiten.

Naast al deze activiteiten heeft u ook nog tijd om als mantelzorger uw steentje bij te dragen in de zorg voor uw schoondochter.

Bovenstaand overzicht toont uw betrokkenheid bij de plaatselijke samenleving.
Daarbij had u altijd één probleempje: u kon geen “nee” zeggen.
U heeft zich geruime tijd ingespannen voor de lokale bevolking en anderen daarin gestimuleerd.
De betekenis en uitstraling van uw verdiensten zijn aanleiding geweest u voor te dragen voor een koninklijke onderscheiding en het toekennen hiervan is een beloning voor al het werk dat u in al die jaren hebben verricht.

Het is om die redenen dat het de Koningin heeft behaagd u, mevrouw Dam, te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau.



Jan Buma.

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING DE HEER J. BUMA

Toespraak bij de uitreiking;

U bent geboren op 25 augustus 1944 in Heerenveen en heeft zich vanaf 1966, na vestiging op Wieringen, ingezet op diverse terreinen van het maatschappelijk leven op Wieringen. Dit naast uw werk als leraar. Daarmee heeft u zich ingezet voor de ontwikkeling en het welzijn van vooral jongere Wieringers.

Uw sterke betrokkenheid bij jongeren bleek ook toen u een aantal jaren voor aannemer Volker Stevin als leraar heeft gewerkt in werkdorpen in Zuid Afrika en Noorwegen. In deze landen waren grote projecten waarbij u onderwijs gaf aan kinderen van de werknemers.

Van 1968 tot 1980 was u voorzitter van de jeugdclub 1626.
Een jongerenvereniging voor de jeugd tussen 16 en 26 jaar. Met u als motor groeide deze actieve vereniging uit tot de grootste vereniging die Wieringen heeft gekend.
Op het hoogtepunt waren er 550 leden.
De activiteiten bestonden uit dansavonden, culturele evenementen, sociale activiteiten, quizzen, modeshows etc. etc.

De voetbal en dan met name de VV Succes heeft een belangrijke plaats ingenomen in uw leven en in uw vrijwilligerswerk
Daar lag en ligt uw hart.

Wat misschien velen van u nog niet weten is hoe de naam Succes is ontstaan.
In 1924 werd de club opgericht en omdat de vrouw van één van de bestuursleden een altijd werkende naaimachine had van het merk Succes werd dat de naam van de voetbalvereniging.

U was actief als scheidsrechter en in 1969 werd u voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de voetbalvereniging Succes.
In die periode heeft u de fair play cup geïntroduceerd en heeft u als organisator uw steentje bijgedragen aan het scheidsrechtersinternaat in Bergen.
U heeft deze functie bekleed tot 2002.

Van 1979 tot 1988 was u jeugdvoorzitter van deze voetbalvereniging. Naast de reguliere taken als voorzitter heeft u in die tijd veel vrijwilligers geworven voor de vereniging. Vanaf 1997 was u voorzitter van Succes en onder uw leiding groeide de vereniging tot meer dan 450 leden.
U zorgde voor een goede samenwerking tussen vrijwilligers, bestuursleden en leden.
Tijdens uw voorzitterschap vierde de vereniging het tachtigjarig bestaan.

Bij uw afscheid als voorzitter in 2007 werd u bestuurslid van Succes met de portefeuille PR, lief en leed. In die hoedanigheid onderhoud u de contacten buiten de club en met de spelers bij bijzondere gelegenheden.

VV Succes heeft u voor al uw activiteiten in 2006 benoemd tot lid van verdienste van de KNVB.

Bovenvermeld overzicht van activiteiten laat zien dat u zich sinds 1968 heeft ingezet op het gebied van jeugd en sport. Activiteiten die ten goede komen aan met name de lokale samenleving.
U heeft zich gedurende langere tijd hiervoor ingezet en daarbij anderen gestimuleerd.

Het is om die redenen dat het de Koningin heeft behaagd u te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau.



Cor Homminga.

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING DE HEER T.C. HOMMINGA

Toespraak bij de uitreiking;

U bent op 18 juni 1944 in Grouw geboren en sinds juni 1988 woonachtig op Wieringen.

In 1994 bestond er bij enkele enthousiaste badmintonners behoefte aan een plek om deze sport te beoefenen.
Met de u bekende passie heeft u een vereniging opgericht en werd u voorzitter/penningmeester.
U heeft de leden steeds weer gestimuleerd en aangespoord te blijven badmintonnen.
U heeft de vereniging in stand kunnen houden tot 2005.

Deze oprichting staat een beetje symbool voor uw passie en inzet voor de sport.
Een sportman die schaatst, wandelt, skiet en fietst, waaronder de jaarlijkse elfstedentocht in uw geboorteprovincie Friesland.

Men wist u te vinden.
In 1994 werd u benaderd om toe te treden tot het bestuur van de Stichting Sporthal Wieringen. Als penningmeester heeft u deze functie gedurende 14 jaren tot volle tevredenheid vervuld.
Bij aanvang bestonden uw activiteiten uit het dagelijks bijhouden van de financiën van de stichting en het aanleveren van de gegevens voor de wettelijke jaarrapportages.
In de loop van de jaren werden uw werkzaamheden steeds verder uitgebreid als uitvloeisel van de verschillende overlegsituaties.

In uw functioneren als penningmeester kwamen uw grote mate van verantwoordelijkheid en bekwaamheid steeds meer naar voren.
De invloed van uw persoon op de omgeving en de betekenis hiervan moet vooral worden gezien in het licht van de betrouwbaarheid en integriteit van uw handelen.
Dit heeft zijn weerslag op de krachtdadigheid van het bestuur als geheel en de opstelling van de eigen vrijwilligers in relatie tot de gebruikers van het sportcomplex.

Bij uw activiteiten in de nieuwe organisatiestructuur vertegenwoordigt u de Stichting en bent u het aanspreekpunt.
De voorbeeldfunctie die u vervult wordt in hoge mate bepaald door uw wijze van denken en handelen.
Uw wijze van handelen straalt vertrouwen en duidelijkheid uit.

Samenvattend kan worden gesteld dat u zich al heel wat jaren jarenlang inzet voor de plaatselijke samenleving en dan met name de sport.
Het toekennen van een koninklijke onderscheiding aan u is de terechte beloning voor deze inzet.

Het is om die redenen dat het de Koningin heeft behaagd u te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau.



Anne-Dieuw Dam

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING MEVROUW A. DAM - HOEP

Toespraak bij de uitreiking;

Jaarlijks worden in Den Oever de Flora- en Visserijdagen gehouden. Een groot evenement met veel bezoekers van heinde en ver. Voorafgaand aan dit evenement moet er heel wat geregeld en georganiseerd worden. Een van de drijvende krachten bent u, mevrouw Dam.

Geboren en getogen op Wieringen en vanaf 1983 bestuurslid van de Bloemenvereniging.
Nu in de functie van voorzitter/penningmeester.

De bloemenvereniging verzorgt al meer dan 100 jaar diverse activiteiten door het jaar heen. Daaronder het hoogtepunt de Flora- en Visserijdagen en sinds twee jaren een herfstfair.
De start van de flora- en visserijdagen is voor wat betreft de Bloemenvereniging begonnen met een bloementent.
De leden ontvangen een stekje en kweken deze op tot een mooie plant. Die werden en worden nog steeds tentoongesteld in de bloementent.
In de loop van de jaren is de kermis als nieuw onderdeel toegevoegd aan dit evenement.
Zoals gezegd, u bent de drijvende kracht achter de organisatie en dan met name de kermis.
U heeft de contacten en u weet jaarlijks weer een aantal nieuwe attracties binnen te halen.
U gaat daarbij niet over één nacht ijs en gaat, als dat noodzakelijk is, het land door om attracties te bekijken voordat ze in huis gehaald worden.

Zelfs toen u ziek was bent u achter de schermen druk bezig geweest om de kermis te regelen.
U bent altijd aanwezig op de kermis om alles goed in de gaten te houden. Mogelijke incidentjes onder de jeugd smoort u in de kiem.

Omdat u graag zelf de dingen wilt regelen kan het ook wel eens een keer verkeerd gaan. Zoals bij een kermisverloting. De prijzen lagen nog bij u in huis en als beginnende mobiele beller laat je de telefoon nog wel eens uit staan. Dan wordt het even zweten als het publiek massaal is toegestroomd om te kijken of ze wat hebben gewonnen op de door hen gekochte loten.

Het zal duidelijk zijn dat de Bloemvereniging blij is met een vrouw als u. Met niet aflatende energie en wilskracht staat u altijd klaar voor de Bloemenvereniging.

Daarnaast heeft u nog tijd heef u nog tijd voor de voetbalvereniging Wiron.
Daar bent u sinds 1988 actief als kantinemedewerkster voor zowel de voetbalvereniging als andere organisaties die de kantine gebruiken, zoals de wandelvereniging en de landmacht Afsluitdijkloop.

Het bovenstaande maakt duidelijk dat u zich al heel veel jaren heeft ingezet en nog steeds inzet voor met name de lokale bevolking. U doet dit vrijwilligerswerk met hele uw hart. Dit alles samen met de zorg die u heeft voor uw zuster, uw dochter en uw moeder.
U draagt zorg voor de financiën en andere praktische zaken.

Uit bovenstaande opsomming blijkt, naast uw inzet voor de samenleving, ook uw grote sociale bewogenheid en betrokkenheid bij de medemens. Uw jarenlange en belangeloze inzet daarvoor is voor de Koningin aanleiding geweest u te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau.



Roel Mast

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING DE HEER R.MAST

Toespraak bij de uitreiking;

April 2010 zal ook voor u, mijnheer Mast, een bijzondere maand worden.
Ook u treedt van vandaag toe tot het selecte gezelschap van dragers van een koninklijke onderscheiding.

In 1979 was de Harmonie op zoek naar een “invaller”voor het slagwerk.
U had in die tijd verkering met een lid van de Harmonie, Marijke Ott.
U was in die tijd al aardig muzikaal en het was dan ook niet verwonderlijk dat u werd gevraagd de taak van “invaller”op zich te nemen.
Achteraf een goede keuze, want u bent niet meer weggegaan en met Marijke getrouwd.
Al snel bleek dat u van vele markten thuis was, zowel muzikaal als bestuurlijk.
In 1980 trad u toe tot het bestuur en in 1991 werd u secretaris.
Een functie die u tot de dag van vandaag bekleedt.

Ook uw muzikale kwaliteiten kwamen goed van pas in het orkest. U begon als slagwerker, bespeelde vervolgens de Es-bas, tuba en nu de trombone.
U valt in op verschillende plaatsen in het orkest.
Tijdens het 100-jarig bestaan van de Harmonie in 1987 speelde u gitaar in het totaalorkest van alle muziekverenigingen van Wieringen.
Dit totaalorkest was samengesteld met de opzet om een plaatopname te maken van een speciaal voor dit orkest geschreven stuk “Century in Harmonie”.
Het was geen kleinigheid de orkesten een aantal keren bij elkaar te krijgen om te repeteren en daarvoor passende oefenruimte te vinden.
Onder leiding van een gastdirigent is toen een aantal keren op zondagmorgen gerepeteerd in de voormalige cinema De Haan.

In de periode rond het genoemde 100-jarig bestaan van de Harmonie maakte u deel uit van het jubileumcomité.
Vanuit die functie heeft u o.a. de uitwisseling met de “Strandtown Band” uit Belfast geregeld. De brassband heeft een optreden verzorgd op Wieringen en de Harmonie in Belfast.
Een dergelijke uitwisseling kost de nodige hoofdbrekens. Veel overleg met Belfast, regelen onderdak, samenstellen programma’s, regelen financiële zaken e.d.

Ook heeft u een bijdrage geleverd aan de samenstelling van een boek ter gelegenheid van dit jubileum. Dit heeft heel wat uitzoekwerk gekost.

Naast uw taken als secretaris en plaatsvervangend voorzitter beheerde u jarenlang het bladmuziek, u regelde de opleiding van de leerlingen, onderhoud het contact met de docenten en heeft u jarenlang het clubblad samengesteld .

Met uw onverwoestbare goede humeur, onvermoeibaar en met een groot organisatietalent bent u een van de steunpilaren van de Harmonie.

Uw talenten als secretaris hebben er mede aan bijgedragen dat u sinds 5 jaar secretaris bent van de uitvaartvereniging “De Laatste Eer”. Vanaf de oprichting van deze vereniging heeft er altijd een Mast in het bestuur gezeten. Nu heeft u het stokje overgenomen.

Het bovenstaande maakt duidelijk dat u zich vele jaren heeft ingezet en nog steeds inzet voor de plaatselijke samenleving. Als mens tussen de mensen weet u op een bijzonder wijze inhoud te geven aan de vrijwilligersfuncties die u bekleed.
Dit alles was aanleiding voor de Koningin u te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau.



Rits Poelman

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING DE HEER R. POELMAN

Toespraak burgemeester Van Kampen;

Mijnheer Poelman, de laatste onderscheiding voor vandaag mag ik aan u uitreiken.

Een echte Wieringer, geboren en getogen op Wieringen en al jong actief als vrijwilliger.
Al sinds 1965 bent u betrokken bij de activiteiten van de voetbalvereniging Succes en bent u daar actief geweest en nog steeds actief op een breed terrein.

U was vele jaren jeugdleider, grensrechter bij de junioren en seniorenwedstrijden.
U heeft daarin meer dan 2000 wedstrijden gevlagd.
Ook voor het schoonmaken van de kleedkamers en het voetbalterrein draait u uw hand niet om.
Na al die jaren bent u nog steeds actief voor de club en bent u bezorger van het clubblad.
De voetbalvereniging heeft u voor al uw activiteiten benoemd tot lid van verdienste.

Nadat het dienstverband bij de Sporthal Hippolytushoef was beëindigd heeft u de werkzaamheden voor de sporthal nog een aantal jaren op vrijwillige basis voortgezet.

Uw belangstelling voor de sport is breed. Naast de voetballerij bent u als verkeersregelaar actief betrokken bij wielerwedstrijden op Wieringen.
Ook bent u bijrijder op de bezemwagen.

Dat u zich ook nauw betrokken voelt bij de jeugd blijkt ook uit uw hulp bij het jaarlijkse huttendorp. Sinds 1985 staat u de kinderen bij bij de bouw en stimuleert hen daarbij.

U staat bekend als een stille man die op de achtergrond van vrijwilligerswerk doet.

Een van de ondersteuners voor uw koninklijke onderscheiding heeft een mooi beeld van u geschetst.
Een beeld dat geen verdere toelichting behoeft.
Graag wil ik dat hier naar voren brengen.

“Rits Poelman

Een markant man in ons dorp
Van vrijwilliger bij de voetbal, geheten Ranja Rits,
Vlagger bij ons meiden-/damesteam.
Vrijwilliger bij het huttendorp.
Je kan het zo gek niet bedenken of Rits is in de buurt !
Samen de jeugd gecoached, de meisjes en later de dames.
Tuinieren van tuin naar tuin, fietsen over de Afsluitdijk.
Op visite in zijn zo geliefd Leek bij Groningen.
Bakkie, peukie en een praatje.
Op het Hoekje is hij ook vaak van de partij.
Is met nieuws vaak eerder dan de Wieringer Courant.
Een biertje op zijn tijd gaat er altijd (graag) in.
Houdt erg van een palinkje.
Zijn neefjes en nichtjes zijn hem alles.
Zijn zussen waar hij zo van houdt.
Een dan de voor hem zo heilige MIDDENSTIP !!!!!!
Zijn AJAX.
Kortom: een klein man met een groot vrijwilligershart.
Een man die het verdient om eens in het zonnetje te worden gezet “.

Zoals gezegd , een beeld dat geen verdere toelichting behoeft.

Het is om uw jarenlange inzet voor de plaatselijke samenleving dat het de Koningin heeft behaagd u te benoemen tot officier in de orde van Oranje Nassau.











(advertentie)
Actueel...
19-04-2024 Overleden de heer Dikken
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws: