Tonegido verslaat weer een titelkandidaat
Uitgegeven op 08-03-2010 om 14:29  |  link  |  bewaar  |  print

NOORD SCHARWOUDE - De Wieringer handbalmannen hebben de knappe overwinning tegen de koploper van vorige week een goed vervolg gegeven. Kampioenkandidaat Lacom ‘91 werd nipt in de laatste seconde verslagen 23-24.

Vooraf kreeg Tonegido nog het dankzeggen voor de overwinning op koploper Hercules 2. Hierdoor was Lacom weer terug in de race om het kampioenschap. Coach Bakker nam deze in ontvangst maar voegde daarbij direct toe dat ze deze wedstrijd maar even moesten afwachten.

Tonegido en Lacom spelen al sinds jaar en dag wedstrijden op het scherpst van de snede tegen elkaar. Vooraf werd er door beide partijen al een punt om punt wedstrijd verwacht die pas in de eindfase zou worden beslist.
De verwachting kwam uit. Tonegido begon moeilijk omdat het de geboden kansen niet omzette in doelpunten. Omdat Tonegido daarin tegen wel goed verdedigde kon Lacom hier geen voordeel uithalen 4-4. Bij 9-6 had Lacom de gewenste voorsprong maar Tonegido liet het gat niet groter worden en kon tot aan rust in de buurt blijven 13-11.

Na rust waren het vooral de zwaargewichten op de opbouw van Lacom die gevaar opleverde. In tegenstelling tot vorige week moesten de opbouwverdedigers nu op 10 meter verdedigen in plaats van 6 meter, 18-16.
Tonegido bleef hard werken en kon zo bij blijven maar het was steeds de thuisploeg die aan de goede kant van de score bleef 20-19.
Met nog 5 minuten op de klok steeg de spanning. Iedereen voelde een spannende eindfase aankomen. Tonegido bleef aandringen met snel spel en zag het harde werken beloond worden met de tweede voorsprong van de wedstrijd, na 2-3 in de beginfase werd de voorsprong nu door goede scores van Jacob Engel en Nathan Krom 22-23. Een kanonskogel van de thuisploeg leverde met 35 seconden op de klok de gelijkmaker op 23-23.
Tonegido had nog één kans op de overwinning. Te snel afronden gaf misschien nog een kans voor Lacom. De Wieringers lieten de bal rond gaan en met 10 seconden op de klok legde Gijs Bakker aan voor het schot. Het onreglementair stoppen van deze aanval leverde nog een vrije bal om met 5 seconden te spelen. Lacom werd nerveus en de slimme cirkelspeler besloot de bal een zwieper te geven om tijd te rekken. Dit betekende een 2-minuten tijdstraf door spelbederf en mocht vertrekken onder het geluid van de eindzoemer. De officiële tijd zat erop. Maar omdat het spelbederf was met als opzet tijd te winnen besloot de scheidsrechter de klok terug te zetten tot op 5 seconden. De tijd ging pas weer lopen als de scheidsrechter infloot. Nathan Krom stond klaar om de vrije bal te nemen. Lacom vormde een blauwe muur omdat Gijs Bakker klaar stond om het genadeschot te lossen. Vooraf doordacht door de Wieringers maar onverwachts voor Lacom werd de bal naar de instartende rechterhoek gespeeld. Jacob Engel kende geen mededogen en kon zo, volgens eigen zeggen, zijn fout in de laatste seconden tegen Volendam waardoor het gelijk werd, met deze treffer in die fout goedmaken. Totaal verbaast en met veel teleurstelling zag Lacom dit verlies in de slotseconde onder ogen. Tonegido was blij met deze winst. Tonegido schuift weer een plaatsje omhoog en Lacom kan hierdoor het kampioenschap vergeten.

Koen Bakker 5, Gijs Bakker 5, Nathan Krom 4, Maurice Bugel 4, Jacob Engel 2, Sebas Jellema 2, Stefan Baars 1.