Springende garnalen, Wieringers op werkbezoek naar België
Uitgegeven op 25-08-2009 om 04:40  |  link  |  bewaar  |  print

OOSTENDE – ,,Leuke dag, veel geleerd. Met een pulskor kun je met weinig bodemberoering toch goed garnalen vangen. De verwachting is dat we komend voorjaar één of misschien wel twee schepen voor experimentele visreizen gaan uitrusten met de garnalenpulskor.´´

Aldus het commentaar van Ab Post, voorzitter van de kenniskring Duurzame Garnalenvisserij. Een delegatie bracht vorige week donderdag een werkbezoek aan het Belgische onderzoeksinstituut ILVO. Het ILVO experimeert al langer met een garnalenpulskor aan boord van de O 191 en gaat nu ook een prototype bouwen voor een Wadgarnalenkotter. Voor verduurzaming van de garnalenvisserij heeft het Waddenfonds in totaal 430.000 euro subsidie toegekend aan de Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij. De kenniskring schat dat de investeringskosten voor een pulstuig circa 40.000 euro zullen zijn.

De Nederlandse delegatie bestond onder andere uit Piet Boerdijk (WR 20/40), Jan Simon de Haan (WR 109), Adrie Mol (KG 9) en Hans Arkenbout (UK 190), Sander van Rijswijk (CIV Den Oever) en Harmen Klein Woolthuis (HFK), terwijl schipper Hessel de Bruine van de Z 474 nog apart langs kwam. Na een presentatie door coördinator Bart Verschueren van het ILVO en een demonstratie met ´springende garnalen´ in het lab, werd met de O 191 buiten een sleepje gemaakt. Daaruit bleek dat de discards en bijvangst met het selectievere pulskortuig circa dertig procent lager uitvielen, terwijl de commerciële garnalenvangst hooguit een fractie minder uitviel.

Bron: Visserijnieuws

(advertentie)
(advertentie)
Poll:
Ik vind melk lekker....
Ik wil verse melk van de familie Rotgans dagelijks geleverd en gekoeld.
Ik pak liever de goedkope in karton verpakte onder uit het schap.
  
Occasions
Toyota Verso 1.8 Business Plus
€ 8.750,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Comfort
€ 11.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
AU!!! en een bijnaam erbij - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...